ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νότιο Ρέθυμνο – Έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες & μελίσσια

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος σύμφωνα με το συντονιστικό της Π.Υ να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κάποιο μεγάλο μέτωπο.

Στην περιοχή της Ορνέ δρουν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Η καταστροφή από τις φλόγες Ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αργότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλιο Α. Ξανθού στο Twitter μετά την επίσκεψη του στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Στις Μέλαμπες, που αυτή την ώρα αναζωπυρώνεται η φωτιά, μαζί με το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη. Αγωνία για τον έλεγχο της καταστροφικής πυρκαγιάς, σεβασμός για την προσπάθεια των πυροσβεστών, καθολική απαίτηση για άμεση «επούλωση των πληγών» και τη στήριξη των ανθρώπων που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές στις περιουσίες τους.

Και πάνω απ´ όλα συνεχή ετοιμότητα, αναδιοργάνωση και σοβαρή ενίσχυση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Γιατί η κλιματική κρίση μας «δείχνει τα δόντια» της.

Ανακοινωση του Γραφείου Τύπου της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στον Δήμο Αγ. Βασιλείου

Για άλλη μία φορά, οι κάτοικοι του Δήμου Αγίου Βασιλείου, βλέπουν τις περιουσίες τους, το βιός τους και το φυσικό κάλλος της περιοχής να καταστρέφεται από πυρκαγιές. Δεν είναι η πρώτη φορά , που οι συγκεκριμένες περιοχές τυλίγονται στις φλόγες, παρόλα αυτά, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόβλεψης και αντιπυρικής προστασίας, σε μία περιοχή που είναι γνωστή για τις μεγάλες ταχύτητες των ανέμων. Αυτή την φορά, κινδύνεψαν άμεσα χωριά και εγκλωβίστηκαν οι κάτοικοί τους.

Αυτή την στιγμή, επείγον ζήτημα είναι να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δίνουν την μάχη με τις φλόγες, με όλα τα απαραίτητα επίγεια και εναέρια μέσα, ώστε να εκλεχθεί το καταστροφικό μέτωπο και να μην θρηνήσουμε θύματα.

Για αυτό και από την πρώτη στιγμή, στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται στο μέτωπο , με επικεφαλής τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ είναι στην διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ο λαός της περιοχής, χρειάζεται να παλέψει και μετά την φωτιά για :

• Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100%.
• Επαρκή μέτρα και έργα αντιπυρικής προστασίας που να καλύπτουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των κατά τόπους Κλιμακίων, πλήρη εξοπλισμό , σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα.