Ξύλινο, o τίτλος της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του Μανόλη Μανουσάκη

Ξύλινο. Αυτός είναι ο τίτλος της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του Μανόλη Μανουσάκη από τις Αγιές Παρασκιές Ηρακλείου που σπούδασε στο τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι  Άρτας και σήμερα είναι καθηγητής μουσικής στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για έναν ταλαντούχο μουσικό που εκτός από δεξιοτεχνία,  διαθέτει έμπνευση στη σύνθεση και την μαντινάδα καθώς επίσης μια αξιόλογη φωνή. Κυρίως όμως διαθέτει μεράκι, αγάπη για την παράδοση και την γνήσια κρητική μουσική και ευαισθησία η οποία βγαίνει σε κάθε του έκφραση. Τον Μανόλη τον γνώρισα πριν μερικά χρόνια όταν έπαιζε λαγούτο σε παρέες  η μουσικά στέκια του Ρεθύμνου, κυρίως μαζί με τον Χάρη Παναγιωτάκη,  έναν  δεξιοτέχνη λυράρη που σπούδασε στο τμήμα μουσικής τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι Ρεθύμνου.  

Έπαιζε όμως και με άλλους μουσικούς όπως ο επίσης σπουδαίος Ρεθεμνιώτης μουσικός (και καθηγητής μουσικής)  Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο Στέλιος Ζερβός και ο Αλέξης Αλεβυζάκης . Είναι πράγματι παρήγορο ότι χάρη σε αυτούς τους νέους αλλά και πολλούς άλλους της γενιάς τους που συνεχίζουν επάξια το έργο των μεγάλων δημιουργών του παρελθόντος, η κρητική μουσική βρίσκεται πολύ ψηλά στην εκτίμηση όλου του κόσμου τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ο Μανόλης Μανουσάκης γράφει πολύ εύστοχα στον πρόλογο του που περιλαμβάνεται σε έναν πολύ προσεγμένο ψηφιακό δίσκο  (CD).

«Ξύλινο λοιπόν, όπως ξύλινη είναι η τάβλα που θα καθίσουμε για να φάμε και να γλεντήσουμε, ξύλινα είναι τα όργανα , άλλη μια σταγόνα στη θάλασσα της μουσικής, άλλο ένα κέρασμα στο τραπέζι μας». Ευχαριστεί τους φίλους και συνεργάτες του που συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη του προσπάθεια να παρουσιάσει τις δημιουργίες του, αλλά και όλους αυτούς που τον ενθάρρυναν για το εγχείρημα. Ο δίσκος περιλαμβάνει 14 τραγούδια δημιουργίες δικές του τα περισσότερα, υπάρχουν όμως και των συνεργατών του όπως του Χάρη  Παναγιωτάκη που παίζει λύρα και τραγουδά και του Σταύρου Μαραγκουδάκη που παίζει επίσης λύρα και τραγουδά.

Παίζουν οι μουσικοί Μανόλης Μανουσάκης (λαγούτο-τραγούδι), Χάρης Παναγιωτάκης (λύρα-τραγούδι), Σταύρος Μαραγκουδάκης (λύρα-τραγούδι), Στέλιος Ζερβός (τραγούδι), Αλέξης Αλεβυζάκης (λαγούτο),Δημήτρης Κιαολιάς (μπουζούκι),  Νίκος Νικηφοράκης (καχόν), Abel Garcia (Viola de roda). Οι συνθέσεις που περιέχονται στον δίσκο φέρνουν ένα φρέσκο αέρα που έρχεται όμως από τα βάθη της παράδοσης και αξίζει της προσοχής μας.

Η παρουσίαση στο Ρέθυμνο θα γίνει στις 22 του  Δεκέμβρη στον τεχνοχώρο Tzepeto στην παλιά πόλη, ενώ κλείνοντας του  εύχομαι καλοτάξιδο και αφιερώνω την μαντινάδα

«Το ξύλο κάνεις να μιλεί με πάθος και μεράκι
κι΄απ΄ την ψυχή σου τη φωνή, την παίρνει Μανουσάκη».

                                 Γιώργος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)