Το 2o Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival 2017, εγκαινιάζει τις δράσεις του στο Ρέθυμνο με την έκθεση Uncensored Books σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά.
Η έκθεση Uncensored Books φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενο και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα εντός των συστημικών αφηγήσεων της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της.
Πειραματιζόμενα με εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας και διαδράσεων με το ευρύ κοινό, πολλά από τα υπό παρουσίαση εδώ εκδοτικά πρότζεκτς εγείρουν γόνιμα ερωτήματα για το πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού. Διάφοροι από τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση (φωτογράφοι, editors, εκδότες, ακτιβιστές της εικόνας) ανακυκλώνουν και οικειοποιούνται εικόνες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διερευνήσουν νέους αφηγηματικούς τρόπους.
Άλλοι αναδεικνύουν, επωμίζονται και εκθέτουν μέσω των έργων τους τον τρόπο με τον οποίο σήμερα οι εικόνες χειραγωγούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του θεατή ως συνεργού στην επικύρωση και διάδοση του τελικού μηνύματος.
Η Uncensored Books είναι μια περιοδεύουσα έκθεση βασισμένη σε photobooks. Τα περιεχόμενά της ανανεώνονται και αναδεικνύονται σε επιτόπιες εικαστικές εγκαταστάσεις.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Lorenzo Tricoli και σε αυτήν συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Εικαστικές εγκαταστάσεις: Valentina Abenavoli (Akina Books), Francesco Amorosino (self-published), Julián Barón (KWY Ediciones), Lewis Bush (dummy/Brave Books), Edmund Clark (Here Press)Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Thobias Fäldt / Klara Källström (B-B-B-Books), Brad Feuerhelm (Chaco Books), Amak Mahmoodian (ICVL Studio / RRB Publishing), Carlos Spottorno (Astiberri Ediciones), Lorenzo Tricoli (Skinnerboox / D&Books), και Europe: An Illustrated Introduction to Migrants and Refugees.
Photobook πρότζεκτς: Patricia Almeida (Ghost Editions), Julián Barón (αυτοδημοσίευση / EditorialRM), Lukas Birk (self-published), Martín Bollati – Rigoberto Díaz Julián – Verónica Fieiras (Chaco Books), Alejandro Cartagena (αυτοδημοσίευση), Brad Feuerhelm (Paralaxe Editions), Ben Helton (αυτοδημοσίευση), Γιάννης Καρπούζης (μακέτα), Daniel Mayrit (Phree / RiotBooks), Christof Nuessli (Cpress), Elisabeth Tonnard (αυτοδημοσίευση), Jan Dirk Van Der Burg (αυτοδημοσίευση), Απόστολος Ζερδεβάς (μακέτα), και Fictional Journal.
Η επιμελήτρια, Νατάσσα Χριστιά, θα βρίσκεται στον χώρο της έκθεσης προκειμένου να ξεναγεί τους επισκέπτες και να τους παρακινεί να εμπλακούν ενεργά.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Εκθέσεων στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Κατά τη διάρκειά της θα γίνει ειδική ξενάγηση και επεξήγηση των έργων και εγκαταστάσεων από την επιμελήτρια (16 Σεπτεμβρίου) ενώ προγραμματίζεται και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η φωτογραφία μέσα από το βιβλίο.
Από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, η Νατάσσα Χριστιά διοργανώνει το σεμινάριο HELLOPHOTOGRAPHY: Σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία και παραγωγή: Εικαστικές εγκαταστάσεις, εκδόσεις και δίκτυα επικοινωνίας. Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Πολιτισμού, θα χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εκφάνσεις και το λεξιλόγιο της σύγχρονης φωτογραφίας. Για δηλώσεις συμμετοχών: contact@natashachristia.com
Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου, διοργανώνεται από την KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου και πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της MOTOROIL. Ξεκινάει τις δράσεις του για το 2017 με την Uncensored Books και θα συνεχίσει την παρουσία του με εκθέσεις, προβολές, workshops και δρώμενα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο 2018. Το κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο με κάποιες παράλληλες δράσεις στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Αθήνα.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα medphoto.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Τι είναι το ΜedPhoto Festival 2017-2018;
«Το να στοχαζόμαστε γύρω από την Ευρώπη σημαίνει να στοχαζόμαστε γύρω από ένα ανοιχτό ερώτημα», έλεγε ο Eric Hobsbawm το 2007 σε διάλεξή του στο Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Βαρκελώνης. Και τίποτα δεν είναι περισσότερο πραγματικό σήμερα από αυτή τη διαπίστωση.
Ο άνθρωπος της Ευρώπης μέσα στα χρόνια ανασυγκροτεί το ατομικό και το συλλογικό του πρόσωπο, σε έναν τόπο που κινείται διαρκώς μέσα από τη διαλεκτική προόδου και βαρβαρότητας. Χτισμένη πάνω στις μίξεις πολιτισμών, θρησκειών, γλωσσών, φυλών, λαών και ταυτόχρονα θεμελιωμένη πάνω στη χάραξη συνόρων, στην εγκαθίδρυση εθνών-κρατών, στις συγκρούσεις συμφερόντων, στους ανταγωνισμούς, στις ταξικές διαιρέσεις και φυσικά στην επιβολή της εκτός του γεωγραφικού της χώρου, η Ευρώπη είναι τόπος διαφορετικότητας και την ίδια στιγμή τόπος αποκλεισμού.
Υπαίτια και αποδέκτης εκτοπισμών, φαίνεται πλέον να διαμορφώνεται σε πεδίο διαπάλης ανάμεσα σε μια νεφελώδη «γηραιά» ταυτότητα και σε μια νέα ανθρωπογεωγραφία που ζυμώνεται μέρα με τη μέρα. Το MedPhoto Festival 2017-2018 | «Ευρώπη: τα πρόσωπα και ο τόπος», διερευνά τις νέες ταυτότητες/ετερότητες που δημιουργούνται εντός της ραγδαία μετασχηματιζόμενης ευρωπαϊκής επικράτειας, το αν πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια δυνάμει νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα ή αν αυτή έχει αποτύχει να υπάρξει, όπως διαπιστώνει πάλι ο Hobsbawm στην ίδια διάλεξη.
Από τότε που ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη από την Φοινίκη και την έφερε στην Κρήτη μεταμορφωμένος σε ταύρο, τα πάντα στην ήπειρο που πήρε το όνομα της όμορφης γυναίκας συνδέονται με την αρπαγή, τη σύγκρουση, την επιβολή, τη συνεχή μεταμόρφωση, τη σχέση του δυνατού με τον αδύναμο. Η Ευρώπη, ταλαντευόμενη διαρκώς, μέχρι και σήμερα, ανάμεσα στον ορθό λόγο και τον μύθο, διερευνάται τα τελευταία χρόνια από δημιουργούς στο χώρο των οπτικών τεχνών.
Οι ταυτότητες (identities) που συγκροτούν οι άνθρωποι στην ήπειρο αυτή σε σχέση με τις ραγδαίες μεταβολές αντιλήψεων και πρακτικών που συντελούνται σε επίπεδο έμφυλων, διαπροσωπικών, αλλά και ευρύτερα κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, συνιστά όλο και πιο συχνά ένα από τα θέματα της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας. Και αυτό εκφράζεται αφενός με μια εντεινόμενη τάση ενδοσκοπικής χρήσης του μέσου (intimacy) και αφετέρου, με μια απόπειρα κριτικής κατανόησης του τόπου (territory), με τις ποικίλες αποχρώσεις και σημασίες που μπορεί η έννοια αυτή να λάβει, ως τόπος μνήμης, ως έκφραση κρατικής κυριαρχίας, ως εξορία, ως γη, ως κόμβος συνάντησης, ως πεδίο πολεμικών συρράξεων, ως χώρος παραγωγής της ίδιας της εικόνας, ως μη-τόπος.
Τo MedPhoto Festival φιλοξενεί ένα μωσαϊκό φωτογραφικών projects από την περιοχή της Ευρώπης, που δοκιμάζουν να συμβάλουν στη διερεύνηση των αλλαγών αυτών, απεικονίζοντας το παλιό και το νέο πρόσωπο των ανθρώπων της Ευρώπης και σκιαγραφώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έτσι όπως διαμορφώνονται, σε μια προσπάθεια να εμπλακούν ενεργά στην ιστορία του τόπου και να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους της.
Ταυτόχρονα στέκονται κριτικά στον τρόπο με τον οποίο ένα μέρος της σύγχρονης φωτογραφίας αισθητικοποιεί τον κυρίαρχο λόγο και ανοίγουν το δρόμο για νέες ερμηνείες και κρίσιμες επανατοποθετήσεις. Η KOLEKTIV8, το συλλογικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που διοργανώνει το MedPhoto Festival, ως μια ευρεία συνάντηση φωτογράφων, επιμελητών, θεωρητικών, σχεδιαστών, συγγραφέων και ερευνητών από διαφορετικά πεδία, φιλοδοξεί μέσα από το φεστιβάλ να προωθήσει έναν ριζοσπαστικό κοινωνικό διάλογο αναφορικά με τα σύγχρονα αυτά ζητήματα που έρχονται στο προσκήνιο και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας κοινότητας.
Η Κρήτη γίνεται η αφετηρία του MedPhoto, καθώς αποτελεί πολιτισμικό σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο της Μεσογείου με σημαίνοντα ρόλο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης.
Η ένωση του Δία και της Ευρώπης στο Δικταίον Άντρο (ή, κατά άλλους, στη Γόρτυνα) της Κρήτης σηματοδοτεί την πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών, τη μετακίνηση ανθρώπων, την τόλμη του ανθρώπου να αγγίξει τον ουρανό και να αλλάξει τη γη. Όλο αυτό έχει απεικονιστεί από πολύ νωρίς στην Ιστορία και μέσω των απεικονίσεων αυτών έφτασε ο μύθος να γραφτεί. «Η Ιστορία αναλύεται σε εικόνες, όχι σε ιστορίες» έγραφε ο Walter Benjamin στο Arcades Project (Passagenwerk). Και η σύγχρονη φωτογραφία είναι εδώ για να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στο γράψιμο της Ιστορίας.
Δείτε τις δράσεις:
Σεπτέμβριος 2017 | Uncensored Books
Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει τις δράσεις του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με την έκθεση “Uncensored Books” σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενό και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα στις συστημικές αφηγήσεις της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της. Πειραματιζόμενα με νέα κανάλια επικοινωνίας, πολλά από τα εκδοτικά projects διερευνούν πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού, ενώ άλλα το πώς οι εικόνες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά ΜΜΕ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.
Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017 | Βραβείο
Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινά διαγωνισμός, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, για το βραβείο του Φεστιβάλ, με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής. Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνεται και φέτος μέσω της πλατφόρμας του Lens Culture, ενός από τους πιο δημοφιλείς κόμβους της σύγχρονης φωτογραφίας διεθνώς, ώστε να γίνεται εύκολα προσβάσιμη η διοργάνωσή μας σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος φωτογράφων. Χαρακτηριστικά, στον διαγωνισμό για το βραβείο του 1ου MedPhoto το 2016 συμμετείχαν 200 φωτογράφοι από 30 χώρες. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από φωτογράφους, θεωρητικούς και επιμελητές Έλληνες και ξένους. Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου και η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο.
Οκτώβριος 2017 |Συζήτηση-Προβολή
Προβολή και συζήτηση, στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, με καλεσμένους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτογραφικών εκδόσεων, σχετικά με σύγχρονες πρακτικές χρήσης της εικόνας.
Νοέμβριος 2017 |Η Κρήτη στον κόσμο
«Η Κρήτη στον κόσμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου με έργα Κρητών φωτογράφων -που ζουν είτε στην Κρήτη είτε σε χώρες της Ευρώπης- τα οποία συνδιαλέγονται επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ. Η έκθεση, παραγωγή του MedPhoto, συνδιοργανώνεται από το MedPhoto και την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), σε επιμέλεια του Μαρίνου Τσαγκαράκη και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΕΦΕΚ στο Ηράκλειο.
Δεκέμβριος 2017 | Saints and Outsiders
Από τις 4 ως τις 22 Δεκεμβρίου στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Δημήτρη Ραπακούση (Outsiders) και Πάνου Κέφαλου (Saints).
Ιανουάριος-Μάρτιος 2018 | Έκθεση: «Critical Archives III: Ταυτότητες»
Το έργο του Paul Graham «New Europe» που αναπτύχθηκε σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο (1988-1992), αποτελεί τη βασική επιρροή της κεντρικής έκθεσης του MedPhoto 2017-2018.
Η οπτική ευφυΐα με την οποία ο Graham ψηλαφεί τα αποτυπώματα του χρόνου στο σώμα της Ευρώπης, όχι μόνο αποτελεί οξυδερκή προοικονομία της σημερινής πολυσύνθετης πραγματικότητας της ηπείρου, αλλά επανανοηματοδοτεί στο σήμερα τη ρήση του Walter Benjamin: «Η Ιστορία αναλύεται σε εικόνες, όχι σε ιστορίες». Η έκθεση «Critical Archives III: Ταυτότητες» θα πραγματοποιηθεί, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο, με συμμετοχές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοξενώντας ένα μωσαϊκό φωτογραφικών projects που δοκιμάζουν να συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στην ήπειρο, απεικονίζοντας το παλιό και το νέο πρόσωπο των ανθρώπων της Ευρώπης και σκιαγραφώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έτσι όπως διαμορφώνονται.
Οι ταυτότητες που συγκροτούν οι άνθρωποι σε σχέση με τις μεταβολές σε επίπεδο έμφυλων, διαπροσωπικών και ευρύτερα κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, αλλά και μια κριτική κατανόηση του τόπου, της γης με τις ποικίλες αποχρώσεις και σημασίες που μπορεί η έννοια αυτή να λάβει, βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, Παύλου Φυσάκη και Δημήτρη Κεχρή.
Ιανουάριος 2018 |Blank Paper
Από τις 11 ως τις 31 Ιανουαρίου στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Julián Baron και Federico Clavarino από την κολεκτίβα Blank Paper (Ισπανία), σε επιμέλεια του Γιώργου Καραηλία, επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ.
Μάρτιος 2018 |Σεμινάρια και Ομιλίες, Έκθεση στην Αθήνα
Μια σειρά από διαλέξεις και workshops με εισηγητές έλληνες και ξένους φωτογράφους θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο και την Αθήνα, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης της φωτογραφικής εκπαίδευσης και με σκοπό την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή του κοινού με τη φωτογραφική πρακτική.
Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην Αθήνα η οποία θα αποτελεί επιλογή έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις τέσσερις μεγάλες εκθέσεις του 1ου MedPhoto. Επίσης, στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ανοιχτού χώρου με την ομάδα #Dysturb.
Περιπλανώμενη βιβλιοθήκη
Κεντρική στόχευση αποτελεί η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και ως βασικού πλαισίου παρατήρησης. Έτσι, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο που θα έχει νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς, θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια.
Το MedPhoto θα προχωρήσει σε συνεργασίες με δημοτικές, πανεπιστημιακές και δανειστικές βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Το ξεκίνημα θα γίνει από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, από τις ιστορικότερες στην Ελλάδα. Η συλλογή θα παραχωρηθεί στη βιβλιοθήκη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό. Πέρα, από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θα θέσει επιπλέον τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου. Οι έννοιες που διερευνώνται στα έργα της κεντρικής έκθεσης είναι παρούσες και στο περιεχόμενο των βιβλίων.
Οι ταυτότητες (identities) και οι συνεχείς μεταβολές τους, η εντεινόμενη τάση ενδοσκοπικής χρήσης του μέσου (intimacy) και ο τόπος (territory), ως γη, ως εξορία, ως μνήμη, ως έκφραση κρατικής κυριαρχίας, ως κόμβος συνάντησης, ως πεδίο συρράξεων, ως χώρος παραγωγής της ίδιας της εικόνας, ως μη-τόπος, όλα είναι μέρος της κοινής αφήγησης που συγκροτείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Έκδοση βιβλίου Έλληνα φωτογράφου
Το MedPhoto, ξεκινώντας από φέτος την εκδοτική του δραστηριότητα, θέτει ως βασικό στόχο να προχωρά κάθε χρόνο στην έκδοση μιας δουλειάς ενός έλληνα φωτογράφου και έτσι να συμβάλει σταδιακά στη συγκρότηση ενός σώματος εγχώριας φωτογραφικής βιβλιογραφίας. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.