ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Ρίψεις ξεκίνησε να πραγματοποιεί πριν λίγη ώρα το πυροσβεστικό ελικόπτερο, στην περιοχή της φωτιάς που κατακαίει δασώδη και θαμνώδη έκταση όμορα του Φαραγγιού της Σαμαριάς στα Χανιά και συγκεκριμένα σε πολύ δύσβατη ορεινή περιοχή μεταξύ Ξυλόσκαλου και Γκίγκιλου.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, είναι πλήρως οριοθετημένη και σε ύφεση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ ΜΠΕ, παραμένουν στο σημείο και συγκεκριμένα 14 οχήματα με 40 πυροσβέστες και δύο ομάδες δασοκομμάντος και μία ομάδα της ΕΜΑΚ. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πυρόσβεσης οι δυσκολίες λόγω ακραίας δυσβατότητας είναι πολλές και οι δασοκομμάντος επιχειρούν κυρίως με αναρριχήσεις στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τις φλόγες.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τίθεται σε εφαρμογή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά σε επίπεδο Κρήτης η απαγόρευση χρήσης πυρός. Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά τη Δευτέρα 15 Απριλίου και τους παραβάτες αναμένουν τσουχτερά πρόστιμα. 

Η τόσο πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της κλιματικής αλλαγής και των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται ήδη στην Κρήτη.