Η σπουδαία φωνή με το κρητικό DNA, η Γεωργία Νταγάκη, έγινε η αιτία που έκανε τον συντάκτη του MixGrill, Αντώνη Κατσαμά, με τη βοήθεια της Εύας Κουγιού, να της θέσει τις ερωτήσεις που θα τον βοηθούσαν να (μας) τη γνωρίσει καλύτερα.
Η μουσική στην κρίση και η κρίση στην μουσική. Έννοιες διαφορετικές και παράλληλα σημειολογικά ταυτόσημες. Ποιες είναι οι σκέψεις σου σχετικά με την περίοδο που διανύει η μουσική στην σύγχρονη κοινωνία και ποιος ο ρόλος της ως μορφή τέχνης στον πολιτισμό;
Για τη μουσική δεν πιστεύω ότι πρέπει να ψάχνουμε το ρόλο της, γιατί υπάρχει η παγίδα από καλλιτεχνική έκφραση να μετατραπεί σε προϊόν ”ευκαιρίας”. Ισχυρίζονται κάποιοι ότι, λόγω της κρίσης, ο κόσμος θέλει να ακούει ευχάριστα και ελαφρά τραγούδια προκειμένου να ξεσκάσει. Εγώ όμως θεωρώ ότι η μουσική δεν εφευρέθηκε μόνο για να μας διασκεδάζει, αλλά και για να επιβεβαιώνει την μοναξιά μας.
Διάγεις βίο καλλιτεχνικό. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι ευθύνες ενός τέτοιου βίου και ποια η προσωπική σου στάση, ή και αντίσταση, στον κυκεώνα των ήμερων συνολικά;
Εύχομαι να μην νιώσω ποτέ πιο σπουδαία και πιο σημαντική από αυτόν που κάτω από την σκηνή με χειροκροτεί και με θαυμάζει. Θέλω, όποτε έχω τη δυνατότητα, να του το ανταποδίδω σιωπηλά με πράξεις αλληλεγγύης. Και φυσικά δεν εννοώ με μια απλή συμμετοχή σε συναυλία αλληλεγγύης…
Αν μπορούσες να έχεις τις δυνάμεις ενός σούπερ ήρωα, ποιου θα ήταν και ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανες ;
Θα διάλεγα φυσικά τον καλύτερο και τον πιο δυνατό και θα έκανα αυτό που πιστεύω ότι θέλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. Θα έστελνα στα σπίτια τους όλους αυτούς τους μέτριους που διαφεντεύουν τη ζωή, τη δουλειά και τον πολιτισμό μας.
Ουδείς αναντικατάστατος;
Σε πολλές περιπτώσεις ισχύει το ουδείς…αναντικατάστατος. Αν σκεφτείς όμως μορφές όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ξέρεις καλά πως αυτοί δεν αντικαθίστανται…
Τι είναι για την Γεωργία η ευτυχία;
Δε νομίζω ότι μπορώ να ορίσω την ευτυχία. Μπορώ μόνο να ξέρω τι την καταστρέφει και τι την δημιουργεί και σίγουρα ότι δεν είναι ευτυχία να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις.
Ο ρόλος του ψέματος στην κοινωνία από καταβολής της ήταν άνευ όρων δομικός. Στην καθημερινότητα, από την άλλη, ο καθένας έχει την άποψη και στάση του απέναντί του. Η δική σου;
Λένε πως χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να χειριστεί ένα ψέμα και καλύτερα ο βλάκας να παραμένει ειλικρινής. Δυστυχώς συνήθως συμβαίνει το αντίστροφο.
Ποιο μέρος που έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα;
Η Ιαπωνία είναι ένα μέρος που θέλω πολύ να επισκεφτώ.
Με το φόβο έχεις φιλιώσει;
Αν και δύσκολο να φιλιώσει κανείς μαζί του, εμείς στην Κρήτη υποστηρίζουμε πως ”Ποτέ από φόβο τα φτερά δε μάζεψα στο στήθος, στη μπόρα λένε φαίνονται οι δυνατοί συνήθως”.
Ο έρωτας; Αν ήσουν ζωγράφος, με τι χρώματα θα τον αποτύπωνες; Θα ήταν πρόσωπο, τοπίο, αφηρημένο;
Ο έρωτας για τον καθένα μπορεί να οριστεί διαφορετικά… Αλλού πρόσωπα, αλλού τοπία… Αλλού σκέψεις… Αλλού χρώματα… Παντού όμως υπάρχει η αναγκαία ανθρώπινη ύπαρξη σ’ ένα ρόλο σκηνοθέτη κι η παράσταση του φυσικά «Έρωτας». Ποιος δεν την έχει δει άραγε;
Σχέδια, συναυλίες, ταξίδια; Πού θα σε δούμε να ακονίζεις το φεγγάρι στο δοξάρι σου;
Προφανώς, σ’ ένα συνεχιζόμενο ταξίδι ανά την Ελλάδα. Εκεί που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Περισσότερα για τη Γεωργία Νταγάκη στο georgiadagaki.com