ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ξανθός: «Δεν μπορεί να παίζει η κυβέρνηση με την αξιοπρέπεια των συμβασιούχων και τις αντοχές του ΕΣΥ»

Χθές 1/2/2023 άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις των 4000 περίπου εργαζομένων του  ΕΣΥ μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ, χωρίς να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση για την παράτασή τους. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι μέχρι 31/1 θα είχε λήξει το θέμα, αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά αναξιόπιστες. Η ολιγωρία των συναρμόδιων Υπουργείων και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη  να ρυθμίσουν έγκαιρα αυτή την εκκρεμότητα, είναι προκλητική και εξοργιστική. 

Όταν πρόκειται για τη δουλειά, την αξιοπρέπεια και  την επιβίωση  χιλιάδων χαμηλόμισθων εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση των «αρίστων» πιάνει «πάτο». Μόνο όταν δρομολογεί  τις νεοφιλελεύθερες ανατροπές στη δημόσια περίθαλψη και την ιδιωτικοποίηση  του ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται με θαυμαστή μεθοδικότητα και υπερβάλλοντα  ζήλο. Είναι προφανής η πολιτική της απροθυμία όχι μόνο να διασφαλίσει το εργασιακό μέλλον αυτών των ανθρώπων που εδώ και 6 χρόνια προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και να ανταποκριθεί με συνέπεια στην αυτονόητη υποχρέωση για ανανέωση των συμβάσεών τους για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Η απαίτηση να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος, να παραμείνουν στις  θέσεις τους όλοι ακόμα και αν λήξει αυτές τις μέρες η σύμβασή τους και να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα, είναι καθολική. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αξιοπρέπεια των συμβασιούχων και τις αντοχές του τραγικά αποδιοργανωμένου ΕΣΥ.