ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Οργή μετά την άρνηση της ΑΔΑΕ να καλέσει σε ακρόαση η ΕΥΠ – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Θα κινηθώ εναντίον οποιουδήποτε αρνείται να εφαρμοστεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στη σκιά της απόφασης της ΑΔΑΕ να μην κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ σε ακρόαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μια απόφαση που δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Πυρά εξαπέλυσαν για το θέμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε μία συνεδρίαση που διεξάχθηκε σε βαρύ κλίμα και με στόχο να αποφασιστεί εάν θα κληθεί ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σε ακρόαση, προκειμένου να εξηγήσει γιατί η ΕΥΠ δεν έχει εφαρμόσει τη σχετική απόφαση του ΣτΕ να δώσει το φάκελο για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αρχή, η ΑΔΑΕ, μέλη της οποίας έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση, αποφάσισε με ψήφους 4-3, να μπουν στον πάγο οι έρευνες.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΔΑΕ, ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Θα κινηθώ εναντίον οποιουδήποτε αρνείται να εφαρμοστεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία λέει ότι πρέπει να μου δοθεί η τυπική αιτιολογία, προφανέστατα για να συνεχίσω τον νομικό μου αγώνα. Γιατί το αρνούνται; Διότι η τυπική δικαιολογία προφανώς είναι της πλάκας, αν υπάρχει. Η πραγματική λογική ήταν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και φοβούνται το ποινικό αποτέλεσμα. Εγώ, λοιπόν, θα συνεχίσω θεσμικά. Καταλαβαίνω ότι ένα παρακρατικό σύστημα προσπαθεί να θωρακιστεί νομικά απέναντι στον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει. Τελειώνουν οι εκλογές την Κυριακή. Έχουμε μπροστά μας ακόμα πολλά βήματα».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, εισηγήθηκε την κλήση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, εισήγηση που βάσισε στις δυνατότητες που δίνει στην Αρχή το νομικό πλαίσιο που ενεργοποίησε με την απόφασή του το ΣτΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», η συνεδρίαση έγινε σε βαρύ κλίμα, εν μέσω έντονων διαφωνιών, με την τελική απόφαση να είναι 4-3 να μην κληθεί ο πρόεδρος της ΕΥΠ να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ.

Όπως τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας « “εξασφαλίστηκε”, όπως φαντάζεστε, από τα μέλη που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την τελευταία, επεισοδιακή, αλλαγή στη σύνθεση της ανεξάρτητης Αρχής…».

Έντονες ήταν οι διαφωνίες που σημειώθηκαν για τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΑΕ, Ηλία Θεοδωράτου, η οποία είχε ζητηθεί από τον αντιπρόεδρο της Αρχής, Γεώργιο Μπακάλη.

Η εν λόγω γνωμοδότηση στήριξε τη θέση της πλειοψηφίας, που ήταν πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει στην ΕΥΠ να δώσει τα σχετικά στοιχεία (παρά την απόφαση του ΣτΕ).

Και παρέπεμψε τον Ανδρουλάκη στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, όπου θα προσφύγει για τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τον αφορά.

Με τη χθεσινή απόφασή της η ΑΔΑΕ δηλώνει πως και η ίδια αδυνατεί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί νομικά και εναντίον όσων στην ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και την άρνηση ενημέρωσής του.

Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα μέλη της ΑΔΑΕ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με νομικές συνέπειες…

Ξενοφών Κοντιάδης, συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο: Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Γράφει χαρακτηριστικά ο γνωστός συνταγματολόγος:

Το τι συνέβη με τη σύνθεση των μελών της ΑΔΑΕ και την επίμαχη απόφαση, σχολίασε, σε ανάρτησή του, ο Ξενοφών Κοντιάδης, συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο.

«Πολύ συνοπτικά: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα να ενημερωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης για τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ αρνήθηκε να τα δώσει.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος έθεσε αυτονοήτως στην Ολομέλεια της Αρχής θέμα να προσκληθεί η ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της.

Και η πλειοψηφία των μελών της ΑΔΑΕ (4-3) αποφάσισε σήμερα να μην κληθεί η ΕΥΠ!

Θυμίζω ότι η παρούσα πλειοψηφία στην ΑΔΑΕ διαμορφώθηκε πρόσφατα, μετά τον ορισμό νέων μελών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Βελόπουλου, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 των μελών της όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα.

Μάλιστα η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ορίστηκε από τη Βουλή την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της ΑΔΑΕ, στην οποία θα αποφασιζόταν η επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για τη στάση της στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων!

Όλα αυτά αποτυπώνουν πώς λειτουργεί σήμερα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Είναι και αυτό ένα σημαντικό κριτήριο της ψήφου μας την Κυριακή, τουλάχιστον για όσες και όσους θέλουν να ζουν σε μία σύγχρονη, δικαιοκρατούμενη δημοκρατία».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκής προσπάθεια συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και κατάλυση του κράτους δικαίου

Για «διαρκή προσπάθεια συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών και για «κατάλυση του κράτους δικαίου», μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τη συνεδρίαση της ΑΔΑΕ.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών που είχε θέσει μέσω της ΕΥΠ και του Predator υπό παρακολούθηση το μισό του υπουργικό συμβούλιο, τους πολιτικούς του αντιπάλους, δημοσιογράφους αλλά και την ηγεσία του στρατεύματος, συνεχίζει τις ίδιες πρακτικές προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δεν επιτρέπει στην ΕΥΠ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που επιβάλλει πλέον την αναλυτική ενημέρωση των θυμάτων των υποκλοπών για τους λόγους της παρακολούθησής τους.

Αν και σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η ενημέρωση αυτή θα πρέπει να δοθεί από την ΕΥΠ πρώτα στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ώστε με τη σειρά της να ενημερώσει όσους παρακολουθήθηκαν, τα μέλη της ΑΔΑΕ που ορίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης -κατά την τελευταία αλλαγή στη σύνθεση της Αρχής-, αρνούνται να το πράξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ με ψήφους 4-3 αποφασίσθηκε να μην κληθεί σε ακρόαση ο Διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, για να εξηγήσει την άρνηση της υπηρεσίας του να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, παραπέμποντας τα θύματα των υποκλοπών στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ για να ζητήσουν εκ νέου την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Ουσιαστικά προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο.

Η διαρκής προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών είναι η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του. Και στην προσπάθεια αυτή έχει δείξει πως δεν διστάζει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών και να κάνει κουρελόχαρτο το ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για κατάλυση του κράτους δικαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα αφήσει τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη».