ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βημάτων Αποτυπώματα – Ένα βιβλίο για το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου

Συγγραφέας: Γάσπαρης Αιμίλιος

Το βιβλίο του Αιμίλιου Γάσπαρη «Βημάτων Αποτυπώματα» αποτελείται από πέντε τομείς που όλοι έχουν ένα συνδετικό κρίκο κι αυτός είναι ο γενέθλιος τόπος. Το θέμα του βιβλίου είναι το «Ατσιπόπουλο», ένα χωριό δίπλα στην πόλη του Ρεθύμνου, που σήμερα έχει γίνει μια μικρή πόλη.

Τον πρώτο τομέα στο βιβλίο περιλαμβάνεται η αρθρογραφία του Αιμίλιου Γάσπαρη για δυο περίπου δεκαετίες, κείμενα δηλαδή που αφορούν τον συγκεκριμένο χώρο γραμμένα από το 1980 ως σήμερα, όλα δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο. Τα κείμενα αυτά αφορούν όλους τους τομείς, από το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική, μέχρι την ποιότητα ζωής και τον πολιτισμό.

Στον δεύτερο τομέα δίδεται η εισήγηση που αφορά την ενετική γέφυρα που βρισκόταν στο Ατσιπόπουλο και που την ανατίναξαν κατά την αποχώρηση τους οι Γερμανοί στις 13 Οκτωβρίου 1944 για να εμποδίσουν τυχόν καταδίωξή τους. Η εισήγηση αυτή ανακοινώθηκε στο συνέδριο «Εν Ατσιποπούλω» που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιουλίου 2013 με θέματα που αφορούσαν τον οικισμό αυτό.

Ο τρίτος τομέας του βιβλίου είναι μια σειρά ποιήματα εμπνευσμένα από αυτόν τον τόπο και οι άλλοι δυο αφορούν εικαστικές αναζητήσεις με θέμα το χωριό και το τοπίο του. Πάνω από 250 φωτογραφίες τραβηγμένες την δεκαετία του 90 που αποτυπώνουν την τότε εικόνα του χωριού και τέλος μια σειρά ζωγραφικών έργων με θέμα και πάλι τον οικισμό και τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία. Με τα στοιχεία αυτά πραγματικά δίδονται τα βήματα που αξιώθηκε ο Αιμίλιος Γάσπαρης στον τόπο του και που αποτυπώνουν μια δημιουργική και πλούσια πορεία.

Εκδόσεις Λεξίτυπον
ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 25€

ISBN: 978-960-597-286-8
Έτος έκδοσης: Αθήνα 2021
Διαστάσεις: 20 x 27
Σελίδες: 248
Φωτογραφίες: