ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ξανθός: “3500 προσλήψεις στην Υγεία”

Ανδρέας Ξανθός«Οι στρεβλώσεις και η κακοδιαχείριση παραμένουν οι βασικές αιτίες για τη δυσλειτουργία του δημόσιου τομέα Υγείας», όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84, στο πλαίσιο της έρευνας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που μεταδόθηκε τη Δευτέρα 25/1.

Αναλυτικά, είπε:

«Το συμπέρασμα έχει βγει και η διάγνωση έχει γίνει. Είναι ένα σύστημα το οποίο με διαχρονική παθογένεια, στρεβλώσεις, πεδία τα οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχουν γίνει αλλαγές που είχαν τη λογική να προσαρμοστούμε στις μνημονιακές απαιτήσεις, χωρίς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες. Φέτος, έπρεπε να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να σταματήσουμε μια πορεία συνεχούς αποδιοργάνωσης και διακινδύνευσης της λειτουργίας πολλών δημόσιων δομών.

Ενισχύσαμε χρηματοδοτικά το σύστημα. Αν αφήναμε τα πράγματα να τρέξουν με αυτό τον τρόπο, περίπου στις αρχές του φθινοπώρου, θα είχαμε πλήρες λειτουργικό black out στα νοσοκομεία. Αυτό αποφεύχθη. Αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 150 εκατ. ευρώ και σχεδιάσαμε ένα πλάνο προσλήψεων -μονίμων και επικουρικών-, για τις πιο επείγουσες ανάγκες.

Έχουμε περισσότερα από 22.000-23.000 κενά. Έχει δρομολογηθεί ήδη και περιμένουμε αυτές τις ημέρες, την πρώτη ομάδα διορισμών από το ΑΣΕΠ, περίπου 1.000 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Ακολουθεί μια δεύτερη δέσμη 2.500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που θα μπορούν μέσα στο 2016 να ενισχύσουν τις δομές».

* Για τις ΜΕΘ:

«Έχει υπάρξει ειδική μέριμνα, μια ειδική προκήρυξη -τις επόμενες μέρες-, συμβάσεων διετούς διάρκειας, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών, ειδικά για τις ΜΕΘ. Ανοίγουμε ένα μέρος από τα κλειστά κρεβάτια. Η φιλοδοξία μας είναι τα 50 από τα 200 κλειστά να ανοίξουν και να απορροφήσουν τη λίστα αναμονής που είναι σήμερα 40-50 περιστατικά».

* Για ελλείψεις φαρμάκων:

«Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν έκτακτα προβλήματα, όπως έλλειψη φαρμάκων, έλλειψη πιστώσεων για το τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης. Δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν και μη μου πείτε για τα ακέφαλα νοσοκομεία… Υπάρχουν υπηρεσιακοί διοικητές. Είναι οι διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών, είναι έμπειροι, ξέρουν την καθημερινότητα των νοσοκομείων, δεν υπάρχει κενό διοίκησης. Υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τον έγκαιρο σχεδιασμό. Είχε ψηφιστεί, με βάση τη μνημονιακή δέσμευσή μας, ο κλειστός προϋπολογισμός στα νοσοκομειακά φάρμακα. Αυτό έθετε σε μία νέα βάση τη διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων. Επέστρεφε πίσω τα φάρμακα τα οποία την προηγούμενη περίοδο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διέθεταν με την ένδειξη «στερείται» στα νοσοκομεία και αυτό θα σταματούσε την ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι έπρεπε να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να συνταγογραφούν εκεί τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να τα παίρνουν και να επιστρέφουν στα νοσοκομεία, για να κάνουν τη θεραπεία τους. Αυτό σταματάει με αυτό τον τρόπο. Οι άνθρωποι θα συνταγογραφούν και θα παίρνουν τα φάρμακά τους στο νοσοκομείο. Αυτή η αλλαγή ήθελε μια καλύτερη προετοιμασία. Υπήρχε μια διοικητική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει έγκαιρα οι προμήθειες αυτών των φαρμάκων.

Υπήρξε μια ταλαιπωρία μιας εβδομάδας περίπου. Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλο πρόβλημα τέτοιου είδους. Προφανώς, όμως, χρειάζεται ένας μηχανισμός καλής επιτήρησης και έγκαιρης παρέμβασης στη ζήτηση.

Θα οργανώσουμε σύστημα επιτήρησης, ένα καλό παρατηρητήριο εφοδιασμών. Θα βάλουμε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία. Με αυτό το σύστημα αποφεύγεται η ταλαιπωρία που υπήρχε και ο πολίτης θα ξέρει ότι θα βρει το φάρμακο της θεραπείας του».

* Για τα κοινωνικά ιατρεία:

«Τα κοινωνικά ιατρεία έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο την μνημονιακή περίοδο. Έχουν καλύψει τους ανασφάλιστους που δεν είχαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το αναδιοργανώνουμε με μία νέα ρύθμιση σε ένα νομοσχέδιο, την επόμενη εβδομάδα, το οποίο προβλέπει την καθολική πρόσβαση και κάλυψη όλου του πληθυσμού, με οδηγό τον ΑΜΚΑ τους, χωρίς άλλες προϋποθέσεις…

Έχουμε προσθέσει 150 εκατ. ευρώ για την αυξημένη προσέλευση. Τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να συνταγογραφούνται με τον ίδιο τρόπο με τους ασφαλισμένους, πληρώνοντας την ίδια συμμετοχή με τους ασφαλισμένους. Δεν θα είναι δωρεάν, παρά μόνο σε όσους έχουν βιβλιάριο απορίας, οι οποίοι με ειδική ρύθμιση θα μπορούν να προμηθευθούν τα φάρμακα από τα ιδιωτικά ιατρεία. Άρα τα κοινωνικά ιατρεία θα έχουν ένα ρόλο, γιατί μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, θα περάσει καιρός. Θα έχουν όμως τη φροντίδα των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Πολλοί, ενδεχομένως, δεν θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος της συμμετοχής στα φάρμακα και θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στα κοινωνικά ιατρεία».

Ερώτηση: Στα κοινωνικά ιατρεία υπάρχει πια το φαινόμενο να καταφεύγουν και ασφαλισμένοι, γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους…

Α. Ξανθός: «Έχετε δίκιο. Θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει τριπλασιαστεί. Βέβαια, έχουν πέσει οι τιμές των φαρμάκων, υπάρχει όμως και η επιβάρυνση του 1 ευρώ ανά συνταγή.

Σταδιακά ένα μέρος από το κόστος θα το πάρουμε από τον πολίτη και θα το μοιράσουμε στους παρόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχουμε καταλήξει συγκεκριμένα σε ρύθμιση. Πολλοί ασθενείς υποθεραπεύονται, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Το κριτήριο πρέπει να είναι πράγματι η υγειονομική ανάγκη και αυτή πρέπει να καλύπτεται με ισότιμο τρόπο, με ευθύνη της πολιτείας».

* Για τα ιατρεία της γειτονιάς:

«Είναι ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Να ενοποιήσουμε τις δομές υγείας, να διασυνδέσουμε τις δομές του ΠΕΔΥ -που είναι πλήρως αποδιοργανωμένες-, με το υπόλοιπο δημόσιο σύστημα υγείας. Τα ιατρεία της γειτονιάς θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, στον τόπο κατοικίας του, στελεχωμένα με οικογενειακό γιατρό, γενικό γιατρό και παιδίατρο, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Το προηγούμενο σύστημα είχε στρεβλώσεις προκλητής ζήτησης, σπατάλη πόρων. Έτσι δημιουργήθηκε το πάρτι της προηγούμενης δεκαετίας. Έτσι εκτινάχθηκε η φαρμακευτική και η διαγνωστική δαπάνη.Θα προχωρήσει, αναγκαστικά, σταδιακά.

Πιλοτικά θα εφαρμοσθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο με 25-30 ιατρεία, με 10 άτομα η κάθε δομή. Οι γιατροί θα είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο σύστημα, θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα αξιολογούνται για την ανανέωση των συμβάσεών τους».

* Για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων:

«Από τα 7 δισ. που είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, τα 3 δισ., το 40% δηλαδή, αφορούν στο χώρο της υγείας. Τα νοσοκομεία οφείλουν 1,3 δισ. και ο ΕΟΠΥΥ 1,7 δισ. σε προμηθευτές και παρόχους. Ένα μέρος από τη δανειακή σύμβαση θα καλύψει αυτές τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ένα μέρος της επόμενης δόσης που είναι 5,5 δισ., θα δοθεί για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε διαπραγμάτευση με τους παρόχους για υποχρεώσεις συσσωρευμένων παρελθόντων ετών, ιδιαίτερα πριν το 2012. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τη μεταβίβαση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση τις εισφορές υγείας και την παρακράτηση του 6% από τις συντάξεις. Ήδη φέτος υπερκαλύφθηκε το ποσό που είχε προϋπολογισθεί για τον ΕΟΠΥΥ και φέτος θα προσπαθήσουμε να αυξηθεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η στρατηγική μας. Να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη του συστήματος υγείας, με στόχο να συγκλίνουμε με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, με τους οποίους σήμερα είμαστε σε πολύ μεγάλη απόκλιση. Να καλύψουμε αυτή την απόσταση, να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να αισθάνεται ο πολίτης πιο ασφαλής την ώρα της ανάγκης».