ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΓΟΡ

Ζομπανάκης: «Αν εξελιχθεί η λίγκα και ανακαινιστεί το “Μελίνα Μερκούρη” θα μεγαλώσει και το Ρέθυμνο Cretan Kings»

Την περασμένη Πέμπτη οριστικοποιήθηκε το πρόωρο φινάλε της Basket League και το επόμενο βήμα έχει να κάνει με το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την επόμενη σεζόν. Ο Πρόεδρος του Ρεθύμνου Cretan Kings, Κωστής Ζομπανάκης, μίλησε στον Real Fm για το τι ειπώθηκε στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ και ποιο είναι το πλάνο τόσο για το επόμενο πρωτάθλημα, όσο και για τη Ρεθυμνιώτικη ομάδα.

Εκτός των άλλων και το νέο μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να μπορέσει να αποφύγει την «ελεύθερη πτώση» η Basket League, ο κ. Ζομπανάκης αναφέρθηκε και στη Ρεθυμνιώτικη ομάδα, αποδεικνύοντας πως το όραμα του παραμένει το ίδιο, παρά τους όποιους κλυδωνισμούς. Όπως σχολίασε η εξέλιξη του Ρεθύμνου Cretan Kings έρχεται σε άμεση συνάρτηση με την αντίστοιχη της λίγκας αλλά και με την ανακαίνιση του «Μελίνα Μερκούρη».

«Εμείς έχουμε 1200 θέσεις, πουλάμε 1000 διαρκείας, αλλά επειδή παίζουμε στις 15.30 πολλοί δεν μπορούν να έρθουν. Είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο του Ρεθύμνου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι… ταβανώσαμε. Πιάσαμε ταβάνι λόγω της λίγκας. Το Ρέθυμνο δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο αν δεν μεγαλώσει και η λίγκα και αν δεν μπορεί να κάνει ανακαίνιση στο γήπεδό του. Γενικά πρέπει να γίνει ένα σοβαρό λίφτινγκ στα γήπεδα για να είναι και ωραίο όταν φαίνεται στην τηλεόραση. Αυτό που παίζεται στο γήπεδο δεν είναι κακό, αλλά λόγω της φήμης της ελληνικής λίγκας και μόνο, έρχονται κάποιοι παίκτες σαν τον Φράνκαμπ».

«Με 10-12 ομάδες το επόμενο πρωτάθλημα»

Αισιόδοξος σχετικά με την επόμενη μέρα της Basket League εμφανίστηκε στη συνέντευξη του ο Πρόεδρος του Ρεθύμνου, μιας και όπως ανέφερε βρήκε υποστηρικτές στο μοντέλο διεξαγωγής που «φωνάζει» εδώ και 5 χρόνια. Αυτό αφορά στη δημιουργία μίας λίγκας με 10-12 υγιείς και συνεπείς ομάδες, ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο των τελευταίων ετών με τις ομάδες «πυροτεχνήματα», αλλά και εκείνες που υπογράφουν μεγάλα μπάτζετ χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν τελικά, με την αξιοπιστία του πρωταθλήματος να μειώνεται σημαντικά. Για αυτόν τον λόγο θα μπουν τα πολυσυζητημένα κριτήρια συμμετοχής, με τον κ. Ζομπανάκη να αναφέρει: «Eδώ και 2-3 χρόνια έχει αρχίσει να κινείται το πράγμα. Από τότε που μπήκα στη λίγκα είναι η πρώτη φορά, που βλέπω μια πλειοψηφία ιδιοκτητών, που έχουν και τη θέληση και τα μέσα να υποστηρίξουν μια αλλαγή. Έχουν επίσης την αυτοπεποίθηση και την ψυχική δύναμη να μην τους ενδιαφέρει τι λένε οι μεγάλοι, που προφανώς έχουν άλλου είδους πιέσεις. Εμείς δεν παίζουμε για το πρωτάθλημα. Μία ισχυρή πλειοψηφία έχει πει ότι δεν θέλουμε μια λίγκα που στο τέλος “σκάνε” ομάδες ή παίζουν με εφήβους και αλλοιώνουν το πρωτάθλημα και βάζουν κι εσένα σε μπελάδες, γιατί αναγκάζεσαι να αναπροσαρμόσεις το δικό σου μπάτζετ για να κάνεις μεταγραφές και να σωθείς παίζοντας απέναντι σε ομαδάρες, που έχουν όλους τους παίκτες απλήρωτους.

Υπάρχει θέληση να ξανασχεδιάσουμε τη λίγκα. Πρέπει να φτιάξουμε το προϊόν για να ενδιαφερθούν και τα κανάλια. Αν παρουσιάζεσαι έτσι, δεν αξίζεις και πολλά. Αυτό που θα δείξεις πρέπει να έχει μια αξία» και πρόσθεσε για το μοντέλο του επαγγελματικού πρωταθλήματος που πρέπει να ακολουθηθεί:

«Μια καλή λίγκα θα αποτελείτο ιδανικά από τα πέντε brands (σ.σ. Παναθηναϊκό, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη) συν 5-7 ομάδες που έχουν είτε καλές διοικήσεις, είτε αντιπροσωπεύουν κάτι. Θέλουμε επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα; Επαγγελματικό μπάσκετ παίζεται στις περισσότερες λίγκες της Ευρώπης. Όλοι οι παίκτες είναι πληρωμένοι, έχουν 5,6 ή 7 Αμερικανούς και παίζουν η μία εναντίον της άλλης. Κατάλαβα ότι η πλειοψηφία των ατόμων με τα οποία συζητούσα, θεωρούν ότι πρέπει να έχουμε μία επαγγελματική λίγκα. Αυτή έχει κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Για να έχεις μία ομάδα με έναν προπονητή, βοηθό προπονητή, τεχνικό επιτελείο κλπ, ένα ρόστερ σαν το δικό μας στο Ρέθυμνο κάθε χρόνο, το μίνιμουμ κόστος για μια ομάδα της Αθήνας είναι 800.000 ευρώ. Για την επαρχία ανεβαίνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ».