Πιστό στο ραντεβού του και φέτος, το Φεστιβάλ Αντίβαρο ανοίγει αυλαία και περιμένει τους απανταχού θεατρόφιλους να παρακολουθήσουν τις επτά παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο γνωστό και αγαπημένο πλέον, αυτοσχέδιο θέατρο της οδού Κριτοβουλίδου.
O στόχος του Φεστιβάλ είναι πάντα ο ίδιος: να γεφυρώσει τη θεατρική εμπειρία μιας μικρής νησιωτικής πόλης με την αντίστοιχη αθηναϊκή επιλέγοντας να προσφέρει στο κοινό του Ρεθύμνου μια σειρά παραστάσεων που άφησαν ζωηρό το στίγμα τους στη χειμερινή θεατρική Αθήνα.
Το φετινό Φεστιβάλ ξεκίνησε με την Ομάδα Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer) και την πολυμεσική παράσταση Frida Κι Άλλο, έναν video-art μονόλογο, στον οποίο, η Κατερίνα Δαμβόγλου αναλαμβάνει το ρόλο της Μεξικανής ζωγράφου ενώ ο Robin Beer επιστρατεύει τις μαγικές δυνατότητες της τεχνολογίας δημιουργώντας, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ζωντανά, ήχο και βίντεο.
Τη σκυτάλη παίρνει στις 4 Μαρτίου (19:00 & 21:00) ο Δημήτρης Δημόπουλος, ένας από τους πρώτους και πιο αγαπητούς εκπροσώπους του stand-up comedy στην Ελλάδα. Ο ηθοποιός, που φέτος κλείνει τα είκοσι χρόνια παρουσίας στο stand-up comedy, θα παρουσιάσει ένα Ανθολόγιο κειμένων από τα πρώτα του βήματα, τους δύο μονολόγους του (Αντί Διδακτορικού, Υπερπαραγωγή) και αναπάντεχα συμβάντα από τις παραστάσεις του.
Στις 9, 10 και 11 Μαρτίου, η Ιώ Βουλγαράκη καταδύεται στον σκοτεινό κόσμο της Βιρτζίνια Γουλφ, διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το Ορλάντο, ένα κείμενο της Βρετανίδας συγγραφέα, το οποίο αγγίζει όλα αυτά που είναι μεταβλητά γύρω από τον άνθρωπο, αναδεικνύοντας εν τέλει και τον ίδιο ως μεταβλητή.
Η Αμαλία Καβάλη ερμηνεύει τον ομώνυμο, πολυσύνθετο ρόλο, ο οποίος, διευρύνει τους ορίζοντες της μνήμης, του φύλου, της ανάγκης για επικοινωνία και της αποτυχίας της ανθρώπινης φύσης.
Στις 17 και 18 Μαρτίου, έχει σειρά η Δεσποινίς Τζούλια του Α. Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη και με πρωταγωνιστές την ίδια, την Ελεάννα Παναγουλέα και τον Λάζαρο Βαρτάνη.
Τρεις άνθρωποι, πρωταγωνιστές της δικής τους «τραγωδίας», ορίζουν τον τρόπο ζωής τους μέσα από αυστηρούς κανόνες και καθορισμένες συμπεριφορές, πάντα σε συνάρτηση με την τάξη και το φύλο, τις κοινωνικές συνθήκες και τις προκαταλήψεις, που, ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπαγορεύουν, να εγκλωβίζουν και να βασανίζουν.
Στις 20 και 21 Μαρτίου, το γνωστό διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη Ο Γάμος του Καραχμέτη, ζωντανεύει στη σκηνή με τις σκηνοθετικές οδηγίες της Όλιας Λαζαρίδου. Οι ηθοποιοί Ιφιγένεια Γρίβα και Νίκος Χαλδαιάκης πρωταγωνιστούν σε μια συναρπαστική ιστορία που λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας και της οποίας, το τέλος, αποκαλύπτει το κλειδί για το μυστήριο της αγιότητας σε έναν κόσμο σκληρό και παράλογο.
Η αυλαία των αθηναϊκών παραστάσεων κλείνει με έναν μονόλογο, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα Μάρτυς μου ο Θεός, στις 26 και 27 Μαρτίου, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη στον ρόλο ενός άνεργου πενηντάρη, του Χρυσοβαλάντη, ο οποίος εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα. Όλοι – οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του – τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.
Το φετινό Φεστιβάλ θα κλείσει με την καθιερωμένη παράσταση της Ομάδας Αντίβαρο που έχει προγραμματιστεί για τις 27, 28 και 29 Απριλίου και για τις 4, 5 και 6 Μαΐου αντίστοιχα. Ο Μανώλης Σειραγάκης σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο Έκβους του Βρετανού συγγραφέα Πήτερ Σάφερ, το οποίο έχει μεταφραστεί από την ίδια την Ομάδα Αντίβαρο. Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ και το Παρίσι, το 1976, ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 1977 από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Ο Σάφερ εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός, την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου που, χωρίς προφανή λόγο, έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων. Ο ψυχίατρος Μάρτιν Ντάισαρτ, λέει πολλές αλήθειες και η ανατροπή των βεβαιοτήτων του ως επιστήμονα και ως ώριμου άντρα αντιδιαστέλλεται με την διαφορετικού είδους έκπληξη του 17χρονου δράστη Άλαν Στρανγκ, καθώς και οι δύο ανακαλύπτουν βήμα βήμα την πολυπλοκότητα του εαυτού τους και γενικότερα της ανθρώπινης φύσης.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Tηλ. κρατήσεων: 6988399325
e-mail: theatroantivaro@gmail.com
facebook: Θέατρο Αντίβαρο – FestivalAntivaro / φεστιβάλ αντίβαρο
instagram: @theatroantivaro
Το Φεστιβάλ Αντίβαρο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνoυ.
Όλες οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης, Κριτοβουλίδου 15-17, Ρέθυμνο, ώρα 21:00.