Η γνωσιακή και ψυχοκινητική ανάπτυξή των παιδιών επηρεάζεται από ένα πλήθος εκθέσεων στα πρώτα στάδια της ζωής όπως είναι η διατροφή, η χρήση φαρμακευτικών ουσιών και σκευασμάτων κατά την εγκυμοσύνη, η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και περιβαλλοντικούς ρύπους, η έκθεση στο κάπνισμα, κλπ. Η αξιολόγηση της νευροανάπτυξης κατά την προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Η έγκαιρη διάγνωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών οδηγεί στην πρώιμη παρέμβαση, η οποία συμβάλει με πολύ θετικό τρόπο στην καλύτερη πρόγνωση της διαταραχής και την εξέλιξη του παιδιού.
Η Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.), στα πλαίσια του προγράμματος για την «Πρόληψη και Πρώιμη Διάγνωση Παχυσαρκίας και Διαταραχών Νευροανάπτυξης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης», διοργανώνει ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Παιδική Νευρο-ανάπτυξη: Τι πρέπει να ξέρουμε». Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» 2007-2013 ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η εκτίμηση της νευροανάπτυξης και η πρώιμη διάγνωση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε 1000 παιδιά προσχολικής ηλικίας στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης, τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα για τα αίτια και τους τρόπους πρόληψης των νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η κ. Λήδα Χατζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνη του προγράμματος και θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματά του. Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς, κ. Αντώνης Σταματάκης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μιλήσει για την επίδραση που έχει το στρες στη νευροανάπτυξη και θα παρουσιάσει αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα. Θα ακολουθήσει ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας Henning Tiemeier από το Erasmus Medical Center του Rotterdam, ο οποίος θα αναφερθεί στην επίδραση των εκθέσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού και θα παρουσιάσει αποτελέσματα από την προοπτική μελέτη μητέρας-παιδιού που πραγματοποιείται στην Ολλανδία.
Η παιδοψυχίατρος Nadia Micali από το University College του Λονδίνου θα αναφερθεί στη σχέση ανάμεσα στα διατροφικά πρότυπα και την ψυχοπαθολογία στην παιδική ηλικία, ενώ ο ψυχολόγος Jordi Julvez από το Κέντρο Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης στην Ισπανία θα μιλήσει για τους περιβαλλοντικούς ρύπους και την επίδρασή τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο Καθηγητής Αναπτυξιακής Νευροψυχολογίας κ. Παναγιώτης Σίμος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης θα αναφερθεί στις μεθόδους νευρο-απεικόνισης στις αναπτυξιακές διαταραχές. Τέλος, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Μανόλης Κογεβίνας, θα μιλήσει για τις επιστημονικές προτεραιότητες στην έρευνα για την πρόληψη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, στις 17:00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, και θα είναι ανοικτή στο κοινό.