ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Βραδιά έντασης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Με συνθήματα που ζητούν δικαιοσύνη, διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς.

Οι εντάσεις που προηγήθηκαν έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 16χρονος Ρομά, συνεχίστηκαν περίπου μέχρι τις 9 το βράδυ, όταν και αποχώρησαν όσοι είχαν συγκεντρωθεί.

Πύρινα οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους και ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο χαρακτήριζαν το σκηνικό έξω από το νοσοκομείο. Η φωτιά κατασβήσθηκε λίγη ώρα αργότερα από άνδρες της πυροσβεστικής, με υπηρεσιακό όχημα.

Επεισόδια και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καμάρα

Νωρίτερα, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή της Καμάρας όπου έγινε έκτακτο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 άτομα και ξεκίνησε πορεία, ενώ σύντομα τα άτομα επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με βροχή από βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά μήκος της οδού Εγνατία, με την Αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σημειώθηκαν φθορές σε καταστήματα της γύρω περιοχής.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για μία εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία “ευθεία βολή” που δέχθηκε ο νεαρός.

Ο δικηγόρος του 16χρονου υποστηρίζει πως τα σενάρια περί εμβολισμού είναι ανυπόστατα και δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια από το παιδί κατά των αστυνομικών.

«Δεν πρόκειται για ακόμη μία εκδήλωση ακραίας αστυνομικής βίας, αλλά για μία ευθεία βολή, κι εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση. Ευτυχώς, από την έρευνα και τις καταθέσεις που πραγματοποιεί το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, αποτυπώνεται ακριβώς ο τρόπος που έγινε η συγκεκριμένη επίθεση».

Επεισόδια στη συγκέντρωση στα Εξάρχεια

Επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον τραυματισμό του 16χρονου στα Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου και με πέτρες στην Εμμ. Μπενάκη, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για περίπου 400 συμμετέχοντες στην πορεία.

Νωρίτερα συγκεντρώθηκαν περίπου 40 άτομα από φεμινιστικές οργανώσεις στην Πλατεία Συντάγματος, κρατώντας πανό με το σύνθημα “δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”.

Παράλληλα, περίπου 50 άτομα από την ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στη στάση του μετρό έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΜΕΣΩnews247.gr