ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τσίπρας από Ρέθυμνο: «Θα σταθούμε όρθιοι απέναντι στο σχέδιο τους να εκφοβίσουν την ελληνική κοινωνία»

«Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα κάνει τα πάντα, όχι μόνο να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά να μην έχουν αντίπαλο την επόμενη μέρα. Έφτασαν στο σημείο να μας πουν μειωμένης εθνικής αντίληψης. Να μας λένε εθνική εξαίρεση, εμάς που πήραμε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην αγορά του Ρεθύμνου βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό στους πολίτες στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων, όπου επανέλαβε πως η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα παλέψουμε να ανατρέψουμε συσχετισμούς Μάη».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ πριν αναχωρήσει από το Ρέθυμνο για Ηράκλειο, όπου θα συνεχίσει την περιοδεία του στο νησί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περπάτησε στην παλιά πόλη Ρεθύμνου, όπου συναντήθηκε με ανθρώπους της τοπικής αγοράς.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιάνκης Ραγκούσης, ο Ανδρέας Ξανθός, οι υποψήφιοι βουλευτές και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποιήσε σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού Ρεθύμνης και εκπροσώπους φορέων στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης.

Από το Ρέθυμνο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα για την ανάγκη συνεχούς διεκδίκησης, από όλους, στα θέματα που αφορούν το βιοτικό επίπεδο, τον πρωτογενή τομέα και την υγεία, λέγοντας: «θα πρέπει να είμαστε παρόντες όλοι, για να μπορέσουμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Μιας και θα έχει πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».

Η Κρήτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, όπως και μεγάλες δυσκολίες, και αναφέρθηκε στο μεγάλο έλλειμμα των δημόσιων υποδομών σε Κρήτη και Ρέθυμνο, κάνοντας λόγο για το όραμα και την αναγκαιότητα του Βόρειου οδικού άξονα ως ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο το οποίο, μάλιστα, παρομοίωσε με το γιοφύρι της Αρτας.

«Τρία χρόνια πέρασαν από την προσπάθεια αναζήτησης ενός άλλου πλαισίου και μοντέλου σχεδιασμού για να καταλήξει ξανά ο σχεδιασμός για τον ΒΟΑΚ, εκεί όπου τον είχαμε αφήσει το 2019» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα διόδια τα οποία προγραμματίζονται δεν θα επιβαρύνουν μόνο τους τουρίστες, αλλά και τους κατοίκους της Κρήτης. Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα των αγροτικών και αρδευτικών έργων τονίζοντας ότι «… η Κρήτη δεν είναι μόνο ο τουρισμός, αλλά είναι και ο πρωτογενής τομέας. Πιστεύω ότι αν αμελήσουμε τον πρωτογενή τομέα δεν θα μπορούμε να έχουμε μια βιώσιμη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, μέσα από δημόσιες υποδομές και σχεδιασμό, να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών, του αγρότη, του κτηνοτρόφου, να δοθεί προοπτική ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να βρεθούν οι τρόποι για καλύτερο εισόδημα και προϊόντα με προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία».

Αναφερόμενος στα θέματα της Δημόσιας Υγείας, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει δώσει έναν πολύ μεγάλο αγώνα για τη στήριξη των νοσοκομείων και του Εθνικού συστήματος υγείας, για την πρωτοβάθμια φροντίδα με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ και σήμερα έχουμε φτάσει ξανά στην αρχή, στο χειρότερο σημείο από οποτεδήποτε άλλοτε. Είμαστε στο σημείο μηδέν. Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό διάλυση, 6500 λιγότεροι μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στο δημόσιο και στο σύστημα υγείας είναι σήμερα, σε σχέση με το 2019».

Εκείνη την περίοδο, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν περιορισμοί και στις προσλήψεις, «και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση πολλά προβλήματα. Έχει πολύ μεγάλο νόημα να κοιτάξουμε προς τα μπρος, βλέποντας ότι το πρόγραμμα για την υγεία της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στον ιδιωτικό τομέα». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απόψεις που έχουν καταγραφεί στον δημόσιο διάλογο εδώ και χρόνια «… όμως δεν έχουν προχωρήσει λόγω της πανδημίας που ανέκοψε αυτόν τον σχεδιασμό. Προς στιγμήν πιστέψαμε ότι η πανδημία θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης του Εθνικού συστήματος υγείας και των υποδομών, όμως από ότι φάνηκε επανέρχεται η Νέα Δημοκρατία».

Μίλησε, επίσης, και για το παραγωγικό μοντέλο σχετικά με το πώς πρέπει να σχεδιαστεί η τοπική οικονομία, αιτιολογώντας ότι η Κρήτη, είναι ένας ευλογημένος τόπος με ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα και τουρισμό, «που -βέβαια είναι ευλογία- αλλά αν δεν τον διαχειριστεί σωστά και με σχεδιασμό, από ευλογία μπορεί να γίνει και αυτό πρόβλημα».

Αλ. Τσίπρας: «Κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ»

Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν στην κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο σχέδιο λεηλασίας της ΝΔ. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες του Ρεθύμνου, που του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, “στις εκλογές της 25ης του Ιούνη αναμετρώνται δύο σχέδια: Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που προβλέπει επιδοτήσεις στα καρτέλ της αισχροκέρδειας, αλλά υψηλή έμμεση φορολογία και λεηλασία για το εισόδημα των πολιτών, διάλυση και εγκατάλειψη του ΕΣΥ, 700.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και απαξίωση του κοινωνικού κράτους προς όφελος των ιδιωτικοποιήσεων. Και από την άλλη το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ”.

Γι αυτό, όπως, υπογράμμισε “Απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που μπορεί να έχουν επιφυλάξεις, που μπορεί να έχουν διαφωνίες μαζί μας και τους λέμε ότι αν δεν θέλουν την επόμενη μέρα μια ανεξέλεγκτη δεξιά που θα επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, η μόνη δύναμη είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε για να ανατρέψουμε – και θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα και τον συσχετισμό του Μάη – είτε για να υπάρχει την επόμενη μέρα κάποιος που να τους κοιτάει στα μάτια και να εμποδίζει τον σχεδιασμό τους για λεηλασία του εισοδήματος”.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης γιατί “ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, και όχι κόμμα διαμαρτυρίας ούτε κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της δεξιάς”. “Γι αυτό λέμε, το δίλημμα της κάλπης της ενισχυμένης αναλογικής εξ αντικειμένου είναι ένα: Κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει είναι η ο ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, είναι μια δύναμη να εκφράζει τα συμφέροντα των μην προνομιούχων Ελλήνων, τα συμφέροντα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και όσο η κοινωνία θα βρίσκεται μπροστά σε πολιτικές που απειλούν τα συμφέροντά της, το αύριο, τη ζωή των ανθρώπων, τόσο θα υπάρχει κρίσιμη ανάγκη να είμαστε μπροστά και να δίνουμε μάχη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κίνησή του να κατέβει υποψήφιος στο Ρέθυμνο, μια πόλη κι έναν νομό που αγαπά ιδιαίτερα, είναι “μια κίνηση υψηλού συμβολισμού τόσο για το Ρέθυμνο όσο και για την Κρήτη”. “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι στις 21 του Μάη είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν επιθυμητό, ένα κακό αποτέλεσμα. Όμως στην ζωή, έτσι και στην πολιτική, επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς. Είμαστε όρθιοι εδώ να δώσουμε τη μάχη της επόμενης μέρας για τον τόπο μας” υπογράμμισε.

“Η απλή αναλογική τελικά δεν λειτούργησε προς όφελος των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά λειτούργησε προς όφελος της δεξιάς. Και αυτό γιατί οι ίδιες προοδευτικές δυνάμεις – κι έχουν ευθύνη γι αυτό – όταν τους δίναμε το χέρι, κοίταζαν πώς θα κόψουν το δικό μας χέρι και πώς θα κάνουν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενάντια στον Μητσοτάκη και στην ΝΔ που κυβερνάει. Τούτη την ώρα, όμως, και με δική τους ευθύνη έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση, που είναι πιο κρίσιμη αναμέτρηση γιατί είναι η τελική αναμέτρηση” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “Δεν έχει εντάξει ούτε μία από τις υποσχέσεις της στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα είναι όλα στον αέρα” και πρόσθεσε ότι “Η πραγματικότητα είναι ότι σχεδιάζουν τα επόμενα 4 χρόνια να μειώσουν τις δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκ. Να μειώσουν τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες κατά 1,1 δισ. Δεν θα αυξήσουν τους μισθούς, όπως λένε, στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι πραγματικές αυξήσεις στα 4 χρόνια θα είναι μόλις 1,4%. Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο φανερά έχουν καταθέσει. Και έχουν κι ένα κρυφό, για την διάλυση των δημόσιων δομών Υγείας. Τα είπε ο κ. Πνευματικός. Τα νοσοκομεία μας θα γίνουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Και όταν δεν θα υπάρχουν πόροι, θα γίνεται επιλογή ασθενών. Αυτοί που δεν έχουν προσδόκιμο ζωής θα πηγαίνουν στα σπίτια τους ή στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτή είναι μια απάνθρωπη και ανατριχιαστική εξέλιξη και οφείλουμε να την αποτρέψουμε. Διότι δεν είναι τα πάντα κέρδη και ζημιές. Εμείς λέμε ότι έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη. Αυτή την κοινωνία θέλουμε. Μια δίκαιη κοινωνία με ευημερία για όλους”.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην ΝΔ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “Θα κάνει τα πάντα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ μέχρι την κάλπη της 25ης του Ιούνη, όχι μόνο για να κερδίσει τις εκλογές. Ένα θέμα έχουν. Τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην έχουν αντίπαλο την επόμενη ημέρα. Δεν φανερώνει αυτή η συμπεριφορά μια παράταξη που είναι άνετη. Φτάσαν στο σημείο να μας πούνε μειωμένης εθνικής αντίληψης Έλληνες. Να μας πούνε μειοδότες. Ποιους; Εμάς. Που κυβερνήσαμε τεσσεράμισι χρόνια βάζοντας πάντα μπροστά το πατριωτικό καθήκον. Φτάσαν στο σημείο να μας λένε εθνική εξαίρεση. Ποιους; Εμάς. Που όταν βρεθήκαμε μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες πήραμε δύσκολες αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία. Δεν πρόκειται να διστάσουν σε τίποτα μέχρι να πετύχουν τον βασικό τους στόχο: Να κατευθύνουν την αντιδεξιά ψήφο οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είναι ανενόχλητοι την επόμενη ημέρα”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους εκβιασμούς της Ντ. Μπακογιάννη στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. “Είδαμε την κα Μπακογιάννη να πηγαίνει στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και να τους λέει: ‘Αν δεν ψηφίσετε ΝΔ, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για εσάς’. Αυτό το μήνυμα δεν είναι ένα μήνυμα προς τη μειονότητα, είναι ένα μήνυμα προς κάθε κοινωνική ομάδα. Ένα μήνυμα που ήθελε να πάει σε κάθε σπίτι και κάθε πολίτη. Οποιοσδήποτε θα είναι αντίθετος στα σχέδια της κομματικής και οικογενειακής τους εξουσίας, θα περάσει δύσκολα. Σήμερα μπορεί να είναι η μουσουλμανική μειονότητα. Αύριο θα είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε “Εμείς δηλώνουμε: Θα σταθούμε όρθιοι και απέναντι στο σχέδιο τους να εκφοβίσουν, να τρομοκρατήσουν την ελληνική κοινωνία. Θα σταθούμε όρθιοι, ανάχωμα στο φόβο, στους εκβιασμούς, στην τρομοκράτηση. Θα είμαστε φάρος δημοκρατίας και δύναμη υπεράσπισης της δημοκρατίας. Η δημοκρατία είναι και θα παραμείνει ισχυρή. Και ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγύηση για ισχυρή κοινωνία και ισχυρή δημοκρατία».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Όχι για να γίνουμε συμπλήρωμα στα σχέδια του Μητσοτάκη. Αλλά για να είμαστε το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη και της πολιτικής του. Θα ξανακάνουμε την προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην διακυβέρνηση και με την Κρήτη ξανά πρωτοπόρα. Θα γίνει ξανά η Κρήτη κόκκινη, προοδευτική, δημοκρατική, αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε. Τούτη την ώρα, όμως, πάμε για την μεγάλη ανατροπή των συσχετισμών. Η κάλπη θα είναι άδεια στις 25 του Ιούνη. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, να δώσουμε την μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνίας».