ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

8ο AMARI GREEN FESTIVAL: Η Αμαριώτικη αγκαλιά χώρεσε όλη τη Κρήτη!

8ο AMARI GREEN FESTIVAL: Η Αμαριώτικη αγκαλιά χώρεσε όλη τη Κρήτη!

Η μεγάλη Αμαριώτικη αγκαλιά χώρεσε μέσα της όλη την Κρήτη! Για τέσσερις ημέρες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο 8ο Amari Green Festival, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 24 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου!

Οι Αμαριώτες άνοιξαν για ακόμη μια χρονιά την καρδιά τους και τα σπίτια τους για να υποδεχτούν τους εκλεκτούς επισκέπτες, να τους κεράσουν και να τους δείξουν την ομορφιά και τον πλούτο του τόπου τους. Ένα πρόγραμμα γεμάτο συναυλίες, θέατρα, εκθέσεις υφαντών, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές ημερίδες, γαστρονομικές επιδείξεις και δρώμενα, φυσιολατρικές πεζοπορικές διαδρομές, ψυχαγώγησαν και διασκέδασαν τον κόσμο.

Το Amari Green Festival αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης και υλοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η διοργάνωση είχε επίσης την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.

Συναυλίες

Το μουσικό πρόγραμμα του Amari Green Festival 2023, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό, με σπουδαίες καλλιτεχνικές συναυλίες. Τα σχήματα «Τα παραδοσιακά Πνευστά της Κρήτης» ζωντάνεψαν παλαιούς μελωδικούς σκοπούς, αρχέγονα όργανα και ηχοχρώματα και τους Topos που συνδύασαν το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ «Η Κρήτη φιλοξένησε τις λύρες της Κρήτης στο Αμάρι» σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από τη Θράκη και τον Πόντο στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη!

Την βραδιά αυτή πλαισίωσαν χορευτικά ο παραδοσιακός σύλλογος «ΑΚΡΗΤΕΣ», χορευτές από τα τμήματα χορού του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου καθώς και από την Εύξεινος Λέσχη Ηρακλείου και το σύλλογο Βορειοελλαδιτών Ορφέας που με το χορό τους ζωντάνεψαν μνήμες και σημαντικές στιγμές από μεγάλα γλέντια και χαρές της Ελλάδας και του τόπου μας. Στο τέλος της βραδιάς κοινό και χορευτές έγιναν ένα μαγεμένοι από τους ήχους των Λυρών της Ελλάδας!

Οι φωνές και οι μουσικές τους πλημύρισαν τις Αμαριώτικες νύχτες, με φόντο τον Ψηλορείτη και το ολόγιομο φεγγάρι!

Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας

Η φύση, ο πολιτισμός και η ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνίστησαν φέτος με τρεις φυσιολατρικές πεζοπορικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώθηκαν σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου.

Από το χωριό Αποδούλου ξεκίνησε η πρώτη πεζοπορική διαδρομή για Καλουφκά και Άι Γιώργη Ξιφιφόρο. Στη συνέχεια σειρά είχε η γνωριμία με την Αμαριώτικη φύση και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μαγευτικό τοπίο του φαραγγιού της Πατσού το οποίο είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Ακολούθησε αμπελουργικός περίπατος στον αμπελώνα της Πατσού και στο Οινοποιείο Κουρκουλού για γευσιγνωσία οίνου.

Από το χωριό Νίθαυρη έγινε ανάβαση 4×4 σε υψόμετρο 700 μέτρων και ξενάγηση στο σπήλαιο Νοτικής Τρύπας Paul Faure. Στο χωριό Φουρφουρά έγινε η τρίτη και τελευταία πεζοπορική διαδρομή για Ώχρα.

Ανταμώσαμε, περπατήσαμε και γνωρίσαμε τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου μας.

Εκθέσεις Υφαντών

Τα  Αμαριώτικα υφαντά βγήκαν από τα μπαούλα! Οι νοικοκυράδες των χωριών του Αμαρίου άνοιξαν τις κασέλες τους, κρέμασαν τα υφαντά στα μπαλκόνια τους γεμίζοντας χρώμα τις γειτονιές τους και ξυπνώντας αναμνήσεις των νεανικών τους χρόνων. Παράλληλα με γούστο και μεράκι δημιουργήθηκαν εκθέσεις υφαντικής σε χώρους των Πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίες αποτέλεσαν φόρο τιμής στις μανάδες, τις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες για τον κόπο τους αφήνοντας το δημιουργικό αποτύπωμα στο χωριό τους, την περιοχή και στο Αμάρι στον αιώνα τον άπαντα!

Εικαστικά δρώμενα – Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους έκλεψαν την παράσταση!

Τα παιδιά επιδόθηκαν σε κατασκευές και ζωγράφισαν εμπνευσμένα από τα εκθέματα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, τα απολιθώματα ζώων και το φυσικό τοπίο, ύφαναν το δικό τους αργαλειό με νήματα και υφάσματα γνωρίζοντας την τεχνική της ύφανσης!!! Από το άξεστο μαλλί κατασκεύασαν το νήμα. Έπειτα ξεκίνησε το ταξίδι της υφαντουργίας! Όλες οι ηλικίες γνωρίστηκαν. Και άλλες θυμήθηκαν τον αργαλειό.

Στη Βισταγή τα παιδιά διδάχθηκαν την τέχνη του πηλού, έμαθαν από τους μεγάλους παλιά παραδοσιακά παιχνίδια και τους έδειξαν και αυτά με τη σειρά τους παιχνίδια που παίζουν εκείνα σήμερα ενώ οι νοικοκυρές και οι γιαγιάδες του χωριού πρόσφεραν παραδοσιακά κεράσματα.

Ημερίδες

Στην πλατεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ενημερωτικές ημερίδες.  Στην ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Αμάρι. Αλυσίδα αξίας των προϊόντων στον Ψηλορείτη», παρουσιάστηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του branding του Γεωπάρκου της UNESCO, οι δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, οι σημαντικές δυνατότητες διεύρυνσης του δικτύου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του Γεωπάρκου και τα 38 χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Στην ημερίδα με θέμα: «Γεωλογικές μεταμορφώσεις στην Κρήτη και την περιοχή», επιστήμονες παρουσίασαν τις γεωλογικές μεταβολές των τελευταίων 15.500.000 ετών και συζήτησαν με τον κόσμο τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Στις ημερίδες «Δυνατότητα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο κά) στο Αμάρι» και «Προοπτική εκτεταμένης καλλιέργειας χαρουπιάς στην περιοχή» συζητήθηκε η δυνατότητα και τα οφέλη εναλλακτικών καλλιεργειών στην περιοχή.

Στις ημερίδες με θέμα «Ψηφιακές διαδρομές» και «Παρουσίαση των ιστοσελίδων discoveramari & game.discoveramari.gr» παρουσιάστηκε το έργο του Δήμου Αμαρίου για την ψηφιποίηση – παρουσίαση του ανάγλυφου της περιοχής, των πεζοπορικών διαδρομών, του ιστορικού, αρχαιολογικού και βυζαντινού αποτυπώματος της περιοχής ενώ παρουσιάστηκε το site μέσω του οποίου οι μικροί μας φίλοι μέσω της τεχνολογίας και του παιχνιδιού μπορούν να μάθουν για την περιοχή και της ιστορία της περιοχής.

Στην ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση σύγχρονων και καινοτόμων προϊόντων της Αμαριώτικης Γης» η εταιρεία ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ παρουσίασε  τη νέα σειρά καινοτόμων προϊόντων της, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με το ΑΠΘ.

Στην ημερίδα με θέμα «Ενεργός Γήρανση και ζητήματα τρίτης ηλικίας» παρουσιάστηκε μία ολιστική προσέγγιση της τρίτης ηλικίας, της καθημερινότητας, των αναγκών, των προβλημάτων των ηλικιωμένων και της ανάγκης προστασίας, προαγωγής της υγείας και ενεργοποίησης του γηραιού πληθυσμού με την προοπτική ενεργούς γήρανσης και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή την κατεύθυνση. Επίσης παρουσιάστηκε και η επίδραση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας στην ταξιδιωτική εμπειρία.

Τέλος, στην ημερίδα με θέμα: «Ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ Αμαρίου» έγινε ενημέρωση για τη ΜΕΑ, τις δυνατότητες, την αξιοποίηση της, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα και τα οφέλη από τη λειτουργία της ενώ οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της.

Γαστρονομία

Στην πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων παρουσιάστηκε η διαδικασία της παραδοσιακής τυροκόμησης και στη συνέχεια οι επισκέπτες μας είχαν τη δυνατότητα να γευτούν τις παραδοσιακές Αμαριώτικες πίτες όπως μυζηθρόπιτες, σαρικόπιτες, τυρόπιτες κ.α., προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροχωρίου και των νοικοκυράδων του χωριού.

Φωνές – Η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο

Συζητήσαμε για την προφορική ιστορία, τη διάδοση και την ανάδειξη του άυλου πολιτισμού ορίζοντας θεματικές ενότητες η εκπαίδευση στην Κρήτη, Εργασία – Απασχόληση, καθημερινή ζωή και ο ρόλος της γειτονιάς, του χωριού, το τοπίο στο Αμάρι: αυλές, δρόμοι, πλατείες, μνημεία, αντικείμενα και κειμήλια μνήμης και διατροφή και διασκέδαση στο Αμάρι με συμμετοχές επιστημόνων, ερευνητών, ενεργών πολιτών από Παντάνασσα, Βολιώνες, Αποδούλου, Μέρωνα, Απόστολοι, Φουρφουρά, Άνω Μέρος, Μεσονήσια, Βισταγή και ορίσαμε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων μέχρι τέλος του έτους.

Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού:

«Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συναυλίες, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, εξορμήσεις στην Αμαριώτικη φύση, γνωριμία με την γαστρονομίας της περιοχής μας, ημερίδες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους, το 8ο Amari Green Festival, αποτέλεσε και φέτος μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην ύπαιθρο, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας. Θέλω να συγχαρώ και δημόσια τον πρόεδρο και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που για άλλη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, προσφέροντας σε όλους ένα πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο σύνολο των μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων και των εθελοντών, για την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά, καθώς για τέσσερις μέρες αποτέλεσαν την ψυχή του φεστιβάλ».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης δήλωσε: «Οι Αμαριώτες έδειξαν για ακόμη μια χρονιά τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους, την εξωστρέφεια και την αγάπη για τον φιλοξενούμενο, για τον επισκέπτη.  20 καλλιτέχνες, 30 επιστήμονες, 40 χορευτές, 30 συνεργάτες και εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τους επισκέπτες μας. Το 8ο Amari Green Festival κατάφερε να κινητοποιήσει για να συμμετάσχουν 13 Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Αμαρίου και πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 10 χωριά με κέντρο το Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων. Στο Αμάρι χτύπησε και πάλι η καρδιά της Κρήτης και ήδη αυτός ο χτύπος μας καλεί για να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε την επόμενη διοργάνωση του 2024. Ευχαριστώ, ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν, τους χορηγούς μας και φυσικά εκείνους που μας τίμησαν με την παρουσία τους»!

Οργανωτική Επιτροπή

  • Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης:  Αντιπρόεδρος  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρίου.
  • Γαλάτιος Μοσχονάς : Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Στέλλα Βασιλάκη: Πρόεδρος Αμάρι Μ.Α.Ε ΟΤΑ
  • Παύλος Κουρκουλός, Αντιδήμαρχος
  • Ασημένια Ιερωνυμάκη: Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού 

Γραμματειακή Υποστήριξη – υπεύθυνη εθελοντών: Δημητράκη Ελένη

FaceBook: www.facebook.com/amarigreenfestival/