ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Πρωτιά για την Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συμμετοχή μας στην πλατφόρμα GMCNgine.
Ένα νέο εργαλείο με μοναδικές δυνατότητες για τον εντοπισμό παιδιών σε όλο τον κόσμο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού θέτει νέες συνεργασίες και υπηρεσίες άμεσης δράσης στη διάθεση όλων των παιδιών αλλά και των ενηλίκων που εξαφανίζονται και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 15η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.  

To 2019 έως και το 1ο τετράμηνο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε η κα. Μαρία Τυλιγάδη, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, η ΕΛ.ΑΣ από 1/1/2019 έως και σήμερα διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.


Κατά την έναρξη της Συνάντησης, τοποθετήθηκε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ως καθ ύλην αρμόδιος, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γενικό Διευθυντή Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργο Αθανασόπουλο, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Θεόδωρο Κλιάρη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου, Πλοίαρχο Λ.Σ. Ελευθέριο Πετρόπουλο, τον Αρχηγό Π.Σ. κ. Στέφανο Κολοκούρη, τον Πρόεδρο ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου και τη Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Μαρία Συρεγγέλα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Δ/νων Σύμβουλος του International Centre for Missing and Exploited Children κ. Βοb Cunningham, η Πρόεδρος Δ.Σ. Missing Children Europe, κα. Maud de Boer-Buquicchio.

Στη συνάντηση φιλοξενήθηκε δήλωση του Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, ο οποίος αναφέρθηκε στον Οδηγό διαχείρισης περιστατικών εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων, που από κοινού συνέταξαν η Ύπατη Αρμοστεία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και στις εκπαιδεύσεις που άμεσα πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης αποτέλεσε η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλοτης νέας θεσμοθετημένης υπηρεσίας Missing Alert Hellas η οποία, στο πρότυπο του Amber Alert Hellas, ενεργοποιείται από τον Οργανισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Στόχος, η παροχή εξειδικευμένης προστασίας σε άτομα:

  • που διατρέχουν κίνδυνο (π.χ λόγω νοητικής στέρησης, ψυχολογικών προβλημάτων κ.α)
  • που αγνοούνται μετά από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές
  • ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Για την ανάγκη παροχής μία τέτοιας υπηρεσίας, τοποθετήθηκε μέσω δήλωσής του και ο κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και τώρα και σε κάθε ενήλικα που εξαφανίζεται και ανήκει σε ευάλωτη και υψηλού κινδύνου ομάδα, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ συμπλήρωσε: «Μέσα από ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών, δράσεων και πρωτοβουλιών, μέσα από διαρκώς ανανεούμενες αλλά και νέες συνεργασίες και χάρη στη χρήση καινοτόμων εργαλείων και προηγμένων τεχνολογικών μέσων συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και άμεσα στα περιστατικά εξαφάνισης, καθιστώντας την Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Οργανισμός μας και η Ελλάδα πρώτοι ενταχθήκαμε στην πλατφόρμα GMCNgine, ένα πρωτοποριακό εργαλείο με μοναδικές δυνατότητες για τον εντοπισμό παιδιών σε όλο τον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις νέες θεσμικές συνεργασίες που έχει συνάψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με:

  • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη θεσμοθέτηση, μεταξύ άλλων, της νέας υπηρεσίας Missing Alert Hellas.
  • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση συνεκπαιδεύσεων και την προώθηση στενής συνεργασίας της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού με εξειδικευμένες ομάδες του ΓΕΕΘΑ.
  • Την  ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στα Προγράμματα Amber Alert και Missing Alert Hellas. Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί διεθνώς μία καλή πρακτική, όπως αποδείχτηκε από τον πρόσφατο εντοπισμό ενός 11χρονου κοριτσιού από στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου δήλωσε: «Η 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, είναι μία σημαντική ημέρα, διότι μας δίνει την ευκαιρία να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης στις οικογένειες που δοκιμάζονται με τις εξαφανίσεις των παιδιών τους.» Επιπλέον, επισήμανε ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται στην Ευρώπη 250.000 παιδιά, δηλαδή 1 παιδί κάθε 2 λεπτά και ευχαρίστησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πολύτιμη συνεισφορά του, τη σταθερή συνεργασία που αναπτύσσει με τις Αστυνομικές Αρχές και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε Διεθνές επίπεδο καθιστώντας το πρωτοπόρο στον Τομέα των Εξαφανίσεων.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του Υπουργείου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία επισημοποιήθηκε μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διότι παρατηρούμε όλοι ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεύρεσης παιδιών στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον, την αγάπη…. και εμείς ως ένας οργανισμός, ο οποίος αγαπά ιδιαιτέρως το νέο άνθρωπο, θεωρώντας ότι είναι το μέλλον του τόπου μας, συνάδουμε απόλυτα με τις δράσεις του και ευχαριστούμε προσωπικά τον κύριο Γιαννόπουλο που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε μέρος αυτής της μεγάλης οικογένειας που ασχολείται με τα παιδιά.»

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα ως ημέρα ανασκόπησης των μέχρι σήμερα προσπαθειών της ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Αστυνομία ακολουθώντας μια μακρόπνοη πορεία καθοριστικής συμβολής στην ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών και φυσικά μιας αποτελεσματικής συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προτάσσει ένα αρραγές μέτωπο με απώτερο στόχο τη στήριξη των ονείρων όλων των παιδιών, τη στήριξη του χαμόγελού τους, τη στήριξη των ελπίδων τους».
 
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Θεόδωρος Κλιάρης σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας συγχαίροντας όλους όσοι παρέμειναν στην πρώτη γραμμή, προσηλωμένοι στο έργο υποστήριξης όλων των ευάλωτων παιδιών. «Το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή είναι και θα παραμείνει άοκνος αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε δράση αντιμετώπισης ενός ζητήματος που είναι πρωτίστως και ευρέως κοινωνικό».

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Στέφανος Κολοκούρης, επισημαίνοντας την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Τομέα των Εξαφανίσεων δήλωσε: «Ως Πυροσβεστικό Σώμα είμαστε πάντα δίπλα σας αρωγοί και συνοδοιπόροι σε κάθε σας προσπάθεια. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άψογη. Η συμβολή της υπηρεσίας μας στην ανεύρεση ατόμων είναι δεδομένη και θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα».    

Ιδιαίτερη στιγμή της συνάντησης αποτέλεσε η παρουσίαση της συμμετοχής της ελληνικής ποδοσφαιρικής κοινότητας στη διεθνή καμπάνια Football Cares και στις δράσεις του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το φαινόμενα της εξαφάνισης των παιδιών. Οι ΑΕΚ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ, ΠΑΕ ΞΑΝΘΗΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και ΠΑΟΚ ένωσαν τις δυνάμεις τους και έστειλαν το δικό τους μήνυμα, μέσα από ένα ολιγόλεπτο video, με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών στις διαδικασίες εντοπισμού εξαφανισμένων παιδιών, μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στην καμπάνια αυτή συμμετέχει ενεργά και η Super League, δημοσιοποιώντας μέσα από τα ψηφιακά της μέσα φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών καθώς και βασικές πληροφορίες.

Στην πρωτοβουλία «Football Cares» συμμετέχουν 200 ποδοσφαιρικές ομάδες από 20 χώρες διεθνώς, υποστηρίζοντας το έργο του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), μέλος του  Δ.Σ.  και στενός συνεργάτης είναι «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Ο αθλητισμός ως κοινωνική έκφραση προσδιορίζεται και από τις αξίες της συνεισφοράς και της αλληλεγγύης, εκτός από την αυτονόητη προσφορά του στη διαμόρφωση υγειών προτύπων, ιδιαίτερα στα παιδιά και στη νέα γενιά. Η αθλητική οικογένεια, παγκοσμίως και φυσικά και στη χώρα μας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στο μεγάλο θέμα της «εξαφάνισης παιδιών». Το πρόγραμμα «Football Cares», μεταξύ άλλων, οφείλουμε να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα. Να το ενισχύσουμε με παράλληλες δράσεις του «Ζήσε Αθλητικά», να αναδείξουμε κάθε πτυχή βοήθειας που θα αξιοποιηθεί για να σωθεί και το τελευταίο εξαφανισμένο παιδί. Διότι όπως εύστοχα έγραψε ο Λ. Παπαδόπουλος, μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης και τραγούδησε ο Π. Σιδηρόπουλος «έχε το νου σου στο παιδί, υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».

Σημαντική ενότητα της σημερινής εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση νέων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων, η αξιοποίηση των οποίων γίνεται δυνατή από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στη σύμπραξη διεθνών Οργανισμών, εταιρειών τεχνολογίας με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εταιρειών και φορέων στην Ελλάδα, όπως:

  • Η νέα εφαρμογή Missing Alert App με την τεχνολογική υποστήριξη της COSMOTE: Με τη νέα πρωτοποριακή mobile εφαρμογή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλοι μπορούν να συμβάλουν στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων στη χώρα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
  • Η πλατφόρμα GMCNgine όπου αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, στην οποία έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, και όπου, στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία Amazon Web Services γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web. Σε περίπτωση που τα παιδιά εντοπιστούν, κινητοποιούνται διασυνοριακά όλες οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των παιδιών όσο και για τη δίωξη των δραστών. Η Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στην εμπειρία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία που διαθέτουν εντάχθηκαν πρώτοι στο νέο αυτό εργαλείο.

Για τη νέα εφαρμογή Missing Alert App, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος δήλωσε: «Η ιδέα του Missing Alert Αpp ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό μας διαγωνισμό τεχνολογίας – από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους. Αμέσως ενδιαφερθήκαμε για την υλοποίησή της, βλέποντας μπροστά μας μία πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, διευρύνοντας τον κύκλο συμμετοχής και αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας μας. Να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία».

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ζωντανές συνδέσεις με τα τηλεφωνικά Κέντρα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Καβάλα και βιντεοσκοπημένη παρουσίαση των υλικοτεχνικών μέσων που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι συναρμόδιοι δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς, όπως το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, οι εθελοντές χειριστές της αναβαθμισμένης Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», κυνοφιλικές ομάδες και οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Τέλος, και φέτος όπως κάθε χρόνο τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», έστειλαν το δικό τους βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:

Έτος 2019
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε 9.352 κλήσεις

Πρόληψη και ευαισθητοποίηση

  • 735 μαθητές,1.322 εκπαιδευτικοί και 1.027 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων

  • 129 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
  • 108 παιδιά εντοπίστηκαν
  • 8 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
  • 5 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

1ο Τετράμηνο 2020
Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» δέχτηκε 2.714 κλήσεις

Πρόληψη και ευαισθητοποίηση

  • 251 μαθητές, 550 εκπαιδευτικοί, 305 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων

  • 34 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
  • 30 παιδιά εντοπίστηκαν
  • 8 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
  • 3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

Διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων (18 έως 60 ετών)

  • 12 ενήλικες εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν.
  • 10 εντοπίστηκαν
  • 8 ενεργοποιήσεις του MISSING ALERT HELLAS

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:

Το 2019 η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε:

  • 328 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 86,5 %
  • 1562 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 37,6 %

Το 1ο πεντάμηνο του 2020 η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε:

  • 92 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 77,17%.
  • 330 εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 33,6%

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα  Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το 2019:

  • Στα τηλεφωνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις, πραγματοποιήθηκαν 55.284  κλήσεις για 7.582 υποθέσεις  εξαφανισμένων παιδιών
  • 55% των κλήσεων αφορούσαν υποθέσεις φυγής
  • 23% των κλήσεων αφορούσαν σε υποθέσεις γονικής αρπαγής
  • 3% των περιστατικών εξαφανίσεων αφορούσαν σε υποθέσεις  εξαφάνισης παιδιών μεταναστών και εφήβων

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC), το 2019:

  • Πραγματοποιήθηκαν 421.394 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ
  • 40.425 παιδιά εξαφανίστηκαν στον Καναδά
  • Περισσότερα από 80.000 εξαφανίζονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • 1.978 παιδιά παρέμειναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία
  • 25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία
  • 21.551 παιδιά εξαφανίστηκαν στη Νότια Κορέα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω χορηγούς για την ευγενική υποστήριξη της εκδήλωσης:

  • Zulu pixels για την παραγωγή
  • Νεανικό Πλάνο για τον υποτιτλισμό

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Tηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr