Το θέμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του «Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη 2014 – 2020» κυριάρχησε στην 10η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του «Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014 – 2020», που δεν εμπεριέχει μεγάλα έργα υποδομών, αλλά κυρίως περιβαλλοντικά έργα, δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και από προγράμματα για την εκπαίδευση και την απασχόληση των εργαζομένων, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της φτώχιας.
Για τη ΣΜΠΕ, η Επιτροπή επισήμανε την αναγκαιότητα να προσεγγιστούν συνολικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης που περιλαμβάνει σε ανώτερο επίπεδο, λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα του Σχεδίου και της Μελέτης, συνεκτιμώντας παράλληλα και τις επιπτώσεις από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές, εκτός του ΠΕΠ Κρήτης (Τομεακά, Υπουργείων κα).
Αντιθέτως αρνητικά και μάλιστα ομόφωνα γνωμοδότησε η Επιτροπή για την ΣΜΠΕ του «Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014 – 2025», παίρνοντας την πολιτική απόφαση να απορρίψει το ίδιο το Στρατηγικό Πλαίσιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο για την Κρήτη προβλέπει επενδύσεις πολύ μικρού προϋπολογισμού και μόνο σε οδικά έργα, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών και αεροδρομίων.
Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε να αποστείλει αναλυτικά τις θέσεις αυτές στο ΥΠΟΜΕΔΙ που αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την τελική πρόταση (Β΄ φάση του ΣΠΕΜ), στον Πρωθυπουργό και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ενώ θα τις κοινοποιήσει και σε όλους τους φορείς της Κρήτης για ανάληψη κοινής δράσης.
Επιπλέον η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τις παρακάτω Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:
α) Έργων επέκτασης – βελτίωσης και λειτουργία Λιμένα Σούδας στην Π.Ε. Χανίων,
β) Ξενοδοχείο κλασικού τύπου με την επωνυμία «MARE MONTE» στην ΠΕ Χανιών,
γ) Σταθμός κινητής τηλεφωνίας «VODΑFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.» στην Π.Ε. Ηρακλείου,
δ) Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΑΣ ΠΕΖΩΝ στην Καλλονή Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων στην Π.Ε. Ηρακλείου,
ε) Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, αξιοποίησης μεταλλικών υπολειμμάτων και αποθήκευσης ηλεκτρικών στηλών-συσσωρευτών, καθώς και αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), της εταιρίας Εμμ. Κοκκκάλης Ε.Π.Ε. στην Π.Ε. Ηρακλείου,
και ζ) Οικιστική Αξιοποίηση έκτασης ίδρυσης νέου Παραθεριστικού Οικισμού επιφάνειας 274,5 στρεμμάτων περίπου, ιδιοκτησίας του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων ΔΕΗ στην Π.Ε. Ηρακλείου.
Η επιτροπή τέλος γνωμοδότησε θετικά για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ) με θέμα «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Στερνών (Κουτέλα) Δήμου Κόφινα» μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας.