ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ποιος θα πληρώσει την ταμπακιέρα του ΧΥΤΑ Αμαρίου

Μανουσάκης Κωστής
Μαθηματικός, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό «ΑΜΑΡΙ – νέα πορεία»
του Παντελή Μουρτζανού

κωστής μανουσάκηςΕρμητικά κλειστές κρατά τις πόρτες της εταιρείας ΑΜΑΡΙ Α.Ε. τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αμαρίου, μοναδικός μέτοχος και διοικητής της. Χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χωρίς να κοινοποιεί οικονομικά  στοιχεία και χωρίς να κάνει γνωστό έστω τον ετήσιο απολογισμό, συνεχίζει να προκαλεί με την κακοδιαχείριση και τις σκανδαλώδεις αποφάσεις της.

Δεν θα αναφερθώ καθόλου, ούτε στο πού πάνε τα χρήματα τα οποία εισπράττονται, ούτε στο γιατί έχουμε εξωτερική εταιρεία που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ, ούτε για το πόσα ευρώ «μπαίνει μέσα» το Πάνακρον.

Θα πω μόνο για την ταμπακιέρα, που κάποιος θα πρέπει να την πληρώσει…

Τα έσοδα της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τους τέσσερις Δήμους του Νομού Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης, το Δήμο Μυλοποτάμου, το Δήμο Αγίου Βασιλείου και το Δήμο Ανωγείων, οι οποίοι εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Από το 2012, για άγνωστους λόγους, η ΑΜΑΡΙ Α.Ε. προχώρησε σε εκπτώσεις σχεδόν στο σύνολο των Δήμων. Για την ακρίβεια, μόνο ο Δήμος Αγίου Βασιλείου αύξησε το ετήσιο ποσό που πληρώνει.

Όλοι οι άλλοι Δήμοι κατάφεραν να μειώσουν τα ποσά που πληρώνουν κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ. Θα περίμενε κανείς, οι χρεώσεις να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το έτος και τις ιδιαιτερότητες του. Αυτό όμως δεν έγινε.

Και πως αλλιώς να εξηγηθεί η μείωση στο Δήμο Ρεθύμνου, από 621.000 το 2012 σε 590.000 το 2013;

Γνωρίζουμε όλοι τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού κατά το 2013. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας ήρθαν περίπου 15,5% περισσότεροι επισκέπτες το 2013 από ότι το 2012. Όλοι γνώριζαν ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Η Αμάρι Α.Ε. όμως θεώρησε ότι πρέπει να μειώσει το ετήσιο ποσό του Δήμου Ρεθύμνης κατά 31.000 ευρώ. Τα σκουπίδια που άφησαν στον ΧΥΤΑ Αμαρίου οι κατά 15,5% περισσότεροι τουρίστες όμως ποιος θα τα πληρώσει;

Βλέποντας την αυξανόμενη κίνηση των τουριστών ο Δήμος Ρεθύμνης προχώρησε ακόμα παρακάτω. Και πολύ καλά έπραξε κατά τη γνώμη μου, γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Δημοτών του. Πραγματοποίησε Ανοιχτό Διεθνή διαγωνισμό, όχι για ένα αλλά για δύο χρόνια (2014 – 2015), προϋπολογισμού 1.238.000 (τα ποσά είναι χωρίς ΦΠΑ), δηλαδή 619.000 ευρώ για κάθε έτος.

Πότε έγιναν όλα αυτά; Μα φυσικά τον μήνα Απρίλιο. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Έτσι, ενώ φέτος αναμένουμε νέο ιστορικό ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό, με τα χθεσινά στοιχεία να δείχνουν ήδη αύξηση στο 4μηνο του 2014 πάνω από 30%, ο ΧΥΤΑ Αμαρίου έχει ήδη προεξοφλήσει και το μεγαλύτερό του έσοδο και τους «λάκκους» όπου θα θάψει τους επιπλέον τόνους των σκουπιδιών που θα «γεννήσει» ο Δήμος Ρεθύμνης.

Είναι τόσο έξυπνοι οι άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. που πήραν έναν διεθνή διαγωνισμό, κάτω από τη μύτη όλων των άλλων; Έτρεξαν μόνοι τους και ήρθαν δεύτεροι.

Είναι δυνατόν να έχει ως μεγαλύτερο πελάτη του έναν από τους πιο τουριστικούς Δήμους της χώρας και να μην αξιολογεί την κάθε χρονιά, ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που θα δεχθεί, και έτσι να αναπροσαρμόζει τις χρεώσεις;

Είναι δυνατόν ο Δήμος Μυλοποτάμου, που δεν είναι κυρίως τουριστικός και έχει 14.000 κατοίκους, με μικρές αυξομειώσεις του πληθυσμού του ανάλογα με την εποχικότητα, να πληρώνει 190.000 ευρώ το χρόνο, ενώ ο Δήμος Ρεθύμνης με 55.000 πληθυσμό που επί 6 μήνες δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, να πληρώνει 590.000 ευρώ;

Σημειώστε ότι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, με 7.500 κατοίκους, πληρώνει το χρόνο 169.000 ευρώ.

Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, σε επίσημο έγγραφο, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνου δήλωσε ότι η τιμή που έχει το Ρέθυμνο στο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι η φθηνότερη σε όλη την Ελλάδα!

Απλές πράξεις μαθηματικών ξέρετε…

Το Αμάρι γεμίζει σκουπίδια και πληρώνεται για αυτό ως φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ίσα – ίσα για να συντηρείται. Βέβαια και αυτό είναι αμφίβολο αφού δεν ξέρουμε αν η εταιρεία Αμάρι Α.Ε. έχει κέρδη ή παθητικό, όπως πολλοί υποστηρίζουν…

Πρέπει τώρα η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμαρίου να μας πει, πώς κοστολογεί τον κάθε Δήμο, πώς γίνεται η αξιολόγηση κάθε έτος, γιατί οι ετήσιες συμβάσεις υπογράφονται ακόμα και τον μήνα Ιούνιο και κυρίως ποιος θα πληρώσει την ταμπακιέρα…

Α! και για τους αριθμούς, (που εσείς δεν δίνετε σημασία), όμως εμείς τους δίνουμε, ποιες από τις δύο αναφορές σας είναι αληθής και ποια όχι, και πως δικαιολογείτε την απόκλιση των 81.618,00 ευρώ (29.500,00€ ρευστά διαθέσιμα + 52.118,00€ από τις υποχρεώσεις προς τρίτους) από το Ταμείο της ΑΜΑΡΙ Α.Ε.

Λέτε στο πρόγραμμά του συνδυασμού σας για τα οικονομικά της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. ότι:

Παραλαβή οικονομικών της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. το 2011
• Στο λογαριασμό υπήρχαν 6500 ευρώ
• Χρέη προς την ΑΜΑΡΙ Α.Ε. από Δήμους 88.000 ευρώ
• Υποχρεώσεις της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. προς τρίτους 380.000 ευρώ (ΙΚΑ, ΔΕΗ, Φόροι, προμηθευτές και αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου)

Όμως ο Πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. κ. Μαρκίδης σε χθεσινό του δημοσίευμα αναφέρει : «…. Συνοπτικά έχω να αναφέρω ότι το 2011 ανέλαβα πρόεδρος παραλαμβάνοντας ρευστά διαθέσιμα ποσού 36.000 ευρώ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ποσού 327.882,74 ευρώ με βάση τον νόμιμα δημοσιευμένο Ισολογισμό της χρήσης του 2010….»

Υποχρεώσεις τρίτων προς την εταιρεία υπήρχαν ; Και αν ναι, πόσα;

Από τα παραπάνω φαίνεται η έλλειψη συνεννόησης από τα στοιχειώδη, ακόμα και αν είναι ψέματα. Εμείς δεν λασπολογούμε, δεν συκοφαντούμε, δεν φοβίζουμε κανένα, την Ταμπακιέρα όμως κάποιος πρέπει να την πληρώσει.

Η λανθασμένη στρατηγική που ακολουθούν ο Δήμος Αμαρίου και η διοίκηση του ΧΥΤΑ είναι ξεκάθαρη, είναι όμως τώρα σειρά των Δημοτών να ρωτήσουν, έχοντας πραγματικά απορία όλα αυτά τα χρόνια:

• Ο ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ ρυπαίνει ή τα σκουπίδια κυρίως του Δήμου Ρεθύμνου ρυπαίνουν τον ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ;
• Ποιο το όφελος ανά χωριό έμμεσο ή άμεσο από την λειτουργία του ΧΥΤΑ τα τελευταία χρόνια;