Δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την οικονομική επιβάρυνση των αγροτών στα πλαίσια της διαχείρισης του ΟΣΔΕ:
“Μετά την μνημονιακή λεηλασία των αγροτικών εισοδημάτων και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, ο έλληνας αγρότης καλείται να πληρώσει πρόσθετο ληστρικό χαράτσι, για την υποβολή της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.
Όλο το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) ελέγχεται πλέον από την Ανώνυμη Εταιρεία Gaia Eπιχειρείν (πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, η Νeuropublic και η ΠΑΣΕΓΕΣ), οι δε αγρότες είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν εκβιαστικά εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις προς τους πιστοποιημένους φορείς και να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων, όλες τις πράξεις φορέων αυτών ως να έγιναν από τους ίδιους, ενώ με δεδομένη την κατάργηση από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, επιβαρύνονται οικονομικά με πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με το παρελθόν, για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης τους.
Η Κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν φέρνουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να λογοδοτήσουν απέναντι σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο, για την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με το ΟΣΔΕ η οποία συνθλίβει οικονομικά τους αγρότες προς όφελος μερικών κερδοσκόπων.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή τον φωτογραφικό διαγωνισμό για τους φορείς διαχείρισης του ΟΣΔΕ, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και δημιουργεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που θα ελέγχει το σύνολο των γεωργικών δραστηριοτήτων στη χώρα και που θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών. Δυστυχώς, τώρα έρχεται η δραματική επιβεβαίωση των προβλέψεων μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ακύρωση αυτής της μεθόδευσης και για τη διερεύνηση των πάσης φύσης ευθυνών για το νέο αυτό σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής, με αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ προς όφελος των αγροτών της χώρας και φυσικά χωρίς την επιβάρυνση τους.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν και αυτοί να διεκδικήσουν με συλλογικό τρόπο την διαφανή, δίκαιη και παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ (2015-2020), χωρίς πελατειακές σχέσεις και συναλλαγές και με στόχο την αξιοπρεπή επιβίωση του αγροτικού κόσμου, την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και τη διατροφική επάρκεια-ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας”.