ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12ο Μουσικό Διδασκαλείο τον Αύγουστο στο Μέρωνα

Με χαρά σας ανακοινώνουμε το 12ο «Μουσικό Διδασκαλείο – Μέρωνας 2022», που θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Αυγούστου 2022 στο Μέρωνα του Δήμου Αμαρίου.

Το φετινό Διδασκαλείο θα περιλαμβάνει μαθήματα Κρητικής λύρας, λαούτου, πνευστών, μαντολίνου, βιολιού, σαντουριού, τραγουδιού και Κρητικών χορών, καθώς και παράλληλες δράσεις.

Δημήτρης Σγουρός: Κρητική λύρα

α. Μικρό αφιέρωμα στο λυράρη του Άνω Μέρους Αμαρίου, Στίνο Σοφιαδάκη
β. Επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία του Κώστα Μουντάκη

Το μάθημα θα απευθύνεται σε μαθητές που βρίσκονται σε ένα επίπεδο μετρίου και άνω και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός τμημάτων αρχαρίων και προχωρημένων.

Επίσης, αν παρ’ όλα αυτά ένας ενδιαφερόμενος που είναι σε αρχικό στάδιο, θέλει να συμμετέχει και να επωφεληθεί όσο μπορεί από τα μαθήματα, είναι ευπρόσδεκτος.

Δυνατότητα συμμετοχής μαθητών με μουσικό όργανο της επιλογής τους.

Δημήτρης Σιδερής: Kρητικό λαούτο

Τεχνικές συνοδείας και σόλο ερμηνείας , ο ρόλος του οργάνου και ο αυτοσχεδιασμός των παραλλαγών. Ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική φόρμα του Συρτού και τα αστικά τραγούδια της Κρήτης. Σύσταση μουσικής ομάδας Κρητικού λαούτου.

(Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων)

Γιώργος Ζαχαριουδάκης : Κρητικά πνευστά

Τα Πνευστά Όργανα της Κρήτης – Ερμηνεία κρητικής μουσικής και τεχνικές εκτέλεσης κρητικών πνευστών οργάνων (σφυροθιάμπολο, μαντούρα, ασκομαντούρα). Θέμα και παραλλαγές στην κρητική μουσική.

Θα δημιουργηθούν δυο τμήματα σύμφωνα με το επίπεδο των μαθητών (αρχάριοι και προχωρημένοι). Παρόλο που θα δημιουργηθούν δυο ομάδες διαφορετικών επιπέδων, όλοι οι μαθητές θα μπορούν να παρακολουθούν και τα δυο τμήματα αν το επιθυμούν.

Δυνατότητα συμμετοχής και «συγγενών» μουσικών οργάνων

Μιχάλης Κονταξάκης : Κρητικό Μαντολίνο

Κρητικό Μαντολίνο -Ρεπερτόριο και τεχνική

Το σεμινάριο κρητικού μαντολίνου θα αφορά μαθητές που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο επαφής με το όργανο και επιθυμούν να εξελίξουν την τεχνική τους και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο τους. Ενδιαφέρον επίσης θα έχει και για προχωρημένους παίχτες μαντολίνου που θέλουν να εμβαθύνουν στην ερμηνεία των μελωδιών του κρητικού ρεπερτορίου. Ανεξαρτήτως επιπέδου θα δοθεί έμφαση σε θέματα που αφορούν την βελτίωση της τεχνικής και της ποιότητας του ήχου. Θα διδαχτεί ο βασικός κορμός επιλεγμένων μελωδιών αλλά και οι παραλλαγές που διαμορφώνουν τον “κρητικό τρόπο παιξίματος στο μαντολίνο”. Θα μοιραστούν παρτιτούρες, για όσους είναι σημαντικό ως εργαλείο, ωστόσο στο σεμινάριο δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικής ανάγνωσης.

Στρατής Σκαράκης : Βιολί Δυτικής Κρήτης

Εισαγωγή στο Κισσαμίτικο μουσικό ιδίωμα. Εκμάθηση μουσικών συνθέσεων των παρακάτω:

Συρτά: «Χανιώτικος-πρώτος, Μελισιανός, 2ος Γραμπουσιανός, Κολυμπαριανός, Θερισιανός, Πυργιανός»
Πεντοζάλης: Επιλεγμένες στροφές
Το Ρόδο
Ριζίτικο: «Από την άκρη των ακριώ»

Φάνης Καρούσος: Σαντούρι

Το Σαντούρι στο Κρητικό σύνολο

Τρόποι Συνοδείας
Οι ήχοι και οι ιδιότητες τους
Τα τετράχορδα και η χρήση τους στην Κρητική Μουσική
Μελωδικές γραμμές, παραλλαγές και αυτοσχεδιασμός
Μελέτη και ανάλυση από επιλεγμένο Κρητικό ρεπερτόριο

Μαρία Κώτη: Τραγούδι

Τραγούδια και σκοποί της Κρήτης, από τα αστικά παράλια στην ενδοχώρα και πάλι πίσω

Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια και μουσικές της Κρήτης από διάφορες περιοχές του νησιού. Από τα αστικά τραγούδια, την αστική μουσική της (ταμπαχανιώτικα ή αμανέδες ή ρεμπετοκρητικά) που προέκυψε ως είδος από το πάντρεμα ετερόκλητων επιρροών και πολιτισμικών οσμώσεων στα βόρεια παράλια και στα λιμάνια του νησιού. Η Κρήτη κυρίως εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί κέντρο διερχομένων και σταυροδρόμι πολιτισμών ,πράγμα που επηρέασε ουσιαστικά τη μουσική και τα τραγούδια της. Θα μελετήσουμε παράλληλα και τραγούδια της ενδοχώρας με ξεχωριστή μνεία στα κρητικά συρτά, στα τραγούδια των ορεινών περιοχών του νησιού (πχ μέσα από επιλεγμένα ριζίτικα),στις μαντινάδες, στις κοντυλιές της Ανατολικής Κρήτης, στα ποικίλα μουσικά ιδιώματα, στο εκάστοτε ήθος και ύφος. Τέλος θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε σπουδαίους ερμηνευτές-δασκάλους του κρητικού τραγουδιού από διάφορες περιοχές της Κρήτης, με ιδιαίτερη μνεία στους πρωτομάστορες αλλά και στους σύγχρονους συνεχιστές του.

Στο σεμινάριο θα δοθούν και ασκήσεις τεχνικής(αναπνοές, ζέσταμα, τοποθέτηση) καθώς και στοιχεία ερμηνείας.

Το σεμινάριο μας απευθύνεται σε όσους αγαπούν το τραγούδι και θέλουν να μάθουν, όχι απαραίτητα σε επαγγελματίες τραγουδιστές ή αποκλειστικά μουσικούς.

Γιακουμάκης Νίκος – Βαγγέλα Κατερίνα: Χοροδιδασκαλείο

Κρητικοί Χοροί – Τοπικά ιδιώματα

Συρτό, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλης, Σούστα, Κρητικός ή Πηδηχτός χορός (αυτοσχεδιασμός) Ζερβόδεξος, Μπριμιανός, Ξενομπασάρης ή Μανάς , «Ο Αγκαλιαστός της Ιεράπετρας», Πρινιανός και Βουργάρης του Κρούστα

*Θα δοθεί έµφαση στην επικοινωνία µεταξύ µουσικού και χορευτή, µε κοινά µαθήµατα των τµηµάτων µουσικής και χορού.

(το σεµινάριο απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρηµένους )

ΠΑΡΑΛΗΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Μαγερέματα: Βιωματικό εργαστήριο με καθοδήγηση από νοικοκυρές του χωριού
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών