Το GRISI PLUS είναι ένα νέο έργο στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του προγράμματος INTERREG IVC.
Συγκεντρώνει 14 εταίρους από 11 κράτη μέλη της ΕΕ, με Επικεφαλής Εταίρο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής Gers της Γαλλίας.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου GRISI PLUS θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Auch της Γαλλίας από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2012. Τριάντα άτομα που εκπροσωπούν τους 14 ευρωπαϊκούς εταίρους, θα συναντηθούν, θα συντονίσουν τις δράσεις του έργου και θα εξετάσουν τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται στην περιοχή Gers μέσω του προγράμματος SOHO SOLO το οποίο έχει συμβάλει στη εγκατάσταση 500 οικογενειών σε 50 χωριά στην περιοχή Gers τα τελευταία έξι χρόνια.
Το διεθνές συνέδριο έναρξης του έργου, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής Midi Pyrénées στο Blagnac (Τουλούζ – Γαλλία). Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στο θέμα: «Geomatics, ο θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της ελκυστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών».
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλικής Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Γης και την Εδαφική Ελκυστικότητα, του Γαλλικού Αγροτικού Δικτύου, του Ιδρύματος National Geographic και οι 14 εταίροι του έργου θα συζητήσουν σχετικά με το στρατηγικό στοίχημα για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών έως το 2020.
Δυο λόγια για το GRISI PLUS
Σήμερα, οι αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις: γήρανση και μείωση του πληθυσμού, κακή τοπική οικονομία, απομόνωση, έλλειψη χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας, έλλειψη υποδομών, αδράνεια στον τομέα της καινοτομίας .
Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα το έργο GRISI PLUS στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και στον εμπλουτισμό των πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές μέσω της αύξησης της χρήσης των γεωγραφικών πληροφοριών και εργαλείων Geomatics ώστε αυτά να αποτελέσουν μοχλό για τη χάραξη πολιτικής. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου οι εταίροι θα ανταλλάξουν εμπειρίες, θα προσδιορίσουν και θα μεταφέρουν ορθές πρακτικές σε δυο τομείς που σχετίζονται με θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών:
• Ανάπτυξη της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών για την προσέλκυση νέων κατοίκων, οι οποίοι θα μπορούν αν θέλουν να εφαρμόζουν την τηλεργασία (εργασία από απόσταση) χάρη στις νέες ΤΠΕ.
• Προώθηση των τοπικών υλικών και άυλων προϊόντων, χάρη στη χρήση των Geomatics και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) .
Η εταιρική σχέση περιλαμβάνει Περιφέρειες, Επαρχίες, Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με διάφορα επίπεδα αρμοδιοτήτων. Εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας συμμετέχουν επίσης εταίροι από Κύπρο, Τσέχικη Δημοκρατία, Μάλτα, Ιρλανδία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβενία, Εσθονία και Βουλγαρία.