ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗ

Ζαχαροπλαστείο Λαγκουβάρδος: Μια Ρεθεμνιώτικη patisserie με ιστορία

lagkouvardos_04

Είναι το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, που απλώνεται σ’ ολάκερη την Κρήτη, ακουμπά την υπόλοιπη Ελλάδα και στο πέρασμα του αφήνει αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές να κάνουν παρέλαση στον αέρα.

Αρώματα μιας άλλης εποχής, γεύσεις που γαργαλούν τον ουρανίσκο και μυρωδιές από ιστορίες δυο ανθρώπων, της κ. Χρυσάνθης και του κ. Μανώλη Λαγκουβάρδου που σε ταξιδεύουν.

Μια πλούσια παρακαταθήκη που συνεχίζουν επάξια τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Συστατικά, που κάνουν τα γλυκά τους ακόμα πιο γευστικά και νόστιμα. Είναι η γωνιά που αγαπούν όλοι οι Ρεθεμνιώτες, γιατί βρίσκουν ζεστασιά, ευγένεια, περιποίηση, κατανόηση και το καθιερωμένο γλυκό κέρασμα σαν «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

lagkouvardos_02

Μέλημά τους να προσφέρουν ποιότητα και απλόχερη ποικιλία στα γλυκά τους δημιουργήματα. Λειτουργούν με πυρήνα την οικογένεια και την παράδοση.

Aπό το 1983 μέχρι σήμερα, λειτουργούν με γνώμονα την αυθεντία, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα. Είναι τα εργαλεία που διεγείρουν την φαντασία τους για να δημιουργήσουν. Κάθε γλυκό τους συνοδεύεται από μια ιστορία, ιστορία που είναι πρόθυμοι να σου πουν. Είναι οι άνθρωποι της παλιάς κοπής που αξίζει να τους ακούσεις. Κουβαλούν ένα μπαξέ γεμάτο εμπειρίες.

Για να ένα πράγμα στεναχωριέμαι, που δεν κατάφερα να γνωρίσω, τον παππού Μανώλη να κάθεται σε μια γωνιά να μου αφηγείται τις δικές του μοναδικές στιγμές, στο ζαχαροπλαστείο του. Ο «παππουλής», όπως τον φώναζαν τα εγγόνια του, έχαιρε εκτίμησης και αγάπης όλων. Τους αντιμετώπιζε και τους φρόντιζε όλους σαν παιδιά του.

lagkouvardos_03

Η εξέλιξη αυτού του όμορφου, γωνιακού ζαχαροπλαστείου που συντροφεύει τη γειτονιά, προοδεύει μέρα με τη μέρα. Παραδοσιακά αρτοποιήματα, παραδοσιακά σιροπιαστά, ατομικά γλυκά, γλυκά κεράσματος, σοκολατάκια πολυτελείας, χειροποίητες σοκολατένιες δημιουργίες παρασκευασμένες με ολόφρεσκα υλικά, τούρτες, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσφέρει χαρά, ευχαρίστηση και ικανοποίηση σ’ ένα γονιό, σ’ ένα παιδί, σ’ έναν ηλικιωμένο, σ’ ένα έφηβο. Γιατί απλά όλοι είναι παιδιά τους. Οι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης αυτής, ο κ. Γιώργος, η κ. Μαρίνα, ο Μπάμπης, ο Μανώλης και οι βοηθοί–ζαχαροπλάστες τους, δουλεύουν ακούραστα για να βλέπουν χαρούμενα πρόσωπα.

«Δουλεμένο, ζηλεμένο του Θεού ευλογημένο». Γιατί η αγάπη και το μεράκι σε αυτό που βάζεις πάντα ανταμείβεται.

lagkouvardos_01

Αφιερωμένο στην γιαγιά Χρυσάνθη που μας ανθίζει με την παρουσία της και σ’ έναν άνθρωπο που δεν γνώρισα, αλλά αγαπώ πολύ.

Στον άξιο παππουλή Μανώλη!

«Το Ζαχαροπλαστείο Λαγκουβάρδος στεγάζεται στη οδό Γιαμπουδάκη & Δρουλίσκου Γωνία, τηλ. 2831027010.

Μπορείτε να κάνε “LIKE” στη σελίδα στο Facebook με την επωνυμία “Lagouvardos Patisserie”».

Φιλικά,
Χριστίνα Τριποδιανάκη