ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

220 προσλήψεις για την αντιπυρική προστασία στην Κρήτη

Ανάσα στην πυροπροστασία, αλλά και στην ανεργία έρχεται να δώσει το εξειδικευμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν 220 προσλήψεις στην Κρήτη και 5.066 προσλήψεις πανελλαδικά. Ήδη από χθες είναι στον “αέρα” ο διαγωνισμός, αφού ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις προσλήψεις 8μηνης διάρκειας, με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο ως τις 31 Μαΐου για να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση προς τον ΟΑΕΔ για τις 220 θέσεις στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία, και αφετέρου την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, με στόχο την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και συνάμα στην ενίσχυση της αντιπυρικής “θωράκισης” της χώρας, με την Κρήτη πάντως να μοιάζει ομολογουμένως κάπως “ριγμένη”.

Παρά το γεγονός ότι το νησί μας βρίσκεται σε υψηλή ζώνη κινδύνου και υποφέρει κάθε χρόνο από πυρκαγιές, εντούτοις στην Κρήτη αναλογεί μόλις το 4,3% του συνόλου των θέσεων, δηλαδή μόλις 220 από τις 5.066 θέσεις απασχόλησης που θα ανοίξουν πανελλαδικά.

Ειδικότερα, η κατανομή των 220 θέσεων σε τοπικό επίπεδο και τα αντίστοιχα ποσοστά επί του συνόλου των θέσεων ανά τη χώρα έχουν ως εξής: νομός Ηρακλείου 54 θέσεις (ποσοστό 1,1%), νομός Λασιθίου 49 θέσεις (ποσοστό 1%), νομός Ρεθύμνου 47 θέσεις (ποσοστό 0,9%) και νομός Χανίων 70 θέσεις (ποσοστό 1,4%).

Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τις 220 προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες του νησιού ανακοίνωσε επισήμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. «Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου (σ.σ. χθες), και έως την 31η/5/2018, η υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη διάρκειας 8 μηνών, στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα το οποίο αφορά τους εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας άνω των 18 ετών, για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και του Πράσινου Ταμείου, για 5.066 θέσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (oaed.gr), στο πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από χρήστες πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό)»…

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ και του Πράσινου Ταμείου και σχεδιάστηκε από κοινού από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ωφελούμενοι θα εργάζονται στην προστασία των δασικών εκτάσεων της χώρας από πυρκαγιές, αλλά και στη διαχείριση των ήδη καμένων περιοχών προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Επιπλέον με την επίβλεψη των Δασαρχείων θα εκπονήσουν οικολογικές δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας των δασών, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διατήρηση βιώσιμων πληθυσμών και οικοσυστημάτων.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ηλικίας άνω των 18 ετών.

Η μοριοδότηση – Τα οκτώ κριτήρια

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον “Πίνακα κατάταξης ανέργων” με βάση τα εξής οκτώ αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης:
1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους άνεργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας τού/τής συζύγου των ανέργων της ανωτέρω κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Αναπηρία ωφελουμένου σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
5. Ηλικία.
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Ιδιότητα δικαιούχου του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων προέρχονται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ και αντλούνται αυτεπάγγελτα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.).