Η καρδιά της Κρήτης χτύπησε δυνατά στο 9ο Amari Green Festival, που πραγματοποιήθηκε από 19 έως 22 Ιουλίου στο γραφικό Δήμο Αμαρίου. Για τέσσερις ημέρες, το πανέμορφο Αμάρι μεταμορφώθηκε σε ένα ζωντανό καμβά παράδοσης και πολιτισμού, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Οι Αμαριώτες υποδέχτηκαν τους επισκέπτες με ανοιχτές αγκαλιές και ζεστά χαμόγελα, προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας. Το φεστιβάλ περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που συνδύαζε μουσικές συναυλίες, προβολές ταινιών, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών αντικειμένων, εκθέσεις και φυσιολατρικές πεζοπορίες και πρωτάθλημα 5×5. Οι παραδοσιακές εκδηλώσεις και οι πολιτιστικές δραστηριότητες έδωσαν μια νότα γιορτής και κοινότητας.
Οι μουσικές βραδιές ήταν μαγευτικές, γεμάτες πολιτιστική παράδοση, υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, δημιουργώντας μια μαγευτική ατμόσφαιρα που πλημμύρισε τις Αμαριώτικες νύχτες με ήχους και μελωδίες από όλη την Ελλάδα.
Οι πεζοπορικές διαδρομές αποκάλυψαν τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου, με επισκέψεις σε ιστορικά σημεία όπως το φαράγγι της Πατσού και το σπήλαιο Νοτικής Τρύπας Paul Faure, ενώ οι ξεναγήσεις σε οινοποιεία και ελαιώνες πρόσφεραν γευστικές εμπειρίες.
Στις εκθέσεις γαμήλιας φωτογραφίας και παραδοσιακών προικιών, οι επισκέπτες ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, ανακαλύπτοντας έθιμα και παραδόσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, τα εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού προσέφεραν δημιουργικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους διοργανωτές, τους εθελοντές και τους επισκέπτες, υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων φεστιβάλ για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Το 9ο Amari Green Festival δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση, αλλά μια ζωντανή γιορτή της κρητικής παράδοσης και φιλοξενίας, αφήνοντας ανεξίτηλες αναμνήσεις σε όλους όσους το επισκέφτηκαν.
Το Amari Green Festival αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου και υλοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η διοργάνωση είχε επίσης την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, του ΕΛΜΕΠΑ, της ΕΣΕΕ, του Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού».
Συναυλίες
Το μουσικό πρόγραμμα του AmariGreenFestival 2024, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό, με σπουδαίες καλλιτεχνικές συναυλίες. Η συναυλία του Σαββάτου «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος» με αφορμή το γάμο και τα ποικίλα έθιμα του ανά την επικράτεια μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς μας ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα: από την Κρήτη, στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και το Αιγαίο! Την εκδήλωση πλαισίωσε χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «ΑΚΡΗΤΕΣ».
Την Τρίτη μέρα του φεστιβάλ το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» με την παρουσίαση των εθίμων του Γάμου τύλιξε γύρω της την κλωστή της μουσικής παράδοσης και με μοναδικό τους όργανο τις ανθρώπινες φωνές και όπλο την πολυφωνία μας ταξίδεψαν στην κρητική παράδοση με την παρουσίαση των εθίμων του γάμου μκιας άλλης εποχής. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Παραδοσιακός Σύλλογος «ΕΡΩΦΙΛΗ».
Στη συνέχεια η Νίκη Ξυλούρη και οι CRETAN WINDS ταξίδεψαν τον κρητικό ΑΝΕΜΟ σε όλη την Ελλάδα! Μία μουσική συνεργασία με ιδιαίτερα πνευστά και ήχους από το παρελθόν παρουσίασαν μια φρέσκια και σύγχρονη ματιά στη δημοτική μας μουσική συνθέτοντας ένα μοναδικό σκηνικό μας ταξίδεψαν μουσικά σε όλη την Ελλάδα!
Το μουσικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έκλεισε με τη συναυλία του Στέλιου Σταματογιαννάκη «Συμπέθεροι από τον Άη Βασίλη» και η αυλαία έκλεισε με το συγκρότημα του Μανώλη Κονταρού «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα». Στο τέλος της βραδιάς κοινό και εθελοντές έγιναν ένα μαγεμένοι από τους ήχους της Κρητικής Μουσικής!
Οι φωνές και οι μουσικές τους πλημύρισαν τις Αμαριώτικες νύχτες, με φόντο τον Ψηλορείτη και το ολόγιομο φεγγάρι!
Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας
Η φύση, ο πολιτισμός και η ιστορία του Αμαρίου πρωταγωνίστησαν φέτος με τέσσερις φυσιολατρικές πεζοπορικές εκδρομές και ξεναγήσεις, που διοργανώθηκαν σε διάφορα σημεία και χωριά του Δήμου.
Από το χωριό Γερακάρι ξεκίνησε η πρώτη πεζοπορική διαδρομή για το εσπερινό του Προφήτη Ηλία. Στη δεύτερη πεζοπορική διαδρομή πραγματοποιήθηκε ανάβαση από τη Λοχριά στον «Κάρταλο» σε υψόμετρο 720m με απεριόριστη θέα στον κάμπο της Μεσσαράς και τη νοτιοανατολική πλευρά του Ψηλορείτη! Στο χωριό Φουρφουρά έγινε η τέταρτη πεζοπορική διαδρομή για Ώχρα.
Στη συνέχεια σειρά είχε η γνωριμία με την Αμαριώτικη φύση και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μαγευτικό τοπίο του φαραγγιού της Πατσού το οποίο είναι γνωστό για το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, που κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε λατρευτικό σπήλαιο αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή. Ακολούθησε αμπελουργικός περίπατος στον αμπελώνα της Πατσού και στο Οινοποιείο Κουρκουλού για γευσιγνωσία οίνου.
Την προηγούμενη μέρα έγινε ξενάγηση στο κτήμα ΚΟΤΣΙΦΗ με θέα το μαγευτικό τοπίο του Φράγματος των Ποταμών και ακολούθησε τεστ γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Τέλος, από το χωριό Νίθαυρη έγινε ανάβαση 4×4 σε υψόμετρο 700 μέτρων και ξενάγηση στο σπήλαιο Νοτικής Τρύπας PaulFaure.
Ανταμώσαμε, περπατήσαμε και γνωρίσαμε τις κρυμμένες ομορφιές του τόπου μας κάνοντας γνωστή την Αμαριώτικη φιλοξενία.
Εκθέσεις Γαμήλιας Φωτογραφίας
Ξεκλειδώσαμε το σεντούκι του χρόνου με τις αναμνήσεις του γάμου μιας άλλης εποχής! Μία νοσταλγική αναδρομή στο γάμο μέσω φωτογραφιών ενός αιώνα (1870-1970) ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις προικιών της νύφης και με πολύ μεράκι ζυμώθηκε το παραδοσιακό ψωμί του γάμου και τα παραδοσιακά ξομπλιαστά κουλούρια του γάμου σκορπίζοντας μυρωδιές και ξυπνώντας αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής.
Εικαστικά δρώμενα – Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους έκλεψαν την παράσταση!
Μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν στην κατασκευή της παραδοσιακής κούκλας – κουτσούνας σε ένα δημιουργικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής παραδοσιακής κούκλας, στην τεχνική και την εξέλιξή της.
Στον πιθαρόλακο μικροί και μεγάλοι έμαθαν σύλλεξαν χώμα και στη συνέχεια Βισταγή διδάχθηκαν τη διαδικασία παρασκευής και την τέχνη του πηλού κατασκευάζοντας το δικό τους πήλινο αντικείμενο.
Πρωτάθλημα 5Χ5
Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5Χ5 μετά των χωριών του Δήμου μας στα γήπεδα του Πλατάνου, του Φουρφουρά, του Μέρωνα ενώ ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Γυμνασίου Συβρίτου. Συμμετείχαν οι ομάδες Αποδούλου, Νίθαυρης/Αγίου Ιωάννη, Φουρφουρά, Θρόνους/Αποστόλων, Βισταγής, Μέρωνα και των Άμπαλων Αμαρίου. Στον τελικό επικράτησε το Αποδούλου επί του Φουρφουρά με σκορ 8-6.
Ημερίδες
Στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τη διαχείριση υδάτων και για την Αναγεννητική Γεωργία.
Στο Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά οι ομιλίες αφορούσαν το Γεωπάρκο Ψηλορείτη και τα επιχειρηματικά βήματα της UNESCO, τις απαντήσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και την καταγραφή της προφορικής ιστορίας.
Στο Γερακάρι πραγματοποιήθηκε ομιλία με ειδικό αφιέρωμα στο Θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι στον 20ο αιώνα με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο Κρητικό επαγγελματία ηθοποιό Σάββα Γενεράλη.
Στην πλατεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ενημερωτικές ημερίδες για την κυκλική οικονομία, την οικογένεια και την κοινωνία μέσα από τα τραγούδια και τις ευχές του γάμου, το στολισμό της νύφης, τη βιολογική παραγωγή, την αμπελουργία, τις καλλιεργήσιμες ποικιλίες χαρουπιάς στην Κρήτη και τη διάκρισή τους με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έχουν συμβεί στην οικογένεια και τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και τέλος παρουσιάστηκαν οι δράσεις Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αμαρίου.
Γαστρονομία
Στον Άγιο Ιωάννη με πολύ κέφι και μεράκι ζυμώθηκε και φουρνίστηκε το παραδοσιακό ψωμί του γάμου ενώ στην πλατεία των Μεσσονησίων παρουσιάστηκε η διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών ξομπλιαστών κουλουριών του γάμου, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη και Μεσσονησίων αντίστοιχα και των νοικοκυράδων των χωριών.
Ακολουθεί η δήλωση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού:
«Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε και φέτος το 9ο AmariGreenFestival. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιελάμβανε συναυλίες, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, εξορμήσεις στη φύση του Αμαρίου, ημερίδες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, το φεστιβάλ αποτέλεσε για άλλη μια χρονιά μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στην ύπαιθρο, τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, καθώς και το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας.
Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στον πρόεδρο κ. Μανώλη Ψαρουδάκη και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, που για άλλη μια χρονιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας ένα εξαιρετικά ποιοτικό αποτέλεσμα. Επίσης, θα ήθελα να πω άλλη μια φορά δημόσια, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους εθελοντές, που με την ανιδιοτελή προσφορά τους αποτέλεσαν την ψυχή του φεστιβάλ για τέσσερις ημέρες. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο των καλλιτεχνών και ομιλητών, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους για την προσφορά τους και την άψογη συνεργασία τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ, καθιερώνοντας το ως θεσμό σε ολόκληρη την Κρήτη.
Η προσφορά τέτοιων φεστιβάλ και εκδηλώσεων για τον τόπο μας είναι ανεκτίμητη, καθώς αναδεικνύουν τον πλούτο της περιοχής μας και αποτελούν μια μοναδική εμπειρία να έρθουμε όλοι σε επαφή με την παράδοση και να γνωρίζουμε καλύτερα το πανέμορφο και φιλόξενο Αμάρι!».
Οργανωτική Επιτροπή
Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης: Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Γραμματειακή Υποστήριξη – υπεύθυνη εθελοντών: Δημητράκη Ελένη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Βαμιεδάκη Βίκη
FaceBook: www.facebook.com/amarigreenfestival/