ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Υποκλοπές: Τι έγραψαν Bloomberg, Reuters, Politico, Le Figaro, ABC για τις παρακολουθήσεις – παραιτήσεις

Πρώτο θέμα σε αρκετά διεθνή μέσα οι παραιτήσεις Κοντολέων και Δημητριάδη για το «Μαξίμου – Gate» και τις παρακολουθήσεις των κινητών Ανδρουλάκη – Κουκάκη.

Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων και τις παρακολουθήσεις στα κινητά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη. Το «Μαξίμου – Gate» όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να αφήσει «αδιάφορα» τα διεθνή μέσα τα οποία έκαναν εκτενή αναφορά και ανέδειξαν ακόμη και ως πρώτο θέμα τις παρακολουθήσεις.

Οι παραιτήσεις των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης έλαβαν χώρα μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών σχετικά με τις παρακολουθήσεις, μετά και τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας την απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου.

Μάλιστα το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη φαίνεται ότι ήταν σε παρακολούθηση επί 3 μήνες (δεν έγινε με το λογισμό Predator) και διακόπηκε 2 μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα που ακόμη δεν έχουμε δει και δεν έχει αποκαλυφθεί το βάθος του βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου, όπως Politico, Bloomberg, Reuters, Deutsche Welle, ABC News, Al Jazeera, TRT World, Le Figaro, France 24, Il Mondo και Euronews, τα οποία φιλοξένησαν το θέμα γράφοντας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Κοντολέων παραιτήθηκε «μετά από λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια νόμιμων διαδικασιών υποκλοπών», έγραψε η DW. Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων AP επικαλέστηκε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που αρνήθηκε ότι η παραίτηση συνδέεται με καταγγελία για λογισμικό υποκλοπής spyware. Ο αξιωματούχος είπε ότι, αντ’ αυτού, «σχετίστηκε με το τοξικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί γύρω του (σ.σ. του Κοντολέων). Σε καμία περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το Predator [spyware], με το οποίο ούτε αυτός ούτε η κυβέρνηση συνδέονται με κανέναν τρόπο» δήλωσε ο αξιωματούχος, μεταδίδει η DW.

Σημειώνεται, ότι αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν αποκάλυψε εάν οι παραιτήσεις σχετίζονται με τις καταγγελίες για υποκλοπές, είπε ότι «η κυβέρνησή μας δεν έχει καμία σχέση με καμία εταιρεία που παράγει ή προμηθεύει τέτοιο λογισμικό».

Το France 24 για τις μηνύσεις Δημητριάδη

Οι ερευνητικές ιστοσελίδες Reporters United και Inside Story κατηγόρησαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ότι συνδέεται με τα φερόμενα σκάνδαλα κατασκοπείας, που εμπλέκουν τον Ανδρουλάκη και τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, έγραψε το France 24.

Ο Δημητριάδης, την ημέρα της παραίτησής του, μήνυσε την Reporters United και την ΕΦΣΥΝ με αγωγή ύψους 150.000 ευρώ για το δημισίευμα με τίτλο: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator».

Επίσης, κατέθεσε αγωγή και κατά του Θανάση Κουκάκη, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με tweet του στον προσωπικό του λογαριασμό.

Politico – «Σε άβολη κατάσταση ο Μητσοτάκης καθώς δύο κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω σκανδάλου κατασκοπείας»

Reuters – «Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών»

ABC News – «Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών εν μέσω καταγγελιών για λογισμικό κατασκοπείας»

ΜΕΣΩieidiseis.gr