ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξενάγηση και εκδήλωση για το «Ρέθυμνο των σπουδαίων γυναικών» από την ΧΕΝ Ρεθύμνου

Με ιστορικό περίπατο και εκδήλωση στο «Ρέθυμνο των σπουδαίων γυναικών» θα γιορτάσει εφέτος η ΧEΝ Ρεθύμνου την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο περίπατος περιλαμβάνει μια εικοσάδα στάσεων σε μέρη που γεννήθηκαν, κατοίκησαν και δραστηριοποιήθηκαν σπουδαίες γυναίκες του Ρεθύμνου. Στις στάσεις αυτές ξεναγός θα είναι ο δρ. Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος έχει συγγράψει και σχετικό βιβλίο, που θα παρουσιαστεί στη συνέχεια.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρωτοπόρες στο είδος τους Ρεθεμνιώτισσες (στην εργασία, στις σπουδές, στα κοινά κ.λπ.) ηρωίδες, εκπαιδευτικούς, πολιτικά πρόσωπα, δυναμικές επαγγελματίες, ισχυρές προσωπικότητες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ευεργέτριες, αντιστασιακές, επαναστάτριες, γυναίκες που έκαναν την υπέρβασή τους, γυναίκες-σύμβολα, γυναίκες αφιερωμένες στην κοινωνική προσφορά κ.λπ., στο σύνολό τους 100!

Ο περίπατος θα εκκινήσει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου από την προτομή της Καλιρρόης Παρρέν στην πλατεία μπροστά από το παλιό λιμάνι και το Λύκειο των Ελληνίδων και θα καταλήξει στις 12.00 το μεσημέρι σε εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνου.

Εκεί, μετά τους χαιρετισμούς, θα ακολουθήσει ομιλία με ταυτόχρονη προβολή για τις σπουδαίες γυναίκες αυτές, που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο από τη Βενετοκρατία μέχρι και τα τέλη του 20ού αιώνα.

Η προβολή θα δώσει τη δυνατότητα να παρατεθούν περισσότερα στοιχεία και τεκμήρια, απ’ όσα μπορούν να λεχθούν κατά διάρκεια ενός ιστορικού περιπάτου.

Τόσο η εκδήλωση με το βιβλίο που θα παρουσιαστεί όσο και η ξενάγηση συνδιοργανώνονται με τη Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.