ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Προσπάθειες της υπεράσπισης να αποδείξει ότι ο θάνατος δεν ήρθε από τα χτυπήματα

Σε συνεχείς προσπάθειες να καταδείξουν ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου προήλθε από άλλη αιτία, πέρα από το σφοδρό ξυλοδαρμό που δέχθηκε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλαδστωνος, προχώρησε η υπεράσπιση κατά την εξέταση του ιατροδικαστή, Νίκου Καλόγρια. Οι συνήγοροι επιχείρησαν να αφήσουν αμφιβολίες γύρω από τους λόγους που ο 33χρονος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, υποστηρίζοντας πως ο μηχανισμός έντονου οργανικού στρες που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση, αποτελεί πιθανολόγηση και όχι βεβαιότητα.

Μάλιστα, ο μάρτυρας -όταν έγινε προσπάθεια να εξακριβωθεί αν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του- έφτασε στο σημείο να επισημαίνει: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη στο αίμα του, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση φαρμάκου».

Αλλά και η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, αναφέρθηκε στη θέση της υπεράσπισης, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε». Αντίστοιχα και η εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, Άννυ Παπαρουσου, ανέφερε: Αιτία θανάτου ήταν όλα τα χτυπήματα που δέχθηκε. Κατέρρευσε η προσπάθεια της υπεράσπισης ότι δεν κατέληξε από τα χτυπήματα αλλά από ένα ισχαιμικό επεισόδιο που κατά τύχη συνέβη εκείνη την ημέρα».

Ο ιατροδικαστής κατά την κατάθεσή του, τόνισε σε κάθε ευκαιρία ότι ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του, καθώς και ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν. Αναφορικά με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβαίνοντες μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Υπεράσπιση: το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

«Όλα τα τραύματα συνέβαλαν το ίδιο»

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» εξήγησε μεταξύ άλλων.

Ο μάρτυρας κατά την εξέταση του από την υπεράσπιση, κλήθηκε να δει οπτικοακουστικό υλικό από τη στιγμή της βίαιης επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο. Ωστόσο, όπως επεσήμανε και ο ίδιος, δεν μπορεί να εκφέρει άποψη γιατί δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας, εμμένοντας στο ότι «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος», ενώ αργότερα πρόσθεσε, «δεν θα πω εγώ ποιός προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται την 26 Νοεμβρίου.

ΜΕΣΩnews247.gr