ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπογράφηκαν οι μελέτες για πέντε εμβληματικά έργα στο Ρέθυμνο και τα Χανιά ύψους 5,5 εκ. ευρώ

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί με 4 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Κρήτης τις μελέτες για νέο μουσείο και αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο. Και με 1,5 εκ. ευρώ την αποκατάσταση της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά καθώς και την αποκατάσταση και επανάχρηση στις βίλες Σβαρτς και Πωλογιώργη

Πέντε προγραμματικές συμβάσεις για αντίστοιχαεμβληματικά έργα της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Ρεθύμνου και των Χανίων, συνυπέγραψαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης και Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αντίστοιχα. Οι πέντε μελέτες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης. 

Πρόκειται για την Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και την μελέτη αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και στα Χανιά πρόκειται για τη μελέτη Ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου, την αποκατάσταση και την επανάχρηση της Βίλας Σβαρτς καθώς και της βίλας Πωλογιώργη.

Οι μελέτες στο Ρέθυμνο 

Στη «Μελέτη Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου» καθώς και στη «Μελέτη αποκατάστασης κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας» πουχρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Ρεθύμνης. 

«Πολύ σημαντική μέρα σήμερα για το Ρέθυμνο αλλά και για το Υπουργείο Πολιτισμού διότι ένα όραμα δεκαετιών, το Μουσείο του Ρεθύμνου, σήμερα ξεκινά να υλοποιείται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο. Η σύμβαση αφορά την εκπόνηση του συνόλου των μελετών που απαιτούνται για την πλήρη ωρίμανση του έργου, για να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια η κατασκευή του μουσείου», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης έκανε λόγο για «μια ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο», τονίζοντας πως «μέσα από την συνεργασία και τις συνέργειες κατορθώσαμε και εντάξαμε στο περιφερειακό πρόγραμμα τις μελέτες για το αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνου και για την Φορτέτζα ύψους 4 εκατομμυρίων €. Είναι δέσμευσή μας πως τα έργα θα χρηματοδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, στηρίζοντας τον πολιτισμό, που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαριστώντας για την συνεργασία και τη κοινή προσπάθεια, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη και τον βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Για ιστορική μέρα για το Ρέθυμνο» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου σημειώνοντας πως «υπογράφηκαν δύο εμβληματικά έργα». Ο Γιώργης Μαρινάκης έκανε λόγο για υποδειγματική συνεργασία που υπήρξε τους τελευταίους μήνες μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνου και Υπουργείου Πολιτισμού με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν δυσκολίες και προβλήματα και να γίνεται πραγματικότητα ένα όραμα πολλών ετών. 

Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, «μπαίνει μια καινούργια εποχή για το Ρέθυμνο σε ότι αφορά τον πολιτισμό αφού θα αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιο της πολύ μεγάλης ιστορίας που διαθέτει», σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία που έχει και το έργο της Φορτέτζας.  

Η ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου αποτελεί πάγια και επιτακτική ανάγκη για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και την συμβολή στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Ρεθύμνου είναι εμβαδού 5.912,14 τ.μ. σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος Φορτέτζας 

Σε ότι αφορά την αποκατάσταση κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου Φορτέτζας, στόχος είναι η εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των κτιρίων, καθώς και του εσωτερικού περιβάλλοντα χώρου, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους πολυάριθμους επισκέπτες του φρουρίου.  Αναφερόμενη στο έργο της Φορτέτζας η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως «με την ωρίμανση των μελετών δίνεται η δυνατότητα για πλήρη αποκατάσταση και αναβάθμιση ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου που είναι ενταγμένο στη ζωή της πόλης».  

Στην υπογραφή των συμβάσεων από πλευράς Περιφέρειας παρόντες ήταν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης και ο ειδικός σύμβουλος, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης. Στο τέλος της διαδικασίας των υπογραφών ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα στην Υπουργό Πολιτισμού.