Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς (και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται) θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ.
Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.
Η παραγόμενη ενέργεια από τα δύο έργα θα είναι 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια της Κρήτης) και θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης.
Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 18 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 180 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) .
Αναλυτικά:
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς, με ανεμογεννήτριες ύψους 125 (εκατόν είκοσι πέντε!) μέτρων, στις εξής περιοχές:
Δήμος Ρεθύμνου:
ΑΓΚΑΛΗ- ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ (εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ
ΚΟΥΠΟΣ- ΦΕΓΓΑΣ-ΧΑΛΕΠΑ (αιολικός σταθμός που καταλήγει στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ
Σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου:
- ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ (νοτίως των Χαρκίων) 16 Α/Γ
- ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ (μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου) 9 Α/Γ
Σύνορα δήμων Ρεθύμνου – Αγ. Βασιλείου:
- ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ (ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά) 12 Α/Γ
Δήμος Αγ. Βασιλείου:
- ΠΡΑΣΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΟΡΦΕΣ(ανάμεσα σε Καρίνες, Λαμπινή, Σπήλι) 13 Α/Γ
- ΚΟΥΡΟΥΠΑ-ΞΗΡΟΝ (εκατέρωθεν του Κουρταλιώτη!) 4+4 = 8 Α/Γ
Η εταιρεία ΕΛΙΚΑ εγκαθιστά εννέα αιολικούς σταθμούς με ανεμογεννήτριες ύψους 100 (εκατό!) μέτρων στις εξής περιοχές:
Δήμος Αμαρίου
- Περιοχή Βισταγής : ΤΣΟΥΝΕΣ 13 Α/Γ , ΜΥΙΝΑ 12 Α/Γ, ΙΔΗ 13 Α/Γ
- Βορειοδυτικά Γερακαρίου, Μέρωνα : ΚΑΤΣΟΝΥΧΙ 15 Α/Γ
- Στο όρος Κέδρος και σύνορα δήμων Αμαρίου – Αγ . Βασιλείου: ΣΩΡΟΣ 5 Α/Γ, ΑΓΚΑΘΙ 12 Α/Γ, ΚΕΔΡΟΣ 15 Α/Γ
Δήμος Μυλοποτάμου:
- ΣΤΕΦΑΝΙ 8 Α/Γ, ΚΟΥΛΟΥΚΩΝΑΣ 9 Α/Γ .
Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m)
Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των «αιολικών επενδύσεων» είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών.
Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.
Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης. Ενας από αυτούς τους υποσταθμούς εγκαθίσταται στο Μοναστηράκι Αμαρίου, παραδοσιακό οικισμό και χώρο αρχαιολογικών ανασκαφών!
Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!
Αυτές οι ΜΠΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 20 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι απόλυτα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Και οι 10 Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 16 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει όλοι αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.
Απέναντι σ΄αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική.
Και η αντίθεση αυτή κορυφώνεται καθώς βγαίνουν στο φως οι σελίδες με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Μέσα στο γενικευμένο πλιάτσικο προς όφελος των «επενδυτών» περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση έως το τέλος του 2015 ενός νέου πλαισίου για τη περαιτέρω στήριξη και προώθηση των ΑΠΕ. (Ν. 4336 ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015, σελίδα 1029).
Αυτά τα καταστροφικά μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Θέλουμε ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά .
Τα αρπακτικά των βΑΠΕ, οι πολιτικοί που τα στηρίζουν και οι ελάχιστοι δακτυλοδεικτούμενοι τοπικοί παρατρεχάμενοί τους, ας καταλάβουν μια για πάντα ότι ο κρητικός λαός θα σταθεί απέναντί τους σύσσωμος και θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο την γη και το μέλλον των παιδιών του.
Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ