ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Βουβή» εκδήλωση διαμαρτυρίας για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Την Παρασκευή 13/7/2018, οι εργαζόμενοι και οι εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη. Δικαστικοί επιμελητές και αστυνομία, εφαρμόζοντας μια δικαστική απόφαση έξωσης της υπηρεσίας από το κτήριο, τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν το χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να διακοπούν βίαια οι θεραπείες ανθρώπων που είχαν άμεση ανάγκη ψυχολογικής ή φαρμακευτικής υποστήριξης και να βρεθούν σε μια συνθήκη ανασφάλειας όσον αφορά το πότε θα συνεχιστούν οι θεραπείες τους. Την ίδια στιγμή το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας έπρεπε άμεσα να συγκεντρώσει και να μεταφέρει τον εξοπλισμό της υπηρεσίας σε νέο, προσωρινό κτήριο, ακατάλληλο όσον αφορά την προσβασιμότητα και τους χώρους.

Όλοι μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλά παράδοξα και πολλά ερωτηματικά. Οι θεραπείες των ψυχικά ευάλωτων ανθρώπων απαιτούν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια, την οποία εμείς θα έπρεπε αλλά δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε μέσα σε αυτή τη συγκυρία. Αυτό που συνέβη καθρεφτίζει τον τρόπο με τον οποίο στιγματίζεται και περιθοριοποιείται η ψυχική ασθένεια αλλά και η φροντίδα της. Θέτει όμως και ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς επιλέγει να αναλάβει την ευθύνη του ή τη μεταθέτει στους άλλους, πως συμπαραστέκεται, πως συμπάσχει. Ας μη γίνουμε μια κοινωνία «ιδιωτών».

Ενάντια στα κοινωνικά παράδοξα, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να είμαστε «θεραπευτικοί» και να ονειρευόμαστε ακόμη περισσότερες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας για το Ρέθυμνο.

Εξαιτίας των προαναφερθέντων γεγονότων καλούμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 στις 12:00, στο νέο χώρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου επί της οδού Παπανικολάου 23, Καλλιθέα – Ρέθυμνο (εγκαταστάσεις ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Τέλος, καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν στη «Βουβή» εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 στις 19:30 στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο.