ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ξεκινάει ο 2ος κύκλος διαλέξεων των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου ΡεθύμνουΟ Σύλλογος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην πρώτη συνάντηση δεύτερου κύκλου διαλέξεων που συνδιοργανώνουν με θέμα Ρέθυμνο, ανακαλύπτοντας το παρελθόν μέσα από αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων που είναι αφιερωμένος στα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Διευθύντρια κ. Τζιγκουνάκη και το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας, προκειμένου να γνωρίσουμε τα μνημεία, στη σκιά των οποίων ζούμε.

Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον αρχαιολόγο κ. Κωστή Γιαπιτσόγλου, με θέμα: Οι ναοί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης, θα παρουσιαστούν δεκατρείς ναοί της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που χρονολογούνται από τον ύστερο 14ο έως και τον 19ο αιώνα, αποτελούν μνημεία με ιδιαίτερη καλλιτεχνική και ιστορική αξία ως πολύτιμα τεκμήρια της μακραίωνης εκκλησιαστικής ιστορίας του Ρεθύμνου και των ιστορικών φάσεων της πόλης. Εκτός από τους λειτουργούντες ναούς (Κυρία των Αγγέλων, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Γεώργιος της Grotta), θα εξεταστούν οι ναοί που σήμερα έχουν αλλάξει χρήση, όπως τεκμηριώθηκε από την έρευνα των τελευταίων χρόνων. Επίσης θα παρουσιαστούν στοιχεία της πρώιμης ιστορίας των ναών από τη βενετική περίοδο, καθώς και οι μεταβολές τους κατά την οθωμανική περίοδο (Αγία Παρασκευή στο κτήριο του ΙΤΕ, στην οδό Νικηφόρου Φωκά, Άγιοι Απόστολοι στην οδό Καστρινογιαννάκη, Αγία Σοφία στην οδό Π. Κορωναίου).

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, τη Δευτέρα 2/2/2015 (19.30).

δείτε που είναι το Σπίτι του Πολιτισμού

Ρέθυμνο 74100, Ελλάς