Στη βουλή με ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας, φέρνει ο Ανδρέας Ξανθός το θέμα με τη διαμάχη μεταξύ του προσωπικού και του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Αναλυτικά η ερώτηση του κυρίου Ξανθού:
“Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η καθημερινότητα στο ΕΣΥ και στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από 4 χρόνια μνημονιακής «μεταρρύθμισης», χαρακτηρίζεται από χρόνια και οξυμένα προβλήματα: τραγικές ελλείψεις ιατρικού-νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, δραματική περικοπή χρηματοδότησης, αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους και ταλαιπωρία των ασθενών λόγω της αυξημένης προσέλευσης στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ (ιδιαίτερα μετά το νόμο για το ΠΕΔΥ και την πλήρη αποδιοργάνωση της ΠΦΥ), μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης χωρίς αντικατάστασή τους, προϋπολογισμοί που αδυνατούν να καλύψουν τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων με αποτέλεσμα συνεχείς ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό και φάρμακα, απλήρωτη υπερωριακή εργασία των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, εργασιακή ανασφάλεια, εκφοβισμός και κοινωνική πειθάρχηση μέσω της προσχηματικής «αξιολόγησης» στο Δημόσιο.
Η εικόνα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι ακόμα χειρότερη, δεδομένης της διαχρονικής υστέρησης του σε στελέχωση, σύγχρονες υποδομές και χρηματοδοτική στήριξη. Τόσο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου όσο και οι ασθενείς (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) ξέρουν «από πρώτο χέρι» τις δυσλειτουργίες του Ιδρύματος, τη διαλυτική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό για να υπάρξει αξιοπρεπής και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα όσων έχουν ανάγκη.
Σ’ αυτό λοιπόν το περιβάλλον, το μόνο που δεν χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, που -όπως όλοι αναγνωρίζουν- κρατά όρθια τη δημόσια περίθαλψη στον τόπο μας, είναι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία εκ μέρους της Διοίκησης, η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των γιατρών και των εργαζομένων, η συνεχής προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας αντί μιας συγκροτημένης και από κοινού με τους εργαζόμενους διεκδίκησης από την Πολιτεία των αναγκαίων λύσεων, η παρορμητική και συχνά προσβλητική και υποτιμητική συμπεριφορά απέναντι στο προσωπικό, η στοχοποίηση όσων αντιδρούν και διεκδικούν, η συνεχής απειλή του Εισαγγελέα και η λήψη «τιμωρητικών» μέτρων απέναντι σε όσους δεν δείχνουν διάθεση «συμμόρφωσης».
Και όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει με το Διοικητή του Νοσοκομείο Ρεθύμνου κ. Ξυπολητά, σύμφωνα με επανειλημμένες δημόσιες καταγγελίες της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων. Με την τελευταία ανακοίνωση των δύο Σωματείων στις 3/9/2014 δημοσιοποιείται ένα ακόμα περιστατικό διοικητικής αυθαιρεσίας και συγκεκριμένα η αναιτιολόγητη μετακίνηση νοσηλεύτριας από το πνευμονολογικό ιατρείο στα ΤΕΠ. Είναι κοινή η εκτίμηση ότι η απόφαση αυτή δεν αποσκοπεί στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου (είναι αποκαλυπτικές οι αντιφάσεις ανάμεσα στην Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της 21ης και 25ης Αυγούστου 2014), αλλά έχει αναμφίβολα «εκδικητικό» χαρακτήρα και ζητείται η άμεση ανάκληση της.
Επειδή οι καταγγελίες αυτές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά είναι συνέχεια μιας πορείας επιθετικής δημόσιας αντιπαράθεσης του Διοικητή με τους εκπροσώπους των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων αλλά και με τον καθένα που διατυπώνει διαφορετική άποψη για την κατάσταση στο Νοσοκομείο, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να επιχειρηθεί η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας (μήνυση κατά του Προέδρου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ για δολιοφθορά στις κάμερες του νοσοκομείου, κατηγορία η οποία κατάπεσε στο Δικαστήριο).
Επειδή η κατάσταση αυτή δυναμιτίζει καθημερινά το εργασιακό κλίμα στο νοσοκομείο, σε μια περίοδο που απαιτείται η αναγνώριση της προσπάθειας και η έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής υπηρεσίας.
Επειδή τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι πολύ σοβαρά για να έχουμε την «πολυτέλεια» των εσωτερικών διενέξεων και αντεγκλήσεων, στις οποίες μάλιστα πρωτοστατεί ο Διοικητής.
Επειδή, μπορεί μεν το δημοσιονομικό και διοικητικό πλαίσιο της πολιτικής υγείας να καθορίζεται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά το management των νοσοκομείων και η κουλτούρα «διεύθυνσης» των διορισμένων Διοικητών παίζουν πολλές φορές σημαντικό ρόλο στην απόδοση των υπηρεσιών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να εγκαλέσει τον Διοικητή του Νοσοκομείου για τη συμπεριφορά του και να ζητήσει την άμεση ανάκληση της τελευταίας αυθαίρετης απόφασης του;
2. Ποιά μέτρα θα λάβει για την αποκατάσταση ενός κλίματος στοιχειώδους συνεργασίας ανάμεσα στο προσωπικό και τη Διοίκηση, καθώς και για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων του Ιδρύματος για τα οποία κατ’ επανάληψιν έχουν γίνει αναφορές και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις;
Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Ξανθός”