Το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 ο Παραδοσιακός – Λαογραφικός Σύλλογος Κάτω Βαλσαμονέρου “ΝΗΠΟΙ” θα φιλοξενήσει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, τον Σύλλογο Ρεθυμνιών Μικρασιατών και τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας Κιλκίς στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του χορευτή Παρασκευά Μενιουδάκη.
Έναρξη 21:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Παρασκευάς Μενιουδάκης (1934-1991)
“Ψηλός, καστανόξανθος, σεμνός, αξιοπρεπής, με μια χαρακτηριστική, αντρίκια κορμοστασία” περιγράφεται ο Παρασκευάς Μενιουδάκης στο περιοδικό “Κοντυλιές” του 2008. “Χαρούμενος, εύθυμος άνθρωπος, πολύ αγαπητός και ευγενικός, ανάλαφρος χορευτής”, μερικοί από τους χαρακτηρισμούς της κ. Ιωάννας Βαλαρή, τότε Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων, στο ίδιο άρθρο.
Ο Παρασκευάς Μενιουδάκης γεννήθηκε στο Κάτω Βαλσαμόνερο, το 1934. Παιδί του Πολέμου, δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αλλά ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η δουλειά του, όμως, στο κατάστημα ηλεκτρικών του Λευτέρη Γαγάνη, του εξασφάλισε άμεση επαφή με την κρητική μουσική. Στα 14 άρχισε να ασχολείται με τον χορό. Πρότυπό του ο φημισμένος πρωτοχορευτής από το Σπήλι, Σταμάτης Παπαδάκης, με τον οποίο χόρεψε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε χόρευαν μαζί. Από τη στόφα των καλών χορευτών, ο Παρασκευάς άντεξε τη βαριά κληρονομιά του Σταμάτη, διατηρώντας την προσωπική σφραγίδα του. “Όταν τον έβλεπες ντυμένο με την κρητική φορεσιά, έλεγες, Θεέ μου, δώσε μου άλλα δυο μάθια να τονε κοιτάζω”, είπε γι΄ αυτόν ο Θανάσης Σκορδαλός.
Ο Παρασκευάς Μενιουδάκης χόρεψε με την ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, τη χορευτική ομάδα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου, τον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων Χανίων, με τον οποίο συμμετείχε μάλιστα και στην ταινία “Η νεράιδα και το παλληκάρι”. Δεν δέχτηκε την πρόσκληση της Δώρας Στράτου να συμμετάσχει στο Συγκρότημά της, αλλά ταξίδεψε πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1983 δημιούργησε τη δική του Σχολή Κρητικών Χορών στο Ρέθυμνο. Από το 1986 ως το 1991, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή, εργάστηκε με ευσυνειδησία για το χωριό του από τη θέση του Προέδρου, αντιγυρίζοντας μέρος της αγάπης που είχε δεχτεί ως πρωτοχορευτής από τους Κρητικούς. Φεύγοντας, άφησε τη σύζυγό του Χρυσούλα Πανταλού-Μενιουδάκη και δυο γιους, τον Σήφη και τον Μαρίνο.
Ελλάδα