ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Βραβεύθηκαν οι διακριθέντες του 5ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Ρεθύμνου

«Η λογοτεχνία είναι η απόδειξη πως η ζωή δεν είναι αρκετή»
Fernando Pessoa

5os-logotexn-diagonismosΗ λογοτεχνία, όπως και κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχει τη δυνατότητα να μας κάνει να βλέπουμε τη βιωμένη επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα με έναν διαφορετικό τρόπο. Γιατί η λογοτεχνία, μέσα από τη μυθοπλασία, μέσα από τον συμβολικό και πολύσημο λόγο της, συνιστά μια μορφή διαμεσολάβησης ανάμεσα στα πράγματα, που πολλές φορές είναι από ενοχλητικά μέχρι θλιβερά και δυσβάσταχτα, και την υποψία γι’ αυτό που υπάρχει πίσω από τα πράγματα. Έχει τη δυναμική να υπονομεύει την ανία και τους εφιάλτες μας και να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο μεταπλάθοντάς τον αισθητικά σε σημαίνουσες μορφές.

Όσοι διαχειριζόμαστε την επαφή των μαθητών με τη λογοτεχνία αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα τρόπος να δείξουμε στους μαθητές τον δρόμο να προσεγγίζουν τη λογοτεχνία, όπως και κάθε μορφή τέχνης. Όσο κι αν μεμψιμοιρούμε μερικές φορές οι εκπαιδευτικοί για τον λογοτεχνικό γραμματισμό των μαθητών και όσο κι αν η πρόκληση του ενδιαφέροντός τους για τη Λογοτεχνία και η διαμόρφωση μιας φιλο-αναγνωστικής κουλτούρας δεν είναι πάντα εύκολη, παρόλο που αποτελεί θεμελιώδη επιδίωξη του σχολείου, όσο κι αν οι κανόνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν απαγορευτικούς παράγοντες, πάντα μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές κλειδιά με τα οποία μπορούν να ξεκλειδώσουν πόρτες και να ανακαλύψουν την ομορφιά και τη μαγεία της λογοτεχνίας. Να ανακαλύψουν την αισθητική απόλαυση, την πρόκληση συγκίνησης και συναισθημάτων, την καλλιέργεια της φαντασίας μέσα από τη μετάπλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

5os-logotexn-diagonismos2Ο διαγωνισμός του Συνδέσμου Φιλολόγων επιχειρεί να δώσει ένα τέτοιο κλειδί. Την ευκαιρία μέσα από την ελευθερία που προσφέρει η λογοτεχνική δημιουργία να αισθανθούν τη λυτρωτική και απελευθερωτική δύναμη που προσφέρει η ανασύνθεση της πραγματικότητας, της δικής τους πραγματικότητας, όπως την έχουν βιώσει και τους έχει απασχολήσει, μέσα από την αισθητική της μετάπλαση. Να αναμετρηθούν με τη φαντασία τους, όπως έκαναν σε μικρότερη ηλικία μέσα από το παιχνίδι, γιατί και τότε ξανάφτιαχναν την πραγματικότητα με ένα διαφορετικό τρόπο, και να ταξιδέψουν, να διεισδύσουν σε μια άλλη πραγματικότητα με αυθεντικότητα και ζωντάνια μέσα από την περιπέτεια της λογοτεχνικής γραφής, να διευρύνουν τους ορίζοντες της αμφισβήτησης και της αναζήτησής τους και να δοθεί η αφορμή να πυροδοτηθούν συναισθήματα και σκέψεις.

Ο φετινός διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του φιλολόγου, ακούραστου δασκάλου και πολυγραφότατου επιστήμονα Χρίστου Μακρή.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου στην τελετή απονομής των βραβείων την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 στην αίθουσα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών συνεχάρη και τις μαθήτριες:

• Σμαράγδη Τζανιδάκη, από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, Βραβείο για το ποίημα «Έσβησα τις λέξεις».
• Δανάη Περδικάκη, από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, Βραβείο για το ποίημα «Σωτήρας».
• Ειρήνη Περδικάκη, από το 1ο  Γενικό Λύκειο, βραβείο για το ποίημα «Μασκαράτα Σκιών στο Σκοτάδι»
• Ανδριάνα Ψυχούλα, από το 1ο  Γενικό Λύκειο, βραβείο για το διήγημα «Χορεύοντας με τις Σκιές».
• Μαρία Βενιεράκη, από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο, βραβείο για το διήγημα «Η Μάσκα της Αλήθειας».
• Γεωργία Σερλή, από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, έπαινος για το διήγημα «Ένα Αναπάντεχο Γεγονός»

που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, αλλά και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν και τους ευχήθηκε η ενασχόληση με τη Λογοτεχνία, είτε ως συγγραφείς είτε ως αναγνώστες, να συντείνει στη θέαση του κόσμου με ευαισθησία, συμ-πάθεια και ανοχή, αλλά ταυτόχρονα με κριτική περιέργεια και αμφισβήτηση και να πλουτίζει τον γνωστικό και πολιτισμικό τους ορίζοντα.

5os-logotexn-diagonismos3Στην ουσιαστική, γόνιμη και δημιουργική επαφή των μαθητών με τη Λογοτεχνία συμβάλλει και η μελοποιημένη ποίηση, την παιδαγωγική αξία της οποίας απέδειξαν οι μαθήτριες: Δανάη Περδικάκη, Ελένη Τρουλινού, Ανδριάνα Ψυχούλα και Κατερίνα Παπαδογιάννη που με την καθοδήγηση της κας Κ. Μπεϊκάκη, Φιλολόγου του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου, ερμήνευσαν αισθαντικά τα ποιήματα: Παράπονο (Οδ. Ελύτης-Δ. Παπαδημητρίου), Άσμα Ασμάτων (Ι. Καμπανέλης-Μ. Θεοδωράκης), Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες,  (Μ. Πολυδούρη-Δ. Παπαδημητρίου), Χάρτινο το φεγγαράκι (Ν. Γκάτσος-Μ. Χατζιδάκις), Αθανασία (Ν. Γκάτσος-Μ. Χατζηδάκις).

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τα μέλη της κριτικής επιτροπής: Μ. Μαρκατσέλη, Ζ. Φωτάκη, Α. Δημητρακοπούλου, Α. Ζησινάκη, Λ. Παναγιωτάκη, Κ. Δασκαλά, Γ. Φρυγανάκη καθώς και την κα Βάλια Παπαδάκη, Φιλόλογο, χήρα του Χρίστου Μακρή, για την προσφορά των βιβλίων που έλαβαν ως δώρο οι μαθήτριες που διακρίθηκαν.

Θερμές ευχαριστίες και στην κα Γεωργία Παπαδάκη, υπεύθυνη της αίθουσας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, η οποία παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση για την πραγματοποίηση και επιτυχία της εκδήλωσης.

Ευχαριστεί, επίσης, όλους όσοι με την παρουσία τους τίμησαν και εμψύχωσαν την προσπάθεια των μαθητών.

Το Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου