ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Βιωματικά σεμινάρια διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης γυναικών από το Κέντρο Συμβουλευτικής Δ. Ρεθύμνου

Με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, εκ μέρους δυνητικά εμπλεκομένων στελεχών αρμοδίων υπηρεσιών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, οργάνωσε και υλοποίησε κύκλο βιωματικών σεμιναρίων, που έτυχαν θερμής αποδοχής.

Ειδικότερα, καταρτισμένα στελέχη του Κέντρου, προσέφεραν σεμινάρια βιωματικού χαρακτήρα, σε ολιγομελείς ομάδες (12-15 ατόμων έκαστη) που απαρτίστηκαν από αστυνομικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, καθώς και υγειονομικούς υπαλλήλους του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Είναι προφανές ότι επελέγησαν επαγγελματίες εργαζόμενοι σε κομβικές υπηρεσίες, οι οποίοι πιθανότατα θα έρθουν σε επικοινωνία με γυναίκες που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση.

Τα βιωματικά σεμινάρια είχαν διάρκεια 4 ωρών και περιλάμβαναν σύντομες θεωρητικές παρουσιάσεις, βιωματικές ασκήσεις, συζήτηση και αξιολόγηση, με στόχο την βαθύτερη κατανόηση και την ουσιαστική διαχείριση κάθε σταδίου περιστατικών κακοποίησης (από την υποδοχή έως και την αντιμετώπιση ή την παραπομπή).

Συνολικά, υλοποιήθηκαν δύο σεμινάρια εργαζομένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, τα οποία διοργανώθηκαν στο στον χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής και ένα σεμινάριο σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου, στον εργασιακό τους χώρο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο δράσεων που υιοθετεί η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης για την πρόληψη, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση εργαζομένων σε αρμόδιες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες για τη παθογένεια της κακοποίησης γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής, στο πλαίσιο συνεργασίας του με την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου υλοποίησε και στο παρελθόν αντίστοιχου περιεχομένου και στόχευσης σεμινάρια, που είχαν μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή.

Επιπλέον, προγραμματίζονται δυο ακόμη σεμινάρια σε στελέχη του Νοσοκομείου τα οποία θα υλοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο και Σεπτέμβριο και ένα σεμινάριο στην Αστυνομία το οποίο θα προσφερθεί το Σεπτέμβριο.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, η Κοινωνική του Υπηρεσία, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα ευχαριστούν τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στην Αστυνομική Διεύθυνση και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου για τη συνεργασία τους και το θερμό τους ενδιαφέρον για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η κακοποίηση των γυναικών, το οποίο ελπίζεται σύντομα να αποτελεί αντικείμενο θεωρητικής μόνον εξέτασης και όχι πρακτικής αντιμετώπισης.