ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξανθός: «Καλύτερα μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί για το ΕΣΥ από μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλουν οι κλινικάρχες»

Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Η δημόσια περίθαλψη στο Ρέθυμνο και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία», οργάνωσε την Παρασκευή 9/6 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, με ομιλητές τους: Βαρνάβα Δημήτρη, Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Σαμιώτη Ηλία, καρδιολόγο, διευθυντή ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και Ξανθό Ανδρέα, πρώην Υπουργό Υγείας και υποψήφιο βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Την εκδήλωση συντόνισε η Όλγα Αντωνουσάκη, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

O Δ. Βαρνάβας ανέδειξε την πρωτοφανή λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, που εξαντλεί τις αντοχές του προσωπικού και επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς σε μια περίοδο απομείωσης των εισοδημάτων τους λόγω της ακρίβειας. Παρουσίασε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της κοινής γνώμης που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΙΣ, με βάση τα οποία οι πολίτες πλειοψηφικά θεωρούν ότι απαιτείται σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και αναβάθμιση των αποδοχών των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα δεν συμφωνούν με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και την υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Τέλος ο Δ. Βαρνάβας παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΙΣ για τα κίνητρα στελέχωσης των άγονων και νησιωτικών δομών υγείας.

Ο Ηλ. Σαμιώτης αναφέρθηκε στα πολύ οξυμμένα προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου και στην αποδιοργάνωση κρίσιμων τμημάτων όπως η Παθολογική Κλινική. Τόνισε ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν στηρίχθηκε ουσιαστικά στη διάρκεια της πανδημίας (χαρακτηριστική περίπτωση η εξαίρεση του από την κατανομή 25 θέσεων εντατικολόγων) και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση, χωρίς προοπτική βελτίωσης, με προσωπικό σε burn out, με παραιτήσεις γιατρών, με συνεχή «εντέλλεσθαι» της Διοίκησης και με υποχώρηση των standards ασφαλείας και ποιότητας στη φροντίδα (πχ διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από μη εξειδικευμένους γιατρούς).

Τέλος, ο Ηλ. Σαμιώτης παρουσίασε τις θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών για γενναία στήριξη του ΕΣΥ και του ανθρώπινου δυναμικού του.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι σήμερα το ΕΣΥ απαξιώνεται και καταρρέει με σχέδιο, για να δώσει «χώρο» στους επιχειρηματίες υγείας. Δεν πρόκειται για διαχειριστική αποτυχία ή κυβερνητική ανικανότητα αλλά για πολιτική επιλογή συρρίκνωσης των δημόσιων δομών υγείας, δημιουργίας κινήτρων εξόδου και όχι προσέλκυσης γιατρών και διευκόλυνσης ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο της υγείας. Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο που έγιναν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι πρέπει να τελειώνουμε με την υποκριτική ρητορική των «διαχρονικών προβλημάτων» που προσπαθεί να μεταθέσει την πολιτική ευθύνη για τη σημερινή διάλυση του ΕΣΥ. Τόνισε επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών (ΕΚΑΒ-ΤΕΠ) και της υποστελέχωσης των «άγονων» δομών υγείας της επαρχίας. Τέλος, ο Α. Ξανθός παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έθεσε ως κρίσιμο δίλημμα των προσεχών εκλογών το «υγεία για όλους ή υγεία μόνο για όσους έχουν λεφτά», ενώ τόνισε ότι είναι καλύτερα μια Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί για το ΕΣΥ από μια Δεξιά που κάνει ό,τι θέλουν οι κλινικάρχες και οι ασφαλιστικές εταιρείες.