ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

TTIP: Πώς η συμφωνία θα καταστρέψει περιβάλλον και υγεία!

ttip leaks

Τα σχέδια του Μπάρακ Ομπάμα, που πριν λίγες ημέρες δήλωσε ότι η TTIP μπορεί να υπογραφεί πριν το τέλος της θητείας του (φέτος) έρχεται να χαλάσει η GreenPeace που διέρρευσε σήμερα 248 σελίδες από τις απόρρητες συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα τεκμήρια αυτά φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση ιδίως τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Με διαδοχικές αποκαλύψεις το Wikileaks έφερε στο φως το βασικό κείμενο αλλά και αρκετά παραρτήματα της Συμφωνίας Εμπορίου Υπηρεσιών (TISA)

Πρόκειται για μία εμπορική συμφωνία τεράστιας σημασίας, στα επίπεδα της TTIP, καθώς καλύπτει περίπου το 70% της παγκόσμιας οικονομίας και αφορά 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ. Η συμφωνία έχει κατακριθεί διεθνώς, καθώς παρέχει νέες υπερεξουσίες στις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των κυβερνήσεων να νομοθετούν και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Στο OpenProject μετάφρασαν και σας παρουσιάζουν την ανάλυση του βασικού κειμένου (core text) της συμφωνίας από το Wikileaks.

Η Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (Trade in Services Agreemen, TiSA) βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από μία αυτοεπιλεγμένη ομάδα κυρίως πλουσίων χωρών, που αποκαλούνται «Πολύ Καλοί Φίλοι των Υπηρεσιών». Το κυρίως κείμενο που διέρρευσε από το Wikileaks τον Δεκέμβριο του 2015 προσφέρει νέες αποδείξεις για το σχέδιο να παρακάμψουν άλλες κυβερνήσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και να ξαναγράψουν τις συμφωνίες υπηρεσιών υπέρ των πολυεθνικών τους. Κάνει επίσης ακόμα πιο ξεκάθαρη την παρέμβαση της TiSA στο δικαίωμα των κυβερνήσεων να νομοθετούν υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Πολλοί από τους βασικούς κανόνες παραμένουν ίδιοι από τη Γενική Συμφωνία για την Ανταλλαγή των Υπηρεσιών (GATS) του ΠΟΕ, για να μπορεί η TiSA να υιοθετηθεί από τον ΠΟΕ χωρίς να χρειάζεται να επανελεγχθούν οι βασικοί κανόνες. Προσθέτοντας νέους κανόνες και αλλάζοντας ορισμένους υπάρχοντες σκοπεύουν να σφίξουν τις χειροπέδες στην ελευθερία των κυβερνήσεων να ελέγχουν τις υπηρεσίες.

περισσότερα εδώ http://www.thepressproject.gr/ttip/index.php