ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Το ΣτΕ καλεί την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον Ανδρουλάκη – Αντισυνταγματικός ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ

Στην υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικότητα λόγω “υπέρμετρου περιορισμού του απαραβίαστου της επικοινωνίας”.

Στην υποχρέωση της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, κατέληξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, κάνοντας λόγο για «υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε πλήρη σύνθεση αποφάσισε πως η ανεξάρτητη αρχή οφείλει να δώσει στοιχεία στον ενδιαφερόμενο και παθόντα ως προς το υλικό που είχε συλλέξει, μετά την επιβολή του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του Ν. Ανδρουλάκη.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του πρώην ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ακυρωθεί η πράξη του προέδρου της Α.Δ.Α.Ε., Χρ. Ράμμου, η οποία απέρριψε το αίτημα το πρώτου να λάβει γνώση του περιεχομένου του φακέλου που έχει σχηματιστεί για το σκέλος της υπόθεσης των υποκλοπών που τον αφορά. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η πράξη της ΑΔΑΕ θα πρέπει να ακυρωθεί εν μέρει και η υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε. για νέα, νόμιμη κρίση.

«Η ρύθμιση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, με το οποίο θεσπίσθηκε στην περίπτωση επιβολής του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας η πλήρης απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης του θιγόμενου, μετά τη λήξη του μέτρου, ακόμη και όταν δεν υφίσταται διακινδύνευση των σκοπών εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν στην επιβολή του, αποτελεί υπέρμετρο περιορισμό του απαραβίαστου της επικοινωνίας, που δεν δικαιολογείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους δικαίου, και, συνεπώς, αντίκειται στα άρθρα 19 παρ. 1 του Συντάγματος, 5 παρ. 1 και 15 παρ. 1 της οδηγίας 2002/58, 7, 8 και 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 8 της ΕΣΔΑ και είναι ανίσχυρη».

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη ως προς το σκέλος της ενημέρωσης του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το περιεχόμενο της εισαγγελικής διάταξης περί άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: “Σήμερα είναι νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος της ΝΔ”

Για μια “ημέρα νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της ΝΔ” έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την απόφαση του ΣτΕ η ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επί του ζητήματος.

Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για μια “μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών της ΝΔ” και πως κατάφερε να διατηρήσει τη διαδρομή του, όσο κι αν προσπάθησαν να τη σπιλώσουν.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Βουλή των Ελλήνων, όχι για τους λόγους που νομίζετε.

Σήμερα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδεικνύεται ότι είναι μια μέρα συμβολική, μια μέρα που θα γραφτεί στην ιστορία της πατρίδας μας ως η μέρα της νίκης του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών της Νέας Δημοκρατίας. Του παρακράτους των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Του παρακράτους των υποκλοπών που κάνατε ό,τι μπορείτε -και συνεχίζετε- για να το συγκαλύψετε, γιατί έχετε βαρύτατες ποινικές ευθύνες.

Σήμερα το πρωί, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, που ψήφισε η κυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας, για να καλύψει το παρακράτος των υποκλοπών. Τον νόμο του κ. Τσιάρα. Τον νόμο, που απαγόρευε την ενημέρωση των θυμάτων, όσων είχαν παρακολουθηθεί. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ η ΑΔΑΕ καλείται να με ενημερώσει άμεσα. Θεσμικά, νόμιμα, όπως έπρεπε από την αρχή. Γι’ αυτό ενημερώνω τον ελληνικό λαό ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντήσω τον κ. Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ για τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης, όπως λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι, όμως, και μια μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών. Των συκοφαντών της Νέας Δημοκρατίας που μου έλεγαν για μήνες “γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη; Γιατί κάτι φοβάσαι. Γιατί κάτι έχεις κάνεις”. Αυτά λέγατε στα κανάλια, στα social media, θέλοντας να εμφανίσετε το θύμα ως θύτη, ότι κάτι κρύβω. Και σας απαντούσα ότι δεν πάω, γιατί είμαι δημοκράτης και σέβομαι τον νόμο.

Αλλά και μια απάντηση προς τους συκοφάντες του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρό του, τον κ. Κασσελάκη, που είχε το θράσος να πει ότι δεν έκανα όσα θα έπρεπε νομικά και γι’ αυτό είμαι “εκβιαζόμενος”.

Έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω ως ένας πολίτης που σέβεται το κράτος δικαίου, την διάκριση των εξουσιών και δεν θέλει καμία ειδική μεταχείριση όπως έχουν μάθει οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της πατρίδας μας. Έχω μια άλλη διαδρομή, όσο κι αν προσπαθείτε να τη σπιλώσετε, γιατί αυτό θέλατε να πετύχετε. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν στόχο να πλήξουν την πολιτική μου διαδρομή και αξιοπρέπεια.

Σήμερα οι συκοφάντες γελοιοποιήθηκαν. Σήμερα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα του παρακράτους των υποκλοπών και μια πρώτη μεγάλη νίκη του κράτους δικαίου.

Αποδεικνύεται με την απόφαση αυτή, που είναι και ήττα προσωπική του Πρωθυπουργού, γιατί ο ίδιος έδωσε το πράσινο φως να φτιαχτεί ένας αντισυνταγματικός νόμος που στόχο είχε να κρύψει και να συγκαλύψει τις πομπές του ίδιου και του κ. Δημητριάδη. Σήμερα, λοιπόν, το κράτος δικαίου που υπονομεύσατε για να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας, σάς απάντησε. Σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι όποιος κινείται θεσμικά, δεν είναι ευάλωτος, αλλά είναι ισχυρός.

Όπως είπα πριν από μερικές ημέρες, χωρίς να ξέρω βέβαια τι θα συνέβαινε σήμερα το πρωί, αυτή την ιστορική μέρα: θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες είτε αυτό αφορά τις υποκλοπές είτε τα email που παράνομα πήρατε στο κόμμα σας είτε τη μεγάλη τραγωδία των Τεμπών.

Γιατί ο λαός μας διψά για δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοκρατία. Θέλει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Θέλει ο κάθε πολίτης να είναι ισότιμος απέναντι στο νόμο και όχι κάποιοι να είναι πάντα στο απυρόβλητο.»

ΣΥΡΙΖΑ: Άρχισε το “ξήλωμα” του παρακράτους της ΝΔ

“Κόλαφο” χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία υποχρεώνει την ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα των υποκλοπών.

“Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της” τονίζει, μεταξύ άλλων, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ καλεί τον κ.Ανδρουλάκη να υποβάλει μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

“Κόλαφος για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που κατασκευάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2021, ώστε να μπορεί το κέντρο των παρακολουθήσεων να κάνει ανενόχλητο τη δουλειά του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας, έκρινε ότι είναι υπέρμετρο και άρα αντισυνταγματικό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, ακόμη κι αν η “επίκληση” είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει πλέον το λόγο. Η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της.

Υ.Γ. Την ώρα που όλος ο προοδευτικός κόσμος προτάσσει την ανάγκη μονομέτωπου αγώνα κατά της πολλάκις υπόλογης, αλλά και πανταχόθεν στριμωγμένης Δεξιάς, ο κ. Ανδρουλάκης νιώθει την ανάγκη να προτάξει το μικροπολιτικό του συμφέρον, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερος των περιστάσεων. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μάχες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου και στον Πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη που συνεχίζει να αγωνίζεται για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του.

Πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…​”