ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή για το μπάχαλο της κυβέρνησης

Ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, αλλά και την εν γένει πολιτική της κυβέρνησης.

Επί δύο ημέρες, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεχθεί σφοδρό σφυροκόπημα τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, για τις ευθύνες όσον αφορά την τραγική διαχείριση μιας αναμενόμενης κακοκαιρίας και για το γεγονός ότι αρνείται να τις αναλάβει, περιοριζόμενη σε μια προσχηματική συγγνώμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, τόνισε τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που προκάλεσαν την «έκρηξη» του προέδρου του ΣΥΡΙΧΑ-ΠΣ, θέτοντας αμείλικτα ερωτήματα στον κυβερνητικό αξιωματούχο αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο δεύτερος, καθώς έχει περιέλθει σε εμφανή δύσκολη θέση από το επιτελικό φιάσκο της διαχείρισης της πρόσφατης κακοκαιρίας επέλεξε για μια ακόμη φορά τη γραμμή της τυμβωρυχίας με αναφορές στους νεκρούς στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την αξία της πρότασης δυσπιστίας, ισχυριζόμενα ότι έγινα μόνο για να προστατευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον δημοσκοπικό κατήφορο και τα εσωκομματικά προβλήματα, επιμένοντας να παραγνωρίζουν την οργή στην κοινωνία.

Σύγκρουση για τις σχέσεις Γεραπετρίτη-Φουρθιώτη

Στις αποκαλύψεις για τις επικοινωνίες του με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή και επιχειρηματία Μένιο Φουρθιώτη προσπάθησε να απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που μίλησε για κυνήγι μαγισσών εις βάρος του και εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απαντώντας στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη, για τις αποκαλύψει των sms που έχει ανταλλάξει με τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη, υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση διασυρμού του από την αξιωματική αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια τακτική. Ωστόσο παρδέχθηκε την ύπαρξή τους, όπως και ότι του έχει μιλήσει στο τηλέφωνο.

Υποστήριξε ότι τον Μένιο Φουρθιώτη δεν τον έχει δει ποτέ, και στην προσπάθειά του να αυτοαθωωθεί είπε πως «όπως διαίστωσε όλη τη κοινωνία», απευθύνεται στον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή «στον πληθυντικό», ενώ χαρακτήρισε τα μυνήματα που δημοσιοποιήθηκαν «προϊόντα εγκλήματος», τα οποία διακινούν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν.

Υποστήριξε ότι δεν έχει κάτι να κρύψει, και ότι όταν του υποβάλλονται αιτήματα, από οποιονδήποτε, απαντά και μάλιστα με δημόσιο τρόπο.

Ομιλία Ανδρουλάκη στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής

Στις 8.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε την ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, δεν επιτράπηκε να γίνει συνεδρίαση της Κ.Ο. ενώ είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η πρόταση μομφής αυτή έχει σημασία, όχι γιατί την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους πολίτες. Είπε ότι θα την υπερψηφίσει το κόμμα του, ωστόσο, τάχθηκε κατά των εκλογών, λόγω της πανδημίας, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, που τις ζητά όταν καθημερινά καταγράφονται τόσοι θάνατοι.

Όπως είπε, με την πρότασή του ο ΑλέξηςΤσίπρας προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον Μητσοτάκη, γιατί ξέρει ότι αυτή δεν θα έχει κανένα θεσμικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας, γιατί δεν αξίζει στη χώρα αυτή η κυβέρνηση, αλλά δικαιούται μια κυβέρνηση που μόνο η Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να προσφέρει.