ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στους «Ενεργειακούς Διαλόγους» για τη Διατλαντική Ενεργειακή Ασφάλεια

gef

Στην ημερίδα για τη Διατλαντική Ενεργειακή Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από το «Greek Energy Forum» στις Βρυξέλλες συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσώπησε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη.

Η ημερίδα, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο (πλην Ρωσίας), αποτέλεσε την αρχή μιας σειράς δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο λήψεως των αποφάσεων, στις Βρυξέλλες, είχε σκοπό να συζητηθούν όλα τα θέματα της διατλαντικής ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και οι εξελίξεις του τομέα μετά το 2020.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Κύπρου και Ελλάδας, που απασχολεί έντονα την Ε.Ε. αφού αποτελεί ουσιαστικά εγχώρια παραγωγή και εγγυάται εν μέρει την ανάπτυξη, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα έργα των αγωγών διασύνδεσης για τη μεταφορά των παραγόμενων ποσοτήτων και την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, το θέμα θέσπισης ενός σταθερού, μη γραφειοκρατικού κανονιστικού πλαισίου, η οικονομική σχέση των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν σε χώρες της Ε.Ε. με τη διεθνή αγορά, οι επί μέρους θέσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε., ο ρόλος της Τουρκίας, της Αυστραλίας, της Κίνας, αλλά και την Ουκρανίας με τα ιδιαίτερα πολιτικά προβλήματα, κ.α.

Όπως αναφέρθηκε, βασικό μειονέκτημα για την περιοχή μας, αποτελεί το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν διαθέτει υποδομές σε διασυνδετήριους αγωγούς και μονάδες αποθήκευσης κι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να εκπληρωθεί σύντομα με τη συνδρομή της Ε.Ε. και μάλιστα με πολλαπλές επιλογές.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, με μειονέκτημα να αποτελεί η γενικότερη ανασφάλεια στο φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο στη χώρα μας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη σε δηλώσεις της τόνισε: «Παρακολουθούμε στενά στην Περιφέρεια Κρήτης, κάθε δράση που γίνεται και αφορά το μέλλον τον τόπου μας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και το γενικότερο ενεργειακό αύριο της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη Ημερίδα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού μας έφερε σε επαφή με διεθνείς, κορυφαίες προσωπικότητες του κλάδου και μέσα από τις συζητήσεις και τις επαφές μας, πήραμε ενδιαφέροντα στοιχεία και είδαμε το πόσο απασχολεί τη διεθνή κοινότητα η προοπτική της χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης, να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Ευρώπη» και συνέχισε: «Θα ήθελα να τονίσω, ότι όπως είναι φυσικό κι άλλες χώρες επιθυμούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό αύριο της Ευρώπης, οπότε θα πρέπει άμεσα η Ε.Ε. να λάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα δελεαστικό επενδυτικό περιβάλλον, με σταθερούς όρους και κανόνες προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις της εποχής και με γνώμονα την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τα νέα δεδομένα του κλάδου, τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Ευρώπης και τους τρόπους διάθεσης του τελικού προϊόντος. Ο στόχος της Ε.Ε. είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια την επόμενη 25ετία, στόχος δύσκολος αλλά εφικτός. Εξάλλου στο τέλος του 2015 θα αποτυπωθεί η γενικότερη στρατηγική της Ε.Ε. που θα αφορά στους νέους κανόνες ως προς τη διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια, ενημερωνόμαστε σωστά και έγκαιρα, επεξεργαζόμαστε όλα τα μηνύματα που δεχόμαστε, προχωράμε τον δικό μας Περιφερειακό σχεδιασμό με ρεαλισμό και όραμα για ένα καλύτερο αύριο για την Κρήτη και τους κατοίκους της και ευελπιστώ ότι όλες αυτές οι προσπάθειες, σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς».