ΑΠΟΨΕΙΣ

«Αν τολμά ο εργαζόμενος, ας μιλήσει»

Αν τολμά ο εργαζόμενος, ας μιλήσει. Αυτό μας λέει ουσιαστικά ο υφυπουργός εργασίας, Κώστας Καραγκούνης. 

Όταν ο υφυπουργός ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» αν έχει το δικαίωμα ο εργαζόμενος να αρνηθεί την 6ήμερη εργασία, απάντησε αυτολεξεί «[μ]πορεί να το πει, στα πλαίσια όμως των χρηστών ηθών (sic), γιατί δε μπορεί συνεχώς να αρνείται την εργασία, αλλά δεν αποτελεί και λόγο καταγγελίας της συμβάσεως γιατί πάρχει ο νόμος που προστατεύει». 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας ρωτάει ευθέως τον υφυπουργό να πει στον ελληνικό λαό ποιος νόμος προστατεύει τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης μπορεί να τερματίσει την συνεργασία με νομότυπο τρόπο την ίδια μέρα και μ’οποιαδήποτε δικαιολογία θελήσει. Δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία, γιατί ο εργαζόμενος των 700 ή 1000 ευρώ (το πολύ) που εργάζεται σε τέτοιες επιχειρήσεις δεν έχει την «πολυτέλεια» να μείνει ούτε μισή μέρα άνεργος. Υπάρχει κάτι που λέγεται παγίδα φτώχειας, την οποία οι εργοδότες που ζήτησαν αυτόν τον νόμο του εξαήμερου ξέρουν πολύ καλά πώς να εκμεταλλευτούν για να κρατάνε τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα.

Ο υφυπουργός μπερδεύει σκοπίμως τα «χρηστά ήθη» με την υποταγή του εργαζομένου στα καπρίτσια του εργοδότη.  Θυμίζουμε ότι ο κ. Καραγκούνης, ως γιός βουλευτή και υφυπουργού, δεν έχει χρειαστεί ποτέ στη ζωή του να δουλέψει  μεροκάματο και να νιώσει στο πετσί του τι θα πει επισφάλεια. Συνεπώς μιλά από καθαρά προνομιακή θέση εναντίον μη προνομιούχων. Όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης, καθώς οι περισσότεροι έχουν εξασφαλισμένες τις πολιτικές τους καριέρες κληρονομικώ δικαίω. Ο υφυπουργός θα πρέπει να ντρέπεται γι’αυτά που ξεστόμισε. Αν είχε πάνω του έστω και ίχνος αξιοπρέπειας θα είχε παραιτηθεί χτες. Το ίδιο ισχύει και για την υπουργό Εργασίας που διαδίδει ψεύτικα νέα για δήθεν «έκτακτη» εργασία.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υπογραμμίζει ότι ο εργαζόμενος έχει κάθε δικαίωμα να αρνείται να εργάζεται σε καθεστώς δουλείας, γιατί περί αυτού πρόκειται. Η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι τάχατες η θέσπιση της εξαήμερης εργασίας τον προστατεύει από την μαύρη εργασία είναι μία ακόμα παραδοχή της πλήρους αποτυχίας της και σ’αυτό τον τομέα. 

Κομμα Πειρατων Ελλάδας