O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας εκτάκτως τον λόγο στη Βούλη, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας (μομφής) κατά της κυβέρνησης.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση και πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στο χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίδα, στους νεκρούς της πανδημίας, αλλά και στην έξαραση της ακρίβειας.
“Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του λέγοντας πως “έχουμε υποχρέωση την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την κάνουμε δύναμη πολιτικής αλλαγής” σημειώνοντας πως “αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό”.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κακοκαιρία Ελπίδα λέγοντας πως “εδώ και πολλές μέρες κακοκαιρία έθαψε οριστικά το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη” περιγράφοντας μια κατάσταση για τους πολίτες “με κλειστούς δρόμους, χωρίς ρεύμα ακόμη και σήμερα” κι έναν “εξαφανισμένο αυτές τις δύσκολες ώρες πρωθυπουργό”.
Επισήμανε ότι η χιονόπτωση “έθαψε τις αυταπάτες ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση έχουν την δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους και τις ολιγωρίες”. Παράλληλα αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας πως “κάθε ώρα που μιλάμε και που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία 4 με 5 συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους” ενώ “χάνονται καθημερινά συνάνθρωποί μας που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν εδώ και 2 χρόνια είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ”, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για “διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει”.
Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για την πανδημία σημειώνοντας πως στην κυβέρνηση “αρνούνται να πάρουν μέτρα και έχουν αφήσει την κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόνων” να πλήττει τους πολίτες. Τέλος σημείωσε ότι “η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση από άποψη δικαιωμάτων και δημοσιογραφικής ελεύθερίας” μιλώντας για “ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής”.
Απαντώντας στον Αλέξης Τσίπρα ο παραβρισκόμενος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής.
Η διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό της Βουλής «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».
Επίσης “η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση”.
Τέλος «πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».