Γιατί αγωνίζομαι ενάντια στο υβριδικό εργοστάσιο στο Φράγμα Ποταμών και γιατί θα υπογράψω την προσφυγή εναντίον της επένδυσης.
1) Η επένδυση είναι στο πλαίσιο τεράστιων και αμφισβητήσιμων έργων σε μια περίοδο που η ενέργεια είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και όχι ένα κοινωνικό αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι πόση ενέργεια θέλουμε και να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να την έχουμε, αλλά η μεγιστοποίηση του κέρδους που μπορεί να αποφέρει το προϊόν. Γι’ αυτό και δεν διεξάγεται ποτέ κανένας ουσιαστικός διάλογος γύρω από αυτά τα θέματα. Γι αυτό, ενώ προπαγανδίζουν την ανάγκη για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας παράλληλα έχουν δώσει όλες τις θάλασσες για οικόπεδα των πετρελαϊκών. Μια παράνοια στην οποία εμείς πρέπει να νομίζουμε εμείς ότι έτσι θα σώσουμε τον πλανήτη.
2) Δεν έχω μετοχές της ΤΕΡΝΑ. Σε περίπτωση που έχεις μετοχές της εταιρίας θα πρέπει να είσαι φανατικός υπέρ της επένδυσης από την στιγμή που τα κέρδη της είναι διπλοεγγυημένα ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.
3) Το φράγμα φτιάχτηκε για να υδρεύει και αρδεύει τους Δήμους Ρεθύμνου και πάλαι ποτέ Αρκαδίου. Επιστήμονες της περιφέρειας Κρήτης που γνωμοδότησαν αρνητικά για το έργο υποστήριξαν ότι με την ενεργειακή εκμετάλλευση του νερού δεν είναι δυνατόν να επιτελέσει το φράγμα τους βασικούς του στόχους και τόνισαν ότι η ποιότητα του νερού θα υποβαθμιστεί. Αυτή τη στιγμή το φράγμα είναι γεμάτο νερό καθώς ελάχιστο ποσοστό των έργων άρδευσης και ύδρευσης έχουν κατασκευαστεί. Για μένα προτεραιότητα είναι να έχουμε να πιούμε νερό και να ποτίζουμε τη γη μας. Όχι να ποτίζουμε τους ισολογισμούς εταιριών.
4) Η ευρύτερη περιοχή του φράγματος Ποταμών θα βιομηχανοποιηθεί. Άσχετα με τα ψέματα των καλοθελητών της ΤΕΡΝΑ ότι το εργοστάσιο δεν θα ενοχλεί και ότι θα μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, η αλήθεια είναι ότι θα φτιαχτεί ένα τεράστιο εργοστάσιο μέσα στο φράγμα με αγωγούς που θα ανεβαίνουν 2 χλμ πάνω στο βουνό και τεράστιους πυλώνες μεταφοράς και υποσταθμό ρεύματος. Ακόμα θα υπάρχουν χώροι 160 στρεμμάτων με τα μπάζα του έργου ενώ οι εκσκαφές θα φτάσουν τα τρία εκατομμύρια κυβικά χώμα. Παράλληλα, θα υπάρχει χώρος «προσωρινής» αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων ενώ ο θόρυβος στην περιοχή του εργοστασίου σύμφωνα με την ίδια την μελέτη της εταιρίας θα είναι 65db που σημαίνει θόρυβος σε περιοχές που επικρατεί το βιομηχανικό στοιχείο.
5) Με τις εγγυημένες τιμές πώλησης και τις επιδοτήσεις που πληρώνονται από εμάς μέσω του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς, η τιμή του ρεύματος θα εκτιναχτεί στα ύψη. Για παράδειγμα το ρεύμα που θα παράγεται από το υβριδικό θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η κιλοβατώρα ενώ η λιανική τιμή πώλησης είναι περίπου στα 90 ευρώ. Τέτοιες κομπίνες γίνονται σε όλη τη χώρα και τη διαφορά θα την πληρώσουν τα κορόιδα.
6) Εκτός από αυτό το έργο, η ΤΕΡΝΑ, αλλά και άλλες εταιρίες προγραμματίζουν αιολικά πάρκα σε ολόκληρη την περιοχή. Στα Χάρκια, στο Καβούσι, στα βουνά πίσω από τη μονή Αρκαδίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη από την πλευρά του Αμαρίου, στο όρος Κέδρος και άλλου. Ενώ σχεδιάζονται και άλλα υβριδικά με τα νερά να είναι πχ στο Ηράκλειο ενώ οι α/γ στα δικά μας μέρη. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ακραία παρέμβαση στο οικοσύστημα της Κρήτης με μόνο άξονα το κέρδος. Θεωρώ ότι αν αφήσουμε ν’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με το υβριδικό Αμαρίου θα τους βάλουμε μέσα στο «σπίτι» μας και δεν θα προλαβαίνουμε να βλέπουμε εργοτάξια να “ξεφυτρώνουν” παντού.
7) Πριν λίγα χρόνια που λέγαμε ότι τα αιολικά δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν από μόνα τους μας έλεγαν γραφικούς. Τώρα έρχονται και παραδέχονται ότι η στοχαστική ενέργεια που παράγουν τα αιολικά πρέπει να υποστηριχτεί με άλλα συστήματα. Αυτοί που μας έλεγαν συνειδητά ψέματα για χρόνια γιατί τώρα να μας μιλάνε ειλικρινά; Την στιγμή που πολλές χώρες αναγνωρίζουν την αποτυχία της αιολικής πολιτικής και την αφήνουν πίσω, εμείς πρέπει να πάρουμε το στοκ τους.
8) Η Σητειακή κοινωνία που τις πέφτει το βάρος των αιολικών έχει σύσσωμη εκφράσει την αντίθεση της και έχουν δίκιο. Επειδή θεωρώ ανεύθυνο να κοιτάμε μόνο την αυλή του χωριού μας στέκομαι δίπλα στον αγώνα τους. Γιατί αύριο θα είμαστε στην θέση τους όπως με το έργο του υβριδικού στο Αζιλακόδασος στο Ηράκλειο όπου οι α/γ του έργου βρίσκονται στη Λαμπινή και στην Καλή Συκιά.
9) Γιατί θεωρώ εγκληματική την παραχώρηση των νερών της Κρήτης σε εταιρίες που το μόνο που κοιτάζουν είναι το συμφέρον τους. Μιλάμε για νερά και εύφορη γη. Τα δυο σημαντικότερα πράγματα για τον άνθρωπο. Όπου στον πλανήτη ακολουθήθηκαν αντίστοιχες πολιτικές προέκυψε ενεργειακή φτώχεια, αρπαγή γης, έλλειψη νερού και γενικότερο πλιάτσικο στους πόρους των κοινωνιών αυτών.
10) Γιατί δεν μου αρέσει να με θεωρούν υπήκοο που θα μου πετάξουν ένα ξεροκόμματο αντισταθμιστικών και ψεύτικες υποσχέσεις για νερό και τσάμπα ρεύμα και θα πρέπει να παίζω παλαμάκια βλέποντας τον τόπο μου να αλλοιώνεται ανεπανόρθωτα. Γιατί θεωρώ ύποπτα ερασιτέχνες τους αιρετούς εκπροσώπους μας σε τοπική αυτοδιοίκηση και περιφέρεια που ακολουθούν εντολές από κομματικά και επιχειρηματικά γραφεία αντί να μπουν μπροστά στην ενημέρωση των πολιτών και στην εξάντληση του διαλόγου γύρω από το θέμα.
Γιατί όπως είπε ένας ξάδερφος μου σε ένα καλοθελητή που τον ρώταγε γιατί δεν δίνει τις «άχρηστες» χαλέπες του στη ΤΕΡΝΑ, «γιατί έχω μέσα χιλιάδες φουριάρικους χοχλιούς και δεν θέλω να τους την χαλάσω».
Βασιλάκης Γιάννης, μέλος συντονιστικού Ρεθύμνου ενάντια στις βΑΠΕ