ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Ξηλώνει» τα περιοριστικά μέτρα o Τζόνσον – Χωρίς καραντίνα οι Άγγλοι τουρίστες

Με την παραλλαγή «Δέλτα» να απειλεί με περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τα σχέδιά του για τον τερματισμό (σε δύο εβδομάδες) των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να λήξει τα περιοριστικά μέτρα στις 19 Ιουλίου, με την τελική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα καταργείται η καραντίνα για όσους επιστρέφουν από διακοπές σε προορισμούς της πορτοκαλί λίστας (πχ Ελλάδα) και είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι μάσκες προστασίας θα αποτελέσουν παρελθόν, τα όρια στο αριθμό των ατόμων στις κοινωνικές συναθροίσεις δεν θα υφίστανται όπως και η οδηγία για κατ’οίκον εργασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως και αρκετοί συνάδελφοί του, «ποντάρουν» στο πρόγραμμα εμβολιασμού, εκτιμώντας πως μπορεί να αποτρέψει τον κατακλυσμό των υγειονομικών υπηρεσιών από ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα σχέδια, τα νυχτερινά κέντρα θα επιτραπεί να ξαναλειτουργήσουν και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί χωρητικότητας σε χώρους φιλοξενίας. Οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης θα παύουν να ισχύουν.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας ότι εάν δεν μπορούμε να ανοίξουμε ξανά την κοινωνία μας μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε βοηθηθεί από την άφιξη του καλοκαιριού και από τις σχολικές διακοπές, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε πότε θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;» τόνισε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα αποσύρουμε τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέψουμε στους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του ιού», δήλωσε.

Ο Τζόνσον καθορίζει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, αλλά όχι για τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.