ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Υγεία, Δικαιοσύνη, Εργασιακά, Νέες Ταυτότητες: οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού & οι τοποθετήσεις της ΝΙΚΗΣ

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα “Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Restart με μεταρρυθμίσεις σε Υγεία, Δικαιοσύνη, εργασιακά, συγκοινωνίες” βρίσκουμε συγκεντρωμένα – προκαταβολικά – όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από όλα τα σημεία, θα σχολιάσουμε μόνον τέσσερα, θα παραθέσουμε την τοποθέτηση της ΝΙΚΗΣ σ’ αυτά και θα παρακαλέσουμε άλλη μια φορά για την ευγενική φιλοξενία σας. Εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε.

Υγεία: “Η ενδυνάμωση του ΕΣΥ μέσω της αναδιοργάνωσης του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και της αλλαγής στο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, με καθιέρωση διαδικασιών επιλογής διοικήσεων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, είναι η σημαντικότερη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία στον χώρο της Υγείας που θα τρέξει άμεσα”.

Το σχόλιό μας: Είναι κωμικοτραγικό να μιλάει ο πρωθυπουργός για ενδυνάμωση του ΕΣΥ, τη στιγμή που τα ελληνικά δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και είναι καταδικασμένα σε αποσύνθεση με γοργό ρυθμό! Αποτελεί επίσης τραγική ειρωνεία η εξαγγελία της θεμελίωσης νέου αντικαρκινικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όταν τα Νοσοκομεία που ήδη έχουμε στην πατρίδα μας πεθαίνουν, δολοφονημένα από το ίδιο το κράτος!

Η ΝΙΚΗ τοποθετήθηκε για το θέμα ήδη από τις 7/7/23, κατ’ αρχάς με την εισήγηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Νικολάου Παπαδόπουλου, ιατρού θωρακοκαρδιοχειρουργού, με τίτλο “Η αλήθεια για το ΕΣΥ“, και στη συνέχεια στις 27/7/23 με την εισήγηση της κ. Ασπασίας Κουρουπάκη, βιολόγου και βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, με τίτλο “Γνώμονάς μας η ανθρώπινη αξιοπρέπεια: Η απάντηση της ΝΙΚΗΣ στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας“.

Δικαιοσύνη: “Ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης εισηγήθηκε την πρώτη δέσμη των νομοθετικών παρεμβάσεών του προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «αποτελεί ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης». Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μέτρα αποτροπής όσων ασκόπως κινητοποιούν τον μηχανισμό της Δικαιοσύνης, καθώς και αναδιάρθρωση των δικαστικών συνθέσεων του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας σε πιο ολιγομελή και ευέλικτα σχήματα, με σκοπό την εκδίκαση περισσότερων υποθέσεων”.

Το σχόλιό μας: Δεν βλέπουμε να θίγονται τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως η εξωφρενική αργοπορία στην εκδίκαση των υποθέσεων και στην έκδοση των αποφάσεων, ο διορισμός της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από το κράτος, αντί για εκλογή τους από το δικαστικό σώμα, ο γενικότερος εναγκαλισμός της Δικαιοσύνης από το πολιτικό σύστημα (ενώ θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη) κ.π.ά.

Η ΝΙΚΗ έχει τοποθετηθεί, αφενός με το άρθρο της κ. Μαρίας Γρατσία, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω και υποψήφιας βουλευτή Α΄ Αθηνών, “Για το Κράτος Δικαίου και για την ελληνική κοινωνία, θεωρούνται ως επιτακτικές ανάγκες, η μεταρρύθμιση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της” και αφετέρου με την εισήγηση του βουλευτή Επικρατείας Γεωργίου Αποστολάκη, πρ. Αρεοπαγίτη, “Για την ανεξαρτησία και την ποιότητα της Δικαιοσύνης” (7/7/23).

Εργασιακές σχέσεις: “Προτεραιότητα στον κυβερνητικό προγραμματισμό έχει το νομοσχέδιο για τις θετικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ετοίμασε ο Αδωνις Γεωργιάδης και έχει δοθεί ήδη για δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε πρόσφατα το «ΘΕΜΑ», η βασικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους και με μια δεύτερη δουλειά, η οποία θα είναι πια νόμιμη και ασφαλισμένη. Και, όπως διευκρινίζεται ρητώς, χωρίς να υπονομεύεται το οκτάωρο, ούτε όμως και η υποχρέωση της ενδεκάωρης ανάπαυσης”.

Το σχόλιό μας: Η ΝΙΚΗ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά με την εισήγηση της κ. Ασπασίας Κουρουπάκη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, στις 14/9/23, Τοποθέτηση στην Επιτροπή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: “Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί τις χειρότερες ρυθμίσεις από τον καιρό της Μεταπολίτευσης, που συνιστούν την πλήρη αποκαθήλωση του Εργατικού Δικαίου όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, εις βάρος των εργαζομένων, εισάγοντας και νέες μορφές εργασίας, οδηγώντας μας έτσι σε έναν εργασιακό Μεσαίωνα”.

Νέες ταυτότητες: “Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελική μορφή των νέων δελτίων ταυτότητας, τα οποία θα αρχίσουν να εκδίδονται από τις 25 Σεπτεμβρίου, με βάση προδιαγραφές που προβλέπονται σε σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό. Στόχος είναι οι συναλλαγές των Ελλήνων να γίνουν πιο ασφαλείς, αφού οι νέες ταυτότητες δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Παράλληλα, θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό. Οπως είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα επαναλάβει με έμφαση από το βήμα της ΔΕΘ, στηλιτεύοντας «τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι», «τα νέα δελτία δεν θα έχουν ούτε τσιπάκια ούτε κάμερες και μικρόφωνα και διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται» και οδηγούν κάποιους συμπολίτες να σχηματίζουν ουρές στα αστυνομικά τμήματα για να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου. «Τσάμπα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία», είναι η θέση της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας υπενθυμίζουν ότι από τις 3 Αυγούστου 2026 θα ισχύουν πανευρωπαϊκά μόνο οι νέες ταυτότητες”. 

Το σχόλιό μας: η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι νέες ταυτότητες “δεν θα έχουν τσιπάκια” δυστυχώς προκάλεσε τη γελοιοποίησή του και τον εξέθεσε μέχρι και στην ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes (“Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Πρωθυπουργού, οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκι“). Κατά τα άλλα, ξέρουμε πόσο μας “αγαπάει” και μας “φροντίζει” το κράτος και πόσο “αξίζει” να το εμπιστευόμαστε… Δυστυχώς στο άμεσο μέλλον δεν προοιωνίζεται περισσότερη δημοκρατία, αλλά μεγαλύτερος και σκληρότερος ολοκληρωτισμός – όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά διεθνώς. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απλώς απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή συμφέροντα, που έχουν αποδείξει πολλές φορές την ιδιοτέλεια και την αναλγησία τους. Γι’ αυτό, δηλώνουμε “αντιρρησίες δημοκρατικής συνείδησης”.

Περισσότερα νομίζουμε ότι καταδεικνύονται στις ομιλίες από την εκδήλωση της ΝΙΚΗΣ “Φακέλωμα του πολίτη οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες“, που έγινε στις 3/9/23 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αθήνα, ενώ για τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., προγραμματίζεται ανάλογη εκδήλωση στο Ηράκλειο. Σημειώνουμε ότι η ΝΙΚΗ έχει θέσει το θέμα σε καθαρά πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες θεολογικές προεκτάσεις του.

Διεκδικούμε την Ελλάδα που μας αξίζει, αυτήν, για την οποία πάλεψαν οι πρόγονοί μας και στην οποία τα παιδιά μας θα αισθάνονται ασφαλή και (με την καλή έννοια) υπερήφανα.

Με εκτίμηση και ευχαριστίες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ” – ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ