ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Βασίλης Σκουλάς: “Φωθιά νερό κι αέρας” – του Γιώργου Σηφάκη (Σημισακογιώργη)

Ο Πάρης Περυσινάκης είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη ένας από τους κορυφαίους δημιουργικούς μουσικούς της Κρήτης, τα σύνορα της οποίας έχει ξεπεράσει από καιρό.

Παράλληλα έχει καταφέρει τα τραγούδια του να τα τραγουδούν οι κορυφαίοι τραγουδιστές που κουβαλούν μέσα τους τεράστια βιωματική εμπειρία όπως υπήρξε ο αείμνηστος Νίκος Μανιάς, όπως είναι ο Βασίλης Σκουλάς ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης), ο Παντελής Θαλασσινός, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σωκράτης Μάλαμας και άλλοι. Η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Πάρη Περυσινάκη έχει τίτλο «Φωθιά, νερό κι αέρας» και περιέχει 11 καταπληκτικά νέα τραγούδια σε μουσική και στίχους του ιδίου εκτός από ένα την αγριαμυγδαλιά, οι στίχοι του οποίου ανήκουν στον σπουδαίο στιχουργό Γιάννη Βάρδα.

Ο Πάρης είναι γνωστός από παλαιότερες δισκογραφικές δουλειές του σαν συνθέτης, εκτελεστής και ενορχηστρωτής, σήμερα όμως πραγματικά μας εκπλήσσει με τον μεστό στίχο του, γεμάτο ευαισθησία και φαντασία που μέσα από την μοναδική ερμηνευτική δεινότητα του Βασίλη Σκουλά περνά στα βάθη της ψυχής του ακροατή. Οι μουσικοί που δίνουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα είναι ο Βασίλης Σκουλάς (κρητική λύρα), ο Πάρης Περυσινάκης (λαούτο κρητικό, στεριανό, μαντολίνο, τζουρά, βιολόλυρα, φλογέρα, στάμνα, μπεντίρ), ο Κώστας Καλλέργης (λαούτο κρητικό), ο Κώστας Ανετάκης (κιθάρα) και ο Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο).

Περιττό να μιλήσω για την υψηλού επιπέδου ενορχήστρωση, ηχοληψία και μίξη ήχου, την οποία επιμελήθηκε προσωπικά ο Πάρης Περυσινάκης, ο οποίος εν κατακλείδι αποτελεί μια χρυσή ελπίδα για την μουσική μας παράδοση. Τελειώνοντας δεν πρέπει να παραλείψω την όμορφη φωτογραφία του Βασίλη Σκουλά στο εξώφυλλο που ανήκει στον Ρεθεμνιώτη εξαίρετο φωτογράφο Γιώργο Ρωμανό και την οποία επεξεργάστηκε επιτυχημένα ο Αλέξης Καμίτσος. Κλείνω με μια μαντινάδα για μια δισκογραφική δουλειά που είναι σίγουρο ότι θα έχει πολύ καλή πορεία:

« Τους στίχους και την μαγική την μουσική του Πάρη
έντυσε του Σκουλά η φωνή του ξακουστού λυράρη».

Γιώργης Σηφάκης
(Σιμισακογιώργης)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=80HAquksGZw[/youtube]