ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ξεκινά την περιοδεία του ο γαστρονομικός διαγωνισμός «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης»

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΣΑΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΙΚΟΝΕΣ  ΣΤΙΣ 11:00 ΠΜ

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν:

  • ο chef pâtissier Δημήτρης Χρονόπουλος, Brand Ambassador Valrhona, (πρόεδρος της επιτροπής για την γλυκιά δημιουργία),
  • ο εντεταλμένος σύμβουλος στον Τομέα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Κωνσταντίνος Γασπαράκης
  • ο εκπαιδευτής της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου, Μάγειρας Εμμανουήλ Κουγεντάκης
  • ο εκπαιδευτής της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου, Ζαχαροπλάστης Μπάμπης Γεωργουλάκης
  • ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean-Marie Hoffman,
  • η Πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη

Ένα πάντρεμα δύο πολιτισμών: της Γαλλικής γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής – Ξεκινά από Ηράκλειο, ταξιδεύει για Ρέθυμνο και καταλήγει στα Χανιά!

Ο διαγωνισμός ξεκινάει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξιδεύει για Χανιά και καταλήγει Ρέθυμνο.

O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά τον γαστρονομικό διαγωνισμό «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης », που για πρώτη φορά αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί  υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. 

Διοργανώθηκαν στα Χανιά τα δύο προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία δύο διαγωνισμοί κάθε ένας με θέμα :

«Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης»  το 2022 και «Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023. Σ’ αμφότερους συμμετείχαν οι 5 σχολές Μαγειρικής  και Ζαχαροπλαστικής  Τέχνης της Περιφερειακής Ενότητας  Χανίων (ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ) με συμμετοχή 98 σπουδαστών συνολικά. Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός με εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, έχει ως στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης και να αναδείξει την Κρητική Διατροφή σε σημαντικό φάρο πολιτισμού και γευσιγνωσίας. Η στήριξη του κόσμου και των Μέσων Ενημέρωσης θα είναι καθοριστική.  Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής. 

Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα   ακολουθώντας  υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à choux (ζύμη Choux) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού.          

Όπως και στο παρελθόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια.

Ο πρώτος γύρος από 11 έως 16 Μαρτίου 2024,διεξάγεται εντός του  χώρου των σχολών Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής που συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι,  με κριτές :

  • τον  chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean-Marie Hoffman, ως Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής για την αλμυρή δημιουργία),
  • τον chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλο, Brand Ambassador Valrhona, (υπεύθυνο για την γλυκιά δημιουργία),

•             την Πρόεδρο του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου, Στέλλα Κουτσουπάκη

•             δύο σεφ της διαγωνιζόμενής σχολής,

•             έναν επίτιμο καλεσμένο (της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η άλλο). 

Από την κάθε σχολή επιλέγονται δύο νικητές ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν  στον δεύτερο και τελικό γύρο .

Ο επόμενος γύρος περιλαμβάνει τον τελικό διαγωνισμό που  θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο του 2024  στα Χανιά, σε μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό.

Στον τελικό διαγωνισμό, οι 2 νικητές μαθητές των σχολών που συμμετείχαν, θα έλθουν στα Χανιά για να διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο, (σε εποπτευόμενο χώρο εκτός σχολής και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου).

Στην  κριτική επιτροπή  του δεύτερου γύρου που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, ηγούνται, ο chef  της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffman και ο chef pâtissier Στέλιος Παρλιάρος, αφού η εκδήλωση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι chef από την Κρήτη, αλλά και την Γαλλία.

Συμμετέχουν επίσης ως επίτιμοι κριτές σημαντικές προσωπικότητες της πόλης μας, όπως οι κκ Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και ο Δήμαρχος Χανίων  κλπ. (όπως και στο παρελθόν)

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της  Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman.

Ενημερωτικά οι 4 νικητές των δύο προηγούμενων διαγωνισμών 2022 και 2023 , ως επιβράβευση για τις εξαιρετικά πρωτότυπες  δημιουργίες τους,  συμμετείχαν  στην Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef!», από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα.

Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός  έχει διφυή χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους  νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές  καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους  σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πια επίπεδο.

 Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία συμπολίτες μας , ειδικοί στην  γαστρονομία και μη, να έρθουν σ’ επαφή με το αγκάλιασμα της υψηλής γαστρονομίας  και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής,  καθώς ο τελικός διαγωνισμός  θα είναι ανοιχτός στο κοινό.

Όπως λένε και οι Γάλλοι και έχει αποδειχτεί στην ιστορική διαδρομή

«Η γαστρονομία είναι η τέχνη να χρησιμοποιείται η τροφή για τη δημιουργία ευτυχίας».