ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ευρώπη από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Brussels-airport-01

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβαντέμ και στους σταθμούς του μετρό, Μάελμπεκ και Σουμάν στις Βρυξέλλες.

Το δημόσιο δίκτυο VRT ανεβάζει σε 34 τον αριθμό των νεκρών, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 90.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ένας Σλοβένος διπλωμάτης, η υγεία του οποίου δεν διατρέχει κίνδυνο.

Brussels-airport-02

Έρευνες γίνονται αυτήν την ώρα σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών μετά τις δύο επιθέσεις, μεταδίδει το δημόσιο δίκτυο RTBF. Το δίκτυο πρόσθεσε ότι το παλάτι στο κέντρο των Βρυξελλών εκκενώθηκε και ότι ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη έχουν συγκλονιστεί. Παράλληλα η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα.

Στο ανώτατο επίπεδο ασφαλείας έχουν τεθεί οι βελγικές αρχές, ενώ έχουν σταματήσει τα μέσα μεταφοράς και έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό. Εκκληση απευθύνεται στους πολίτες να μην μετακινούνται από τα σπίτια τους. Παράλληλα, οι αρχές του αεροδρομίου των Βρυξελλών διέταξαν την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και προέβησαν στην εκκένωση της ευρύτερης περιοχής. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε εκτροπή των πτήσεών σε άλλους προορισμούς. Σύμφωνα με την Βελγική δημόσια τηλεόραση RTBF, ένα όπλο τύπου «καλάσνικοφ» βρέθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Belga έκανε λόγο για όπλα στο κτίριο του αεροδρομίου, χωρίς ωστόσο να είναι επιβεβαιωμένο από τις αρχές.

Brussels-airport-03

Η βελγική αστυνομία βρήκε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Όλες οι σήραγγες κι οι σταθμοί του μετρό κλείνουν. Κανένα λεωφορείο, τραμ δε θα λύσει χεορόφρενο. Κλειστοί θα παραμείνουν κι οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί της πρωτεύουσας. Τα γρήγορα τραίνα Thalys και Eurostar ακινητοποιούνται, ενώ η εταιρεία σιδηροδρόμων καλεί τους επιβάτες να μην ξεκινούν για τις Βρυξέλλες.

Τα σχολεία κοντά στους στόχους των επιθέσεων—αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό—εκκενώθηκαν εσπευσμένα. Επίσης μία εκτεταμένη επιχείρηση για την εκκένωση του πανεπιστημίου και του ειδικού σχολείου για τους φοιτητές του προγράμματος Εράσμους στις Βρυξέλλες τέθηκε σ’ εφαρμογή. Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες επιπλέον κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες.

Οι βελγικές αρχές στέλνουν επιπλέον 225 στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ενώ όπως μεταδίδει στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Επίσης, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σημειώθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στην οδό De La Loi, λίγο πριν τις 11.00 το πρωί.