ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξανθός – Δρίτσας: Απαιτείται σαφής πολιτική δέσμευση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθού και με συνυπογραφή του βουλευτή Πειραιά και Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρή Δρίτσα, με θέμα: «Απαιτείται σαφής πολιτική δέσμευση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου».

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους επισημαίνουν ότι:

«Στο Ρέθυμνο λειτουργεί το μοναδικό στην Κρήτη, Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Στρατού Ξηράς, που υποδέχεται τους στρατεύσιμους με καταγωγή από την Κρήτη και μειώνει το κόστος μετακίνησης τους σε κέντρα εκπαίδευσης της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, υπάρχει επίσημη απόφαση να μη δεχθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου νεοσύλλεκτους για την ΕΣΣΟ του Μαρτίου 2023, παρά τη δημόσια διαβεβαίωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας τον Δεκέμβριο 2022, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κατάργησης του. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνεται απόλυτα από καταγγελίες στρατεύσιμων και των γονέων τους, που πληροφορήθηκαν από τη Στρατολογία Ηρακλείου ότι η τελευταία ΕΣΣΟ για το Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου ήταν τον Ιανουάριο του 2023».

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους τονίζουν ότι:

«Επειδή η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Στρατού Ξηράς στο Ρέθυμνο αποτελεί ένα σημαντικό «πόρο» για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Επειδή υπάρχει αναστάτωση στους στρατεύσιμους της Κρήτης και στις οικογένειες τους για το ενδεχόμενο της κατάργησης του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου και για την οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία που θα υποστούν αν αναγκαστούν να παρουσιαστούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Επειδή είναι καθολική η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για την παραμονή του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Στρατού Ξηράς στο Ρέθυμνο».

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε η μη υποδοχή της 2ης ΕΣΣΟ του 2023 στο Κέντρου Νεοσυλλέκτων Στρατού Ξηράς στο Ρέθυμνο;
  2. Αν δεσμεύεται για την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου;