ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξανθός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτελεί κρίσιμο πνευματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πόρο για το Ρέθυμνο – Συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Κοντάκη

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός και Χρυσούλα Μανουσάκη και είχαν την ευκαιρία μιας αναλυτικής συζήτησης με τον Πρύτανη του ΠΚ κ. Γιώργο Κοντάκη και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Ρεθύμνου. Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το παρόν και το μέλλον των Πανεπιστημιακών Σχολών του Ρεθύμνου, αλλά και τα προβλήματα της φοιτητικής κατοικίας και των σοβαρών ελλείψεων διοικητικού-τεχνικού προσωπικού.

Ο Πρύτανης κ. Κοντάκης παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της κατασκευής 2000 κατοικιών για φοιτητές μέσω ΣΔΙΤ στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, το οποίο είχε δρομολογηθεί στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα βρίσκεται στη φάση του ορισμού προσωρινού αναδόχου. Επίσης, ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε σε δρομολογημένα έργα συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και σε έργα ανάπτυξης ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) για την ενεργειακή αυτονομία του ΠΚ.

Τέλος, ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν σχέση με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τις ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιώντας το Κέντρο Ερευνών Μελετών (ΚΕΜΕ) του ΠΚ και δίνοντας αξιοπρεπή  ακαδημαϊκή προοπτική σε νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν ότι είναι σε εξέλιξη μια «αγοραία μετάλλαξη» του δημόσιου πανεπιστημίου, λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της ΝΔ και της πολιτικής επιλογής να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των σχολαρχών και των ιδιωτικών ΙΕΚ. Αναφέρθηκαν επίσης στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος που έχει ως πρόταγμα τη «συμπεριληπτική, δημοκρατική και δωρεάν δημόσια εκπαίδευση» και την πολιτική δέσμευση ότι θα καταργηθούν αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της ΝΔ, θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ, θα διπλασιαστεί σε βάθος τετραετίας η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, θα αναμορφωθεί το ειδικό μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με βάση και τη νομολογία του ΣτΕ, θα διπλασιαστεί ο αριθμός καθηγητών και ερευνητών σε βάθος τετραετίας και θα αυξηθεί κατά 15% το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις Σχολές του στο Ρέθυμνο, οι Α. Ξανθός και Χ. Μανουσάκη τόνισαν ότι αποτελούν κρίσιμο πνευματικό, πολιτισμικό και κοινωνικό πόρο για τον τόπο μας, που πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί.

Τέλος, ο Α. Ξανθός αναφέρθηκε στο απαράδεκτο «βάλτωμα» της υπόθεση της παραχώρησης -με απόφαση της Συγκλήτου του ΠΚ από το Μάιο του 2021 – κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου για την ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο, το οποίο θα είναι σε επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση με το ΠΑΓΝΗ και την Ιατρική Σχολή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν κάνει εδώ και 2 χρόνια το παραμικρό βήμα ωρίμανσης αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να ενισχύσουν ουσιαστικά ούτε το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ούτε γενικότερα το ΕΣΥ.